Harry the Rebel: de wildste Windsor

Prins Harry is de meest rebelse royal die het Britse koningshuis tot nu toe gekend heeft.

image
Vogue Royal Wedding Issue

Prins Harry is de rebel van de familie: ondeugend, avontuurlijk, altijd in voor een feestje, en altijd op zoek naar grenzen om te verleggen. Niet voor niets noemde zijn moeder hem Harry: die naam beloofde ‘more fun.’ Lees hier een preview uit de Vogue Royal Wedding Special, dat nu in de winkels ligt, of bestel deze direct online.

Advertentie - Lees hieronder verder

Formeel heet hij Henry, naar zijn heldhaftige voorvaderen uit het verleden, maar Diana noemde haar jongste zoon vanaf het prille begin Harry, omdat die naam ‘more fun’ beloofde. En het rossige prinsje stelde ons niet teleur. Geestige beelden van de driejarige Harry die achter een autoraam zijn tong uitsteekt naar de paparazzi gingen de wereld over. Ze waren slechts een voorproefje van wat we nog te zien zouden krijgen van de naughty prins. De stijve Windsors, overspelig maar verder behoorlijk braaf in het gareel, mogen qua ceremonieel vertoon dan een fotogeniek stelletje zijn, maar wilde Harry, dat was andere koek. Daar zouden we nog veel lol aan beleven.

Hij is een prins die liever ‘just one of the lads’ is en die graag zelf zijn boodschappen doet.


We zagen hem met zelfgemaakte verrekijker naar de paparazzi terugloeren, in diverse verkleedkostuums, en in korte broek met schrammen op zijn gezicht op landgoed Highgrove House op een klimrek klauteren, terwijl zijn grote broer William liever veilig dicht bij de grond bleef. Als kleuter ging Harry volgens zijn voormalige lijfwacht het liefst dagelijks door het leven in camouflagepak met plastic pistooltjes. ‘Harry is naughty, he’s constantly in trouble at school,’ schreef Diana in 1993 , Harry was acht, in een brief aan haar goede vriend Cyril Dickman, hofmeester van Buckingham Palace. Haar zoon was een soort Petje Pitamientje, met rode haren, onmiddellijk likeable en sympathiek, een brok ontwapenende energie. Prins William kon dan ook niet stoppen met het zoenen van zijn pasgeboren broertje. De wereld lag aan Harry’s voeten.

Twaalf jaar later slaat echter het noodlot toe, gevolgd door die zwarte dag op 6 september en het moment dat niemand een kind zou mogen aandoen. Dat is het moment waarop hij voor het oog van de wereld als twaalfjarige samen met zijn drie jaar oudere broer, zijn vader, opa en oom achter de kist van zijn moeder aan loopt. Hoofd gebogen, gezichtsuitdrukking vol verdriet, zijn handen gebald tot vuisten, terwijl de camera’s inzoomen op de brief met ‘mummy’ tussen de bloemen op de kist. Niet alleen de Engelsen, maar de hele wereld sluit Harry voorgoed in het hart.

Vogue Royal Wedding Issue
Advertentie - Lees hieronder verder

Wild child

Na de dood van Diana raakt Charles meer betrokken als vader, een rol die hem lijkt te bevallen. De jongens gedijen goed bij de rust, na jaren waarin de tumultueuze relatie tussen hun ouders en beider lovers breed in de pers zijn uitgemeten. De koninklijke broers gaan op skivakantie met Charles, een blozende Harry ontmoet The Spice Girls, het levert schattige fotomomenten op. Maar daarna gaat het mis. Tenminste, Harry (naar we nu weten getraumatiseerd en vol jarenlang opgekropt verdriet) begint te puberen en dat maakt the wild child in hem wakker. Op zijn zeventiende wordt hij dronken betrapt met een joint of twee achter zijn kiezen. Paparazzi maken foto’s vanuit meerdere hoeken, die vervolgens weken achtereen worden gepubliceerd, waardoor het lijkt of Harry continu lallend door het leven gaat. En alsof het niet genoeg is dat de kranten vol staan van ‘Harry’s Drugs Shame’, doen zijn vervelende rijkeluisvrienden vervolgens ook een boekje over hem open. Harry is volgens hen ‘troubled’ en ‘out of control’. Voor straf stuurt Charles hem een dag naar een afkickkliniek, om hem te doen ervaren dat een verblijf aldaar geen lolletje is.

Net als iedere puber zoekt Harry zijn grenzen op, alleen liggen fotografen vanwege zijn komaf op de loer om gretig elke misstap vast te leggen. Daar komt bij dat er een afspraak met de pers wordt gemaakt om prins William op kostschool Eton College met rust te laten, waardoor het jachtseizoen op Harry is geopend. Ook het hardnekkige gerucht dat Harry een buitenechtelijk kind zou zijn uit Diana’s relatie met legerofficier James Hewitt, eveneens rossig met sproetjes, wakkert het recalcitrante in Harry aan. Een Engelse tabloid gaat zelfs zover om met een haar van Harry een dna-test te laten uitvoeren. Zijn relatie met de pers krijgt er een flinke knauw door, en het moedigt hem alleen maar aan zijn eigen leven te leiden én flink te feesten. Op Eton blinkt hij uit in polo en rugby, maar hij is geen studiebol. Zijn voormalige lerares Sarah Forsyth zou hem later een zwakke student noemen en verklappen dat het personeel Harry hielp vals te spelen bij examens (verrassing: dit wordt door zowel Eton als Harry ontkend), om zo te kunnen voldoen aan de toelatingseisen voor de Sandhurst Military Academy.

Advertentie - Lees hieronder verder
Advertentie - Lees hieronder verder

Harry houdt zich een tijdje koest, maar in zijn gap year tussen Eton en Sandhurst besluit hij de bloemetjes eens flink buiten te zetten. Zijn domste zet: hij verschijnt op een verkleedfeestje bij een vriend thuis in Wiltshire in militair kostuum met een rode swastikaband om de arm. ‘Harry the Nazi’, koppen de kranten. Een woedende, opgelaten Charles zegt Harry én William naar Auschwitz te sturen, William was er namelijk bij toen Harry de outfit kocht. Het paleis komt met een officiële verontschuldiging, Harry moet diep door het stof en biedt publiekelijk zijn excuses aan. Daarmee is de kous, ook voor veel Joodse organisaties in Engeland, af.

Vogue Royal Wedding Issue

Loveable nightmare

Maar Harry is niet te temmen en op dreef. ‘He’s a lovable nightmare’, zouden zijn lijfwachten opmerken als hen wordt gevraagd waar ze zich bevonden toen Harry in augustus 2012 naakt ronddanste in Las Vegas met een paar schaars geklede vrouwen. Bij het zien van de foto’s van een potje strippoker in zijn 8ooo pond per nacht kostende hotelkamer moeten veel Engelsen (‘Daar gaan onze belastingcenten!’) even slikken. De yellow press krijgt er geen genoeg van en de prins verschijnt groot op menig voorpagina, handen voor zijn geslachtsdeel, onder de voor de hand liggende kop: ‘Harry grabs the crown jewels’. Voer voor vele grappen die hem zijn leven lang zullen achtervolgen. De burgemeester van Londen, Boris Johnson, neemt het voor Harry op en slaat de spijker op zijn kop: ‘The real scandal would be if he had gone to Las Vegas and dídn’t misbehave.’ Uit solidariteit haasten zijn legermaatjes zich soortgelijke naaktfoto’s van zichzelf te posten. Vriendin Chelsy Davy echter, met wie de prins acht jaar lang een knipperlichtrelatie heeft, is not amused.

Advertentie - Lees hieronder verder

Zo bont heeft prins Charles het nooit gemaakt. Op het telefoongesprek met Camilla over dat tamponnetje na dan. In zijn jeugdjaren versleet gevierd polospeler Charles wel de ene na de andere vriendin, maar meer dan zijn ontblote navel hebben we nooit gezien. Ome Andrew, zo het een goede tweede in de lijn van troonopvolging betaamt, is een tikkeltje wilder en hield er ooit een relatie met pornoster Koo Stark op na. Needless to say tot gruwel van de Queen. Andrews ex, tante Fergie, liet ooit al zonnebadend een kale minnaar aan haar voeten likken terwijl er een paparazzo op de loer lag. Maar alleen Harry wordt alles vergeven, want Harry is simpelweg Harry, niet de toekomstige koning, en gezegend met de flair van de Spencers. Of zoals goede vriendin en zangeres Joss Stone het zegt: ‘Hij is geboren met een magische sparkle.’ Anderen noemen het simpelweg: ‘The Harry Factor’. Hij is een prins die liever ‘just one of the lads’ is en die graag zelf zijn boodschappen doet. ‘Als ik koning zou zijn, zou ik ook mijn eigen boodschappen blijven doen,’ zei hij twee jaar geleden tegen het Amerikaanse Newsweek.

Meer lezen? Vogue lanceerde de Vogue Royal Wedding Issue. Met uitgebreide verhalen over onder andere prinses Diana, de tragiek van het Britse koningshuis en natuurlijk Meghan Markle. Bestel dit collector's item nu online.

Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Meghan Markle