Het Midden-Oosten is in rap tempo een populaire reisbestemming aan het worden. Het ene na het andere paradijselijke resort (soms tot wel zeven sterren!) wordt er uit de grond gestampt. Maar kijk vooral verder dan alle oogverblindende infinity pools en luxe spa’s, want nergens ter wereld vind je zo’n rijke bron aan cultuur als in deze regio.

Ja, een reis naar het Midden-Oosten vereist iets meer research dan een tripje naar laten we zeggen het Gardameer. Want er zijn plekken waar alcohol en muziek tot strafbare feiten worden gerekend. Of waar je als vrouw geacht wordt aanzienlijke delen van je lichaam te bedekken. En er zijn ook absoluut conflictgebieden die je beter compleet mijdt. Maar verdiep je je enigszins in de cultuur en lokale gebruiken, dan zul je overweldigd worden door ongekende gastvrijheid. Of je nou door een kunstgalerie dwaalt of afdingt op een kelim, je wordt overal steevast uitgenodigd voor een of kopje mierzoete thee of een spontaan potje Backgammon.

Carlijn Jacobs, Vogue Nederland, november 2018

Het Midden-Oosten is een van de oudste door mensen bewoonde regio’s ter wereld. Je bent er dan ook continue omringd door geschiedenis. Het wordt niet voor niets de bakermat van de beschaving genoemd: hier leerde de mensheid lezen en schrijven en werden de eerste steden gebouwd. De Islam, het Christendom en het Jodendom vinden hier hun oorsprong. Wat het huidige Midden-Oosten zo uniek en fascinerend maakt, is dat eeuwenoude steden als Persepolis en Petra afgewisseld worden door hypermoderne metropolen als Dubai, maar ook het vooruitstrevende Beiroet. En je hoeft maar even voorbij de outskirts van die steden te rijden om overweldigd te worden door de spectaculairste landschappen op aarde. Van indrukwekkende woestijnen, tot weelderige oases en ongerepte stranden. En dan hebben we het nog niet eens over de zinnenprikkelende geuren en smaken van de Arabische keuken gehad. Een reis naar het Midden-Oosten is zonder twijfel een van de meest eclectische en verrijkende belevenissen van je leven.

Dubai

Van de zeven Verenigde Arabische Emiraten is Dubai het meest glamoureus. Met z’n luxe zevensterrenhotels, ambitieuze bouwprojecten – inclusief de Burj Khalifa, met 828 meter het hoogste gebouw op aarde – en ’s werelds allereerste vliegende taxi’s lijkt werkelijk niets hier onmogelijk. Ook de liefde voor fashion is in Dubai onovertroffen –het hoofdkwartier van Vogue Arabia zeltelt hier. In talloze malls – waaronder uiteraard de grootste ter wereld – kun je je dirhams stukslaan bij alle grote Westerse modehuizen. Maar ook lokale ontwerpers zijn meer dan de moeite waard. Boetieks als The Fashion Vault en Design 971 hangen vol talentvolle designs. Zoek je cultuur en traditie, dan kun je je hart ophalen in het oude stadscentrum waar je een labyrint van marktkraampjes, traditionele architectuur en de meest bedwelmende geuren die je ooit zult ruiken vindt. Even weg uit alle drukte? Net buiten de stad ligt Hatta, een prachtig natuurgebied. Maak een pitstop middenin de woestijn, voor een excursie te paard of een diner in een bedoeïenentent. Wat veel mensen niet weten, is dat Dubai ook dé plek is voor een good old zon-, zee- en strandvakantie. Juíst in het najaar. In de zomer stijgt de temperatuur er nogal eens tot boven de veertig graden, maar in de herfst is het er gemiddeld 25 graden, met zeewater met diezelfde aangename temperatuur.

Carlijn Jacobs, Vogue Nederland, november 2018

Abu Dhabi

Na Dubai mag Abu Dhabi zich het populairste vakantie-Emiraat noemen. In de gelijknamige hoofdstad kijk je je ogen uit bij de imposante Sjeik Zayed-moskee. Op de promenade langs het water ben je geheid urenlang lang zoet met flaneren en mensenkijken. Maar dè trekpleister van Abu Dhabi is toch wel het Abu Dhabi Louvre dat er eerder dit jaar opende. Het museum leende 300 werken – grote meesters als Vincent van Gogh, Gauguin en Andy Warhol – van z’n Parijse dependance, maar sprokkelde daarnaast in rap tempo een impostante eigen collectie bijeen. Zoals Salvator Mundi van Leonardo da Vinci, het kostbaarste kunstwerk aller tijden: het werd vorig jaar geveild voor 382 miljoen euro. De afgelopen 500 jaar was het meesterwerk nergens te zien, maar vanaf 18 september hangt het permanent in het futuristische bouwwerk van de Franse architect Jean Nouvel.

Iran

Donald Trump mag Iran keer op keer wegzetten als ‘terroristische natie’, toch is dit een plek die je minstens één keer in je leven bezocht wilt hebben. Hoofdstad Teheran is een bruisende, moderne metropool tjokvol interessante musea, toprestaurants ­ – The Guardian omschreef de Iraanse keuken onlangs lyrisch als ‘poetry on a plate’ ­ – en architectonische meesterwerken. Hang vooral urenlang rond bij een van de vele charmante koffietentjes, en hop op vrijdagavond net als de locals van galerie naar galerie. Dan is er nog Isfahan, de thuisstad van twee hoogtepunten op de Werelderfgoedlijst: de zeventiende-eeuwse Vrijdagmoskee en het gigantische zestiende-eeuwse Naqsh-e Jahan-plein. Ook in Isfahan vind je talloze authentieke theehuisjes. De sfeervolle rivieroever waar de inwoners van de stad graag hun vrije tijd doorbrengen en de eeuwenoude Gheisariyeh bazaar, waar je bijzondere sieraden, kelims en andere lokale producten op de kop tikt, zijn erg de moeite waard. Tijdens een bezoek aan de goed bewaarde ruïnes van Persepolis, ooit de hoofdstad van het Perzische Rijk, ervaar je de historie van deze plek. Vergeet ook Shiraz niet, de stad die bekendstaat om z’n beroemde dichters, weelderige tuinen en kleurrijke moskeeën.

Carlijn Jacobs, Vogue Nederland, november 2018

Beiroet

Beiroet stond lange tijd bekend als het Parijs van het Midden-Oosten. En ondanks een roerige geschiedenis vol oorlogen – in het centrum herinnert een verlaten hotel vol kogelgaten aan de Libanese burgeroorlog die er ooit woedde – is dit nog steeds één van de meest vooruitstrevende steden van het Midden-Oosten. Anno 2018 is Beiroet een energieke stad die je op elke straathoek zal verrassen. Een community van jonge kunstenaars, schrijvers, muzikanten en modeontwerpers zorgt er voor een onophoudelijke stroom van progressieve, verrassende initiatieven. Nergens in de regio is het nachtleven dan ook zó uitbundig als in Beiroet. Er zijn musea vol meesterwerken, sfeervolle buurtjes, steengoede restaurants en opvallend veel book cafés: cafeetjes en boekenwinkels inéén. Maar de stad is ook chaotisch, druk en een tikje vervuild.

Jordanië

Petra, de stad die ruim 2000 jaar geleden uit de rode rotsen gehouwen werd en geheel terecht tot een van de zeven wereldwonderen gerekend wordt, is de grootste trekpleister van het Midden-Oosten. Plan er vooral een avondwandeling in, als Petra verlicht wordt door een paar duizend kaarsen. Outdoorliefhebbers die niet terugdeinzen voor een intensieve hike, zitten in Jordanië sowieso goed. Dwars door de woestijnen zijn grote trektochten uitgestippeld, met onderweg smaakvolle logeerplekken zoals ecolodge Feynan. Slaap onder de sterren in een Bedoeïenentent, waan je op Mars in de rode woestijnvallei Wadi Rum en vink dobberen in de Dode Zee ook meteen van je bucketlist. Amman, hoofdstad van Jordanië, barst net als Petra van de geschiedenislessen, maar krijgt er tegelijkertijd steeds meer hypermoderne trekpleisters bij.

Oman

Op slechts een uurtje vliegen van Dubai ligt Muscat, een stad die in alles de tegenpool van voornoemd oord is. In de hoofdstad van sultanaat Oman gaat het er kalm, ingetogen en traditioneel aan toe. Zo moeten alle gebouwen verplicht voldoen aan eeuwenoude bouwtradities. Oman, ook wel ‘het Zwitserland van het Midden-Oosten’ genoemd, is het meest conflictloze land uit de regio en kent opzienbarend weinig criminaliteit. Vandaar dat toeristen hier al jarenlang graag neerstrijken. Dat heeft ervoor gezorgd dat in en om kuststad Muscat de mooiste beachresorts verrezen: van het minimalistische The Chedi tot het weelderige Shangri-La. Buiten de stad vind je misschien wel het állermooiste hotel van het hele Midden-Oosten: Alila Jabal Akhdar. Doordat het op de rand van een gigantische klif gelegen is, heb je 360 graden uitzicht over een ruige, compleet verlaten canyon. Je slaapt er in traditionele stenen huisjes, ingericht met traditioneel houtsnijwerk en keramiek. Boek hier zeker ook een yogales bij zonsopgang. Afgezien van alle prachthotels, is de natuur – van woestijn tot wadi – hier overweldigend. In Oman vind je ook nog een stukje authentieke cultuur en traditie: zoals de geitenmarkt in de oude handelsstad Nizwa, waar je je tweeduizend jaar terug in de tijd waant. Er valt kortom nog heel wat te ontdekken in het Midden-Oosten.

Carlijn Jacobs, Vogue Nederland, november 2018

Vogue’s favoriete adressen in Dubai

Alserkal Avenue
In deze straat ben je urenlang zoet met alle galeries vol moderne kunst van regionale kunstenaars (de vooruitstrevende galerie Isabelle van der Eynde bijvoorbeeld). Maar je treft hier ook sfeervolle koffietenten, leuke restaurantjes en met een beetje geluk een outdoorfilmvertoning.

Gold Souk
Voor de eksters onder ons: in het historisch centrum van Dubai vind je de grootste goudmarkt ter wereld. Bijna 400 kramen vol ringen, kettingen, armbanden en andere best betaalbare schatten (mits je goed in afdingen bent).

Life ’N’ One
Een idyllische tuin om bij te komen van alle glitter en glamour. Hier volg je lessen in onder meer pilates-, yoga- en meditatie. Sla vooral de Full Moon-yogales niet over, op het dakterras met uitzicht op de minaretten van de Jumeirah Moskee.

Wild & The Moon
Een van onze favoriete plekken in Parijs zit ook in Dubai. Of het nou de turmeric lattes zijn of de açai bowls, alles is er 100% bio en vegan. Het is van dezelfde eigenaren als de ook niet te missen conceptstore Comptoir 102, tjokvol moois.

The Farm
Zonder twijfel de mooiste, weelderigste tuin van Dubai. Hier eet je met prijzen overladen lokale gerechten, maar ook hoogtepunten uit de Thaise, mediterraanse en Indiase keuken. Boek ook meteen een behandeling bij de naastgelegen Hearst and Soul Spa.

Tom & Serg
Tussen alle fancy restaurants, is het industriële Tom & Serg een welkome afwisseling. Dé plek voor ontbijt, brunch of lunch. De oprichters runnen ook de smaakvolle koffieplek slash bakkerij The Sum of Us, waar volgens kenners de beste koffie van heel Dubai geschonken wordt.