Yootha Wong-Loi-Sing over sterke vrouwen, die ene Nike commercial en gelijke kansen

'Het klonk als een heel slechte grap, zonder clou, zonder enige timing, opgevolgd door een leger crickets.'

Yootha Wong-Loi-Sing column vogue nederland meinummer
Carlijn Jacobs, Vogue Nederland, mei 2019.

Actrice en socioloog Yootha Wong-Loi-Sing (31) komt uit Rotterdam, woont in Nederland en werkt veel in Los Angeles. Ze is te zien in de tv-serie Love is_ van Oprah Winfrey en schrijft maandelijks in Vogue over al dat haar bezighoudt. Vind haar eerder column hier, en lees hieronder haar tweede column uit Vogue Nederland, mei 2019, dat nu in de winkels ligt.

Ik weet nog dat ik op school te horen kreeg dat vrouwen in 1919 pas actief stemrecht kregen. Ik werd overspoeld door verbazing. Het klonk als een heel slechte grap, zonder clou, zonder enige timing, opgevolgd door een leger crickets.

Vrouwen baarden namelijk letterlijk de mensheid, baby’s die opgroeiden tot diezelfde mannen, die ons die rechten weigerden te geven. Inderdaad: Mannen die bij een schop in hun spermatank blauw aanlopen en per direct op non-actief staan. Het eeuwenoude argument dat mannen ‘gewoon sterker’ zijn en daarom aan het roer staan, is achterhaald. Vrouwen zijn over het algemeen beter bestand tegen honger, ziekten en uitputting (Sapiens, a brief history of humankind). Dus als sociale macht op basis van spierkracht wordt verdeeld, dan klopt er iets niet. Heb je de Paus weleens gezien? Of mannen die naties besturen en oorlogen voeren? Niet bepaald heavy weight champs.

Dus als we fysieke kracht écht als indicator nemen, hebben vrouwen met terugwerkende kracht recht op een hoop ‘macht’. En niet in de vorm van bloemen, diamanten, of gelijke carrièrekansen. Ik wil dat allemaal én onze welverdiende vrouwelijke staatshoofden.

Lees verder in Vogue's meinummer, waarin je naast de maandelijkse column van Yootha ook die van onze andere columnisten Romy Boomsma, Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Kim van Kooten vindt.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine