Romy Boomsma over de vooroordelen over "fulltime moederschap" in nieuwe Vogue Column

In haar nieuwe april column legt ze haar keuze uit om fulltime moeder te zijn en hoe ze omgaat met het oordeel van anderen.

White, Hair, Black, Photograph, Black-and-white, Photo shoot, Beauty, Monochrome photography, Long hair, Model,
Paul Bellaart

Romy Boomsma (28) deelt op haar Instagram openhartige observaties over het moederschap en geeft tips op het gebied van duurzame mode en beauty. Vind haar eerste Vogue column uit het maartnummer hier en lees hieronder haar tweede column uit Vogue Nederland, april 2019.

‘Zo, en moeders is inmiddels weer aan het werk?’, werd mij gevraagd toen mijn man en ik drie maanden na de geboorte van Bobby op het consultatiebureau waren voor een check. Toen ik nee antwoordde en eraan toevoegde dat dit de komende jaren ook niet het geval zou zijn, bleef de consulente me aanstaren en was ik me voor het eerst bewust van de reactie die je kunt krijgen als je ‘fulltime moedert’. Er zit een oordeel in. De rest van het gesprek sloeg dood.

In de afgelopen jaren werd ik meer geconfronteerd met dat oordeel. Meestal door andere vrouwen, en vaak onder het vaandel van feminisme. Alsof je de emancipatie persoonlijk in de weg staat als je er als jonge moeder voor kiest een paar jaar thuis te blijven om bij je kinderen te zijn.

Modern feminisme is een breed begrip. Voor mij draait het om het kennen van je eigen kracht als vrouw, het maken van eigen keuzes waar je achter staat en je niet te vormen naar wat een ander van je probeert te maken, of van je verwacht. Het steunen van andere vrouwen en het succes, de schoonheid en kracht van die anderen erkennen. Het hen ook oprecht gunnen gelukkig te zijn, of andere keuzes te maken dan jij. En het besef dat die keuzes van een ander niets over jouw eigen leven zeggen.

Nu ik de beslissing heb genomen om deze jaren thuis te zijn met de kinderen wordt me pas duidelijk in hoeveel vormen feminisme om de hoek komt kijken. Dat er een generatie vrouwen is die zich feminist noemt en doet alsof emancipatie alleen maar draait om het hebben van een baan, om carrière maken naast het moederschap.

Ik ervaar mijn keuze als een luxe. Mijn gezin vind ik belangrijker dan wat mensen vinden van het feit dat ik fulltime thuis ben. En tóch steekt het dat uitgerekend andere vrouwen doen alsof het zorgen voor je kinderen een stap achteruit is. Een ouderwetse invulling van het leven. Alsof je als vrouw niet sterk kunt zijn als je even niet werkt. En alsof er naast het zorgen geen ruimte meer is voor toekomstplannen.

Er wordt door carrièrefeministen ook vaak geroepen dat een vrouw onafhankelijk moet zijn. Pas dan ben je succesvol en sterk. Maar in hoeverre ben je nog echt onafhankelijk van elkaar als je samen kinderen krijgt? Financieel of emotioneel: you’re in this together. Dat ik thuis ben en Arie werkt betekent absoluut niet dat ik de zorg alleen draag. Het betekent dat wij bewust gekozen hebben om die zorg samen in te vullen in plaats van gebruik te maken van opvang. Verdelen. Puzzelen. Niet altijd makkelijk.

Natuurlijk ken ik ook de verhalen van vrouwen die ervoor kozen hun carrière even stop te zetten, om vervolgens na een scheiding in een diep gat te vallen. Maar niemand zegt dat dit een gegeven is. Zelf weiger ik in die wat-als-modus te leven, of daar keuzes vanaf te laten hangen. Niet uit naïviteit. Mijn eigen ouders gingen uit elkaar toen ik net vijf was, mijn moeder heeft mijn zusje en mij alleen opgevoed. Ondanks die ervaring geloof ik niet dat leven in angst voor zaken die niet aan de orde zijn heel zinvol is. Liever geloof ik in romantiek, dan in het uitzetten van vangnetten. Bovenal wil ik gelukkig zijn, aanwezig voor mijn kinderen, tijd hebben voor de mensen om me heen. Ik denk dat we dat allemaal willen. Hóe we dat voor elkaar krijgen, zien we misschien anders. Daarover zelf te beslissen, dát is feminisme. Dus nee, moeders is nog even niet aan het werk. Tenminste, niet buiten de deur.

In Vogue's nieuwe aprilnummer dat nu in de winkels ligt lees je naast Romy's column ook die van Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Kim van Kooten. Bestel het aprilnummer hier online.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine