Vogue Living: het custom made designhuis van Argentijnse architect Alejandro Sticotti in Buenos Aires

Een huis dat een ode aan het leven én werk is van wijlen Argentijnse architect Alejandro Sticotti

vogue living mei juni 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living mei/juni 2021

A garden with a roof, zo omschreef de Argentijnse architect Alejandro Sticotti het huis dat hij ontwierp voor zijn geliefde Mercedes Hernaez en hemzelf. Een open constructie van glas, hout, staal en steen in Buenos Aires, waar de grens tussen binnen en buiten volledig vervaagt. Eind vorig jaar overleed hij plotseling. Op de kop af een jaar nadat Vogue Living hen samen heeft gesproken, spreken we Mercedes opnieuw. ‘Ale was mijn grote liefde. Ik voel hem hier overal om me heen.’ Een ode aan zijn leven en werk. Lees hier de preview van het interview met Mercedes Hernaez uit het Vogue Living mei/juni 2021 nummer.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Een feest van neusgaten en onderkinnen, dat is de eerste keer dat ik Alejandro Sticotti (67) en Mercedes Hernaez (54) spreek – het mobieltje waarmee ze facetimen schiet alle kanten uit. Net wakker zijn ze (het is vijf uur vroeger in Buenos Aires), de koffie in hun mokken is dampend heet – de dag moet nog indalen. Ietwat onwennig slaat het stel zich door de videocall met die uitgeslapen Hollander. Ze helpen elkaar met het vinden van het juiste Engelse woord (no hablo Español), vullen elkaars zinnen aan en geven regelmatig de telefoon over zodat de ander zijn zegje kan doen. Ze zijn volkomen vergroeid met elkaar.

Wat inmiddels eufemistisch het nieuwe normaal heet, is voorjaar 2020 nog exceptioneel: een land dat volledig op slot zit om corona af te remmen. Argentinië heeft als een van de eerste landen in Latijns-Amerika strenge lockdownmaatregelen afgekondigd. Lastig voor de Argentinos, zeker als je een vrije geest bent zoals Alejandro en Mercedes. ‘Het hele land is al een maand in quarantaine,’ zegt de architect vanaf de patio. ‘We mogen alleen even snel een boodschap doen, verder moet je thuisblijven.’

vogue living mei juni 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living mei/juni 2021
vogue living mei juni 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living mei/juni 2021

Ineens draait hij de camera op zijn mobieltje om en laat met een breed gebaar zijn grote trots zien. ‘Here is my garden!’ Niks buxusbollen, begonia’s en een aangeharkt gazon, maar een dichtbegroeide jungletuin waar Tarzan himself elk moment langs zou kunnen scheren. En dat in Olivos, een keurige buitenwijk twintig minuten ten noorden van downtown Buenos Aires. Hoewel goed verstopt achter hoge jacarandabomen is de moderne constructie van glas, hout, staal en steen toch een opvallende verschijning in de buurt, die voornamelijk bestaat uit honderd jaar oude huizen in Engelse Tudorstijl.

‘Alsof een ufo is geland,’ zegt Alejandro lachend. ‘De buren hebben ons gastvrij ontvangen, maar we zijn nog altijd ‘die van dat moderne huis’. Ik heb het zo gepositioneerd dat het zo min mogelijk concurreert met de omliggende woningen. Niemand vroeg dat van ons, het was een kwestie van respect: we wilden niemand beledigen met onze komst.

vogue living mei juni 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living mei/juni 2021

Hoe dan ook, de stijl is compleet anders. Mensen denken vaak aan Buenos Aires als een Europese stad vanwege de barokke architectuur, maar wij hebben onze eigen cultuur en ons eigen materiaalgebruik. Argentinië staat bekend om zijn leer, hout en beton, en dat zie je hier allemaal terug. Ons huis is juist heel ‘BA’. Ik heb bewust gezocht naar die identiteit.’

Onverbiddelijke liefde

Beiden waren getrouwd toen ze elkaar ruim twintig jaar geleden leerden kennen. Alejandro: ‘We kenden elkaar van gezicht, want we woonden bij elkaar in de buurt.’ De vonk sprong over toen ze aan hetzelfde gymklasje meededen. ‘Na afloop van de les liepen we vaak samen naar huis en toen klikte het.’ De aantrekkingskracht bleek te groot en de liefde onverbiddelijk.

'Ik vind het mooi als je kunt zien dat een huis of een meubel door mensenhanden is gemaakt'

Mercedes: ‘We waren hevig verliefd. Ik kon zijn blikken niet weerstaan. Alejandro en ik zijn complementair: ik ben verlegen en gevoelig, hij is moedig en heel duidelijk in wat hij wil.’ Alejandro: ‘Mercedes en ik hebben dezelfde interesses, zoals design en schilderkunst, en denken over veel dingen hetzelfde. Wat niet wil zeggen dat we geen discussies hebben. We zijn allebei creatief, dus het kan knetteren tussen ons.’

Mercedes: ‘Alejandro is vastberaden: hij gaat altijd recht op zijn doel af. Dat is meteen ook zijn zwakke punt, want hij kan nogal ongeduldig zijn. Ik heb meestal meer bedenktijd nodig. Maar bovenal is hij mijn beste vriend. 'Niet alleen de liefde was onverbiddelijk, ook de Argentijnse economie, die in 2001 finaal ineenstortte. Terwijl hun relatie opbloeide veranderde het Zuid- Amerikaanse land in een puinhoop. Banktegoeden werden bevroren, mensen konden nog maar beperkt geld opnemen en velen moesten noodgedwongen een nieuw bestaan opbouwen.

vogue living mei juni 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living mei/juni 2021
vogue living mei juni 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living mei/juni 2021

Maar, zoals een oud-Hollandse filosoof ooit zei: elk nadeel heb zijn voordeel. Door de hyperinflatie werden buitenlandse goederen en diensten onbetaalbaar, wat leidde tot de herwaardering van Argentijns vakmanschap en materialen van eigen bodem. Zo werd de enorme economische crisis een aanjager van vernieuwing. Een roerige maar creatieve tijd, en precies in die periode begonnen Alejandro en Mercedes te bouwen aan hun droom.

Lees het hele interview in Vogue Livings nieuwe mei/juni 2021 nummer dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Mirjam Bleeker
Productie: Frank Visser

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living