Prins Harry is de rebel van de familie: ondeugend, avontuurlijk, altijd in voor een feestje. Oma is dol op hem en vergeeft hem al zijn uitglijers. Achter die gulle lach schuilt natuurlijk een getroubleerde jongen, die zijn moeder mist en de blik van de wereld op zich weet bij elke stap die hij zet. Maar hij blijft ook die naughty prins die altijd op zoek is naar grenzen om te verleggen. Niet voor niets noemde Diana haar jongste zoon Harry: die naam beloofde 'more fun'.

Formeel heet hij Henry, naar zijn heldhaftige voorvaderen uit het verleden, maar Diana noemde haar jongste zoon vanaf het prille begin Harry, omdat die naam 'more fun' beloofde. En het rossige prinsje stelde ons niet teleur. Geestige beelden van de driejarige Harry die achter een autoraam zijn tong uitsteekt naar de paparazzi gingen de wereld over. Ze waren slechts een voorproefje van wat we nog te zien zouden krijgen van de naughty prins. De stijve Windsors, overspelig maar verder behoorlijk braaf in het gareel, mogen qua ceremonieel vertoon dan een fotogeniek stelletje zijn, maar wilde Harry, dat was andere koek. Daar zouden we nog veel lol aan beleven.

Hij is een prins die liever 'just one of the lads' is en die graag zelf zijn boodschappen doet.


We zagen hem met zelfgemaakte verrekijker naar de paparazzi terugloeren, in diverse verkleedkostuums, en in korte broek met schrammen op zijn gezicht op landgoed Highgrove House op een klimrek klauteren, terwijl zijn grote broer William liever veilig dicht bij de grond bleef. Als kleuter ging Harry volgens zijn voormalige lijfwacht het liefst dagelijks door het leven in camouflagepak met plastic pistooltjes. 'Harry is naughty, he's constantly in trouble at school,' schreef Diana in 1993 , Harry was acht, in een brief aan haar goede vriend Cyril Dickman, hofmeester van Buckingham Palace. Haar zoon was een soort Petje Pitamientje, met rode haren, onmiddellijk likeable en sympathiek, een brok ontwapenende energie. Prins William kon dan ook niet stoppen met het zoenen van zijn pasgeboren broertje. De wereld lag aan Harry's voeten.

Twaalf jaar later slaat echter het noodlot toe, gevolgd door die zwarte dag op 6 september en het moment dat niemand een kind zou mogen aandoen. Dat is het moment waarop hij voor het oog van de wereld als twaalfjarige samen met zijn drie jaar oudere broer, zijn vader, opa en oom achter de kist van zijn moeder aan loopt. Hoofd gebogen, gezichtsuitdrukking vol verdriet, zijn handen gebald tot vuisten, terwijl de camera’s inzoomen op de brief met ‘mummy’ tussen de bloemen op de kist. Niet alleen de Engelsen, maar de hele wereld sluit Harry voorgoed in het hart.

Vogue Royal Wedding Issue

Wild child

Na de dood van Diana raakt Charles meer betrokken als vader, een rol die hem lijkt te bevallen. De jongens gedijen goed bij de rust, na jaren waarin de tumultueuze relatie tussen hun ouders en beider lovers breed in de pers zijn uitgemeten. De koninklijke broers gaan op skivakantie met Charles, een blozende Harry ontmoet The Spice Girls, het levert schattige fotomomenten op. Maar daarna gaat het mis. Tenminste, Harry (naar we nu weten getraumatiseerd en vol jarenlang opgekropt verdriet) begint te puberen en dat maakt the wild child in hem wakker. Op zijn zeventiende wordt hij dronken betrapt met een joint of twee achter zijn kiezen. Paparazzi maken foto’s vanuit meerdere hoeken, die vervolgens weken achtereen worden gepubliceerd, waardoor het lijkt of Harry continu lallend door het leven gaat. En alsof het niet genoeg is dat de kranten vol staan van ‘Harry’s Drugs Shame’, doen zijn vervelende rijkeluisvrienden vervolgens ook een boekje over hem open. Harry is volgens hen ‘troubled’ en ‘out of control’. Voor straf stuurt Charles hem een dag naar een afkickkliniek, om hem te doen ervaren dat een verblijf aldaar geen lolletje is.

Net als iedere puber zoekt Harry zijn grenzen op, alleen liggen fotografen vanwege zijn komaf op de loer om gretig elke misstap vast te leggen. Daar komt bij dat er een afspraak met de pers wordt gemaakt om prins William op kostschool Eton College met rust te laten, waardoor het jachtseizoen op Harry is geopend. Ook het hardnekkige gerucht dat Harry een buitenechtelijk kind zou zijn uit Diana’s relatie met legerofficier James Hewitt, eveneens rossig met sproetjes, wakkert het recalcitrante in Harry aan. Een Engelse tabloid gaat zelfs zover om met een haar van Harry een dna-test te laten uitvoeren. Zijn relatie met de pers krijgt er een flinke knauw door, en het moedigt hem alleen maar aan zijn eigen leven te leiden én flink te feesten. Op Eton blinkt hij uit in polo en rugby, maar hij is geen studiebol. Zijn voormalige lerares Sarah Forsyth zou hem later een zwakke student noemen en verklappen dat het personeel Harry hielp vals te spelen bij examens (verrassing: dit wordt door zowel Eton als Harry ontkend), om zo te kunnen voldoen aan de toelatingseisen voor de Sandhurst Military Academy.

Harry houdt zich een tijdje koest, maar in zijn gap year tussen Eton en Sandhurst besluit hij de bloemetjes eens flink buiten te zetten. Zijn domste zet: hij verschijnt op een verkleedfeestje bij een vriend thuis in Wiltshire in militair kostuum met een rode swastikaband om de arm. ‘Harry the Nazi’, koppen de kranten. Een woedende, opgelaten Charles zegt Harry én William naar Auschwitz te sturen, William was er namelijk bij toen Harry de outfit kocht. Het paleis komt met een officiële verontschuldiging, Harry moet diep door het stof en biedt publiekelijk zijn excuses aan. Daarmee is de kous, ook voor veel Joodse organisaties in Engeland, af.

Vogue Royal Wedding Issue

Loveable nightmare

Maar Harry is niet te temmen en op dreef. ‘He’s a lovable nightmare’, zouden zijn lijfwachten opmerken als hen wordt gevraagd waar ze zich bevonden toen Harry in augustus 2012 naakt ronddanste in Las Vegas met een paar schaars geklede vrouwen. Bij het zien van de foto’s van een potje strippoker in zijn 8ooo pond per nacht kostende hotelkamer moeten veel Engelsen ('Daar gaan onze belastingcenten!') even slikken. De yellow press krijgt er geen genoeg van en de prins verschijnt groot op menig voorpagina, handen voor zijn geslachtsdeel, onder de voor de hand liggende kop: ‘Harry grabs the crown jewels’. Voer voor vele grappen die hem zijn leven lang zullen achtervolgen. De burgemeester van Londen, Boris Johnson, neemt het voor Harry op en slaat de spijker op zijn kop: ‘The real scandal would be if he had gone to Las Vegas and dídn’t misbehave.’ Uit solidariteit haasten zijn legermaatjes zich soortgelijke naaktfoto’s van zichzelf te posten. Vriendin Chelsy Davy echter, met wie de prins acht jaar lang een knipperlichtrelatie heeft, is not amused.

Zo bont heeft prins Charles het nooit gemaakt. Op het telefoongesprek met Camilla over dat tamponnetje na dan. In zijn jeugdjaren versleet gevierd polospeler Charles wel de ene na de andere vriendin, maar meer dan zijn ontblote navel hebben we nooit gezien. Ome Andrew, zo het een goede tweede in de lijn van troonopvolging betaamt, is een tikkeltje wilder en hield er ooit een relatie met pornoster Koo Stark op na. Needless to say tot gruwel van de Queen. Andrews ex, tante Fergie, liet ooit al zonnebadend een kale minnaar aan haar voeten likken terwijl er een paparazzo op de loer lag. Maar alleen Harry wordt alles vergeven, want Harry is simpelweg Harry, niet de toekomstige koning, en gezegend met de flair van de Spencers. Of zoals goede vriendin en zangeres Joss Stone het zegt: ‘Hij is geboren met een magische sparkle.’ Anderen noemen het simpelweg: ‘The Harry Factor’. Hij is een prins die liever ‘just one of the lads’ is en die graag zelf zijn boodschappen doet. ‘Als ik koning zou zijn, zou ik ook mijn eigen boodschappen blijven doen,’ zei hij twee jaar geleden tegen het Amerikaanse Newsweek.

Best escape

Op Sandhurst bloeit Harry volledig op. Hij voelt zich op zijn gemak tussen de manschappen en kan eindelijk volledig zichzelf zijn, in plaats van His Royal Highness Prince Harry of Wales. Zijn klasgenoten geven hem de bijnaam Harry Potter. Na zijn diploma gaat hij bij het Blues and Royals-regiment van het Britse leger. Een uitzending naar Irak gaat in 2007 op het laatste moment niet door omdat hij er te veel gevaar zou lopen. Een teleurgestelde Harry ('Being in the army was the best escape I’ve ever had. I felt as though I was really achieving something') weet het nee-kamp te overtuigen, waarna hij tweemaal op een geheime missie naar Afghanistan gaat. Daar wordt hij Harry 'de geheime held', de behendige Apache-helikopterpiloot die gewonde soldaten oppikt. Het besturen ervan noemt hij een eitje, want door het jarenlang spelen van computerspelletjes heeft hij goed getrainde duimen. En ja, hij heeft zéker ook talibanstrijders gedood. Harry gaat niet voor politiek correcte antwoorden, al valt de linkse pers hem aan op zijn eerlijkheid. ‘In Engeland denkt iedereen dat ik veilig ben weggestopt, onder een comfortabel, zacht dekentje,' zegt hij als hij in Afghanistan gefilmd wordt, in legeroutfit zittend voor een stapelbed. 'Maar de werkelijkheid is dat ik mezelf al vijf dagen niet gewassen heb en nog steeds rondloop in dezelfde kleren, en dat voelt zó goed.' Gevolgd door een heerlijke ondeugende lach.

Die lach doet vele jonge vrouwen smelten, maar vóór Meghan Markle laat Harry zijn hart maar tweemaal eerder veroveren: door de Zimbabwaanse Chelsy Davy en later door de Britse Cressida Bonas. De reden voor de breuk is bij beiden nooit officieel boven water gekomen, maar het was duidelijk dat ze een saai en routinematig leven als lid van het koningshuis niet zagen zitten. Kate Middleton wordt op een dag tenminste nog koningin, maar Harry’s partner heeft alleen de paparazzo-ellende, terwijl ze volgens starre antieke regels bij officiële gelegenheden ook altijd een paar stappen achter haar man moet lopen.

Volgens Chris Hutchins, auteur van de biografie 'Harry: The People's Prince', was model en actrice Cressida de perfecte vrouw voor Harry, althans zo beweerde de auteur voordat Meghan ten tonele verscheen. 'Ze hield niet van Harry omdat hij de kleinzoon van de koningin was, dat interesseerde haar niet. Maar ze had geen wens om prinses te worden.’ Harry’s ‘probleem’ is dat hij van vrouwen houdt die een wilde, bohemien kant hebben, die liever in de Londense wijk Shepherd’s Bush dan in Chelsea wonen. Cressida's ouders zijn gescheiden, haar moeder trouwde maar liefst vier keer. Hutchins: ‘Cressida is een vrije geest, die liever met bloemen in het haar rondloopt dan met een tiara.’ Zowel Cressida als Davy zijn op muziekfestival Glastonbury gefotografeerd, casual gekleed, met een vette snack in de handen. Dat zien we Kate Middleton niet doen, maar Meghan daarentegen weer juist wel.

Harry wordt gezien als het geheime wapen van de koninklijke familie, hij is een instant-hit bij iedereen. Juist omdat hij zijn spontane, onbevangen zelf is.

Het geheime wapen van de familie

Waarom prins Harry, na koningin Elizabeth II, de meest populaire royal is? Dat is volledig te danken aan zijn onweerstaanbare, aangeboren charme en juist het feit dat hij niet perfect is. Mensen adoreren hem omdat hij 'a real bloke' is. Harry is avontuurlijk, fantastisch in de omgang met kinderen, zelf soms nog een groot kind, draagt het hart op de tong, maar blijft altijd beleefd. En beschermend. Zo berispte hij de pers toen deze zijn aanstaande bruid volgens hem seksistisch en zelfs racistisch neerzette.

Ook heeft hij de lach aan zijn kont hangen. Bijvoorbeeld als het briefje met daarop zijn speech bij de bekendmaking van het Britse Invictus Games-team op het moment suprême wegwaait en hij erachteraan rent. Of zijn reactie op het nieuws dat de hertog en hertogin van Cambridge voor de tweede keer in blijde verwachting zijn: 'Ik kan niet wachten om mijn broer nog meer te zien lijden.'

Harry wordt gezien als het geheime wapen van de koninklijke familie, hij is een instant-hit bij iedereen. Juist omdat hij zijn spontane, onbevangen zelf is. Tijdens de Queens Diamond Jubilee Tour in 2012 knuffelde hij in Jamaica met de minister-president én met Rita Marley, weduwe van reggae-legende Bob. Ook versloeg hij er Usain Bolt, ’s werelds snelste sprinter. Dat hij daarbij overduidelijk valsspeelde stoorde niemand, het leverde mooie plaatjes op.

Op Barbados deed hij twee jaar geleden samen met Rihanna een hiv-test, hij danste er eerder om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving op Haïti. Voeg daar nog bij zijn bereidheid om acht jaar lang in het leger te dienen, zijn werk met gewonde soldaten, het organiseren van de Invictus Games, de Walking with the Wounded-tochten onder barre omstandigheden op zowel de Noord- als de Zuidpool, het opzetten van liefdadigheidsproject Sentebale (betekenis: Vergeet mij niet) in Lesotho, zuidelijk Afrika, waar hij zelf ook acht weken werkte met kwetsbare kinderen met hiv en aids. Harry knuffelt iedereen, schudt handen, geeft high fives en stemt in met selfies. En desondanks blijft hij stoer, en behoudt hij altijd zijn chique royal manners en 'Queen English'-accent.

Het zelfmedelijden van zijn beide ouders is hem bespaard gebleven, maar Harry erfde wel een flinke dosis plichtsgevoel van zijn oma. 'She loves him to death', zeggen royal insiders, en vertrouwt hem volledig. Hij kreeg haar zelfs zover aan een filmpje mee te werken, waarbij ze, gezeten naast James Bond Daniel Craig, zogenaamd uit een helikopter springt ter opening van de Olympische Spelen in Londen. Het filmpje ging viral op social media. Twee jaar geleden maakte de prins nog een filmpje waarin hij, gezeten met oma op de bank dit keer, skypte met de Obama's over de aankomende Invictus Games. (Harry over The Queen: 'Ze wil alleen nog maar meer van dit.') Het verhaal gaat ook dat Harry degene was die Charles zover kreeg om zijn moeder in zijn speech bij haar diamanten regeringsjubileum 'mummy' te noemen, waarop alle aanwezigen in de tuin van Buckinham Palace in katzwijm vielen.

Onverbeterlijke romanticus

Maar achter die vrolijke, gekke Harry blijkt een getraumatiseerde jongeman schuil te gaan. Het slechte huwelijk van zijn ouders, de dood van zijn moeder en het lopen achter de kist hebben, zo weten we nu, de nodige littekens bij hem achtergelaten. In 2017 bekende hij in een BBC-podcast op aandringen van zijn broer psychische hulp te hebben gezocht op zijn 28e. Ook gaf hij toe dat de druk van de publieke belangstelling hem diverse malen 'op de rand van een zenuwinzinking' heeft gebracht. 'Na de dood van mijn moeder heb ik mijn kop in het zand gestoken, ik weigerde aan haar te denken want wat zou dat helpen? Ik zou er alleen maar verdrietig van worden en haar er niet mee terugkrijgen. Twintig jaar lang heb ik mijn emoties volledig afgesloten, wat een ernstig effect heeft gehad op zowel mijn persoonlijke leven als mijn werk. Ik deed of er niets aan de hand was, maar na enkele gesprekken met een therapeut kwam al mijn onverwerkte verdriet naar boven en dat leverde twee jaar complete chaos op. Het voelt soms nog of ik in een vissenkom leef, maar ik kan er nu beter mee omgaan en wil mijn ervaring gebruiken om anderen te helpen.' Samen met William en Kate richtte hij daarom Heads Together op, een stichting die het taboe op geestelijke gezondheidsproblemen wil opheffen.

Ogenschijnlijk is hij zijn wilde haren kwijt. Toen hij onlangs in Amerika was gedroeg hij zich zo keurig dat The Washington Post teleurgesteld kopte: 'What have they done with our Harry?' Mettertijd is hij in zijn rol gegroeid, hij rebelleert niet meer tegen zijn lot, steunt zijn 92-jarige oma waar hij kan, en zet zich graag in om samen met Kate, William en Meghan de Britse monarchie levend te houden. Maar dat betekent niet dat ook hij nu onderdeel wordt van de stiff upper lip-brigade. Met de komst van de nieuwe baby van William en Kate is Harry inmiddels zesde in de lijn van troonsopvolging, wat betekent dat hij grotendeels zelf zijn privéleven kan bepalen. En daar blijkt hij gelukkig nog steeds de eigengereide, originele Windsor te zijn, én een onverbeterlijke romanticus. Zo wist hij de directeur van het Natural History Museum onlangs te overreden tot laat open te blijven zodat hij met zijn grote liefde Meghan, privé en met een flesje wijn, kon vertoeven tussen de dinosaurussen. Daar hebben Chelsy en Cressida zich toch in vergist: never a dull moment with Harry.

Meer lezen? Vogue lanceerde de Vogue Royal Wedding Issue. Met uitgebreide verhalen over onder andere prinses Diana, de tragiek van het Britse koningshuis en natuurlijk Meghan Markle. Bestel dit collector's item nu online.