Vogue Living: een roadtrip door de idyllische Franse Auvergne

'De Auvergne blijkt een van de grootste ontdekkingen van ons eigen continent'

vogue living meijuni 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2021

In de Auvergne, in het hart van Frankrijk, kun je eindeloos hiken over slapende vulkanen, logeren in rustieke herdershutten en je komt er bijna niemand tegen. Ook regent het er relatief vaak, zelfs in de zomer. Een absolute wegblijfgarantie, dus laten we gaan! Lees hier de preview van het artikel uit het Vogue Living mei/juni 2021 nummer.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Het idee is een wandelreis naar de Auvergne. We zullen overnachten in burons, zoals de typische herdershutten hier worden genoemd. In deze streek, ooit een van de meest actieve vulkaangebieden ter wereld, kun je dagen lopen zonder iemand tegen te komen. Het regent er relatief vaak, ook in de zomer. Een absolute wegblijfgarantie, dus laten we gaan. De burons zijn onbewoond, wat betekent dat de sleutel ergens onder een steen ligt en je zelf proviand mee omhoog moet nemen. Voorheen zouden we dat spartaans noemen, maar tegenwoordig nouveau chic.

vogue living meijuni 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2021
vogue living meijuni 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2021

Buron de la Chambe, waar we de eerste nacht zullen logeren, is van niemand minder dan Amerikaans actrice, Clarins-model en selfmade Parisienne Nancy Tate. Net als Nancy weten steeds meer Parijzenaren het ruige gebied te vinden voor rust, ruimte en – ik durf het woord bijna niet op te schrijven, want zodra je het aanraakt is het stuk – authenticiteit. Misschien begint het verhaal een beetje sombertjes, met eindeloos wandelen en regen, maar heus, het wordt leuk!

Geweldig, durf ik zelfs te stellen, want de Auvergne blijkt een van de grootste ontdekkingen van ons eigen continent. Je rijdt er binnen tien uur zo met de eigen auto naartoe. Vertrekpunt van onze tocht is Nierveze, een gehucht dertig kilometer ten noordoosten van Aurillac. Onderweg stoppen we bij de beste bakkers, kaasboeren en worstendraaiers en we slaan geen lunch over. Want eenmaal in de herdershut is het maar afwachten wat de pot schaft.

Kippennek op bedje van puree

En zo zijn we hier terechtgekomen, bij neobistro Le Saint Eutrope in een verlaten zijstraat in het centrum van Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne. Het is juli en ruim 28 graden, dus we zitten buiten op de stoep. Geen terras, maar een sliert tafels tegen de gevel. De Britse patron-cuisinier Harry Lester serveert een Franse keuken die door zijn Franse collega’s in Franse bistro’s al lang niet meer wordt geserveerd. ‘Omdat hij meer van Frankrijk houdt dan de Fransen zelf’, las ik in een van de recensies.

vogue living meijuni 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2021

Toch doet hij dingen die een traditionele Fransman nooit zou doen, zoals een pittige koolsla bij geroosterd buikspek serveren. Of terrine van varkensvlees combineren met ingelegde kersen en rabarbersaus. De ietwat griezelige gevulde kippennek op een zacht bedje van perfecte romige puree is dan weer wel héél Frans. Toe is er chocoladetaart met verse abrikozen, bosaardbeitjes met een bolletje vanille-ijs zoals vanille-ijs hoort te zijn, of gewoon een crème caramel met de smaak van vroeger.

Ik wil natuurlijk graag doen geloven dat wij hier toevallig terecht zijn gekomen, maar dat zou een leugen zijn. In deze achterafstraat komt niemand toevallig terecht. Je moet het weten, en bovendien dien je bij Le Saint Eutrope altijd te reserveren want er zijn er inmiddels meer die het weten.

vogue living meijuni 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2021
vogue living meijuni 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2021

Het is voor mij al de derde keer dat ik hier eet. Knap als het een chef lukt om van een nietszeggende stad of uitgestorven dorp een vaste stop op de culi-route te maken. Hoe ik erachter ben gekomen? Doordat ik eerder bij Auberge de Chassignolles (twee uur verderop) logeerde en at. De herberg wordt tegenwoordig geleid door de Brit Peter Taylor, maar is ooit opgezet door Harry Lester en nog steeds een adres dat de omweg waard is.

Altijd weer die Britten

Volgende verplichte stop is het stadje Murat om een zakmes te kopen bij de historische Coutellerie Le Murat in de rue Porte Saint-Esprit. Zo eentje met een handvat van olijf- of jeneverbeshout, zwart ossenhoorn of everzwijnivoor. De zakmessen zitten in een zacht leren hoesje en zijn zo scherp dat je er ondanks het gebrek aan kartels, met gemak een boerenbrood mee in plakken snijdt. Voor we het stadje uitrijden stoppen we bij Du pain et des jeux van David Papillon, die een paar jaar geleden zijn drukke leven als hotelier in Lyon inruilde voor een bakkersbestaan in de Auvergne. Hij bakt geweldige zuurdesembroden in een houtgestookte oven.

vogue living meijuni 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2021
vogue living meijuni 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2021

Omdat het alweer lunchtijd is wijken we even af van de route en rijden naar het gehucht Dienne waar – alweer een Brit – Chris Wright samen met zijn Franse vriendin Isa L’Épicerie de Dienne bestiert. Wederom zo’n kleine bistro waar voor een bescheiden prijs een voortreffelijk driegangenmenu wordt geserveerd: zelfgemaakte paté met cornichon, konijnenbout met pruimen en na weer zo’n onovertroffen diepdonkerbruine chocoladetaart. Bij Chris kun je ook blijven slapen, want boven het restaurant zijn drie slaapkamers.

Lees het hele artikel in Vogue Livings nieuwe mei/juni 2021 nummer dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Brenda van leeuwen
Productie: Stephanie Pander

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living