Madeleijn van den Nieuwenhuizen over geïnternaliseerd seksisme in nieuwe Vogue column

'Het is niet zo dat er weinig vrouwelijke hoogleraren zijn – ík heb onbewust de mannen geselecteerd.'

Madeleijn Zeikschrift vogue column
Paul Belaart, Vogue Nederland, mei 2019.

Madeleijn van den Nieuwenhuizen pendelt tussen New York en Europa, werkt voor Columbia University en becommentarieert de Nederlandse media op @Zeikschrift. Vind haar eerdere Vogue columns hier en hier, en lees hieronder haar derde column uit Vogue Nederland, mei 2019, dat nu in de winkels ligt.

Er staan zo’n vijfentwintig tabbladen open in Safari. Mijn ijskoffie is langzaam aan het smelten – ik veeg de druppels condens van de beker. De universiteitsbibliotheek heeft een tijdje geprobeerd om beverages weg te houden uit de grote studiezaal. Maar zoals dat vaker gaat als protest te zeer aanzwelt, volgde oogluikende instemming. Nu verkoopt een café beneden koffie voor twee dollar.

Ik neem een slok en klik onrustig door de tabbladen. Van Central Issues in American Foreign Policy en Artificial Intelligence in Public Policy tot Freedom of Speech and the Press. Alle cursusomschrijvingen flikkeren langs m’n scherm. Het is niet de cafeïne noch de keuzestress die me onrustig maakt, maar een vreemde overeenkomst tussen alle vakken. De inhoud verschilt, van politieke geschiedenis tot constitutioneel recht, maar allemaal worden ze gegeven door mannelijke professoren. Ik voel mijn maag in een knoop draaien. Het is niet zo dat er weinig vrouwelijke hoogleraren zijn – ík heb onbewust de mannen geselecteerd.

Lees verder in Vogue's meinummer, waarin je naast de maandelijkse column van Madeleijn ook die van onze andere columnisten Romy Boomsma, Kim van Kooten en Yootha Wong-Loi-Song vindt.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine