Kim van Kooten over alle bizarre dingen die mensen 'zomaar' tegen haar zeggen

'Om de een of andere reden zeggen mensen heel vaak zomaar dingen tegen mij. Dingen waarvan ik denk: dat zou ik zelf nou nooit zomaar tegen iemand zeggen.'

Kim van Kooten nieuw column Vogue Nederland
Paul Bellaart, Vogue Nederland, mei 2019.

Kim van Kooten woont met acteur Jacob Derwig en hun kinderen in Amsterdam. Vind haar eerdere Vogue columns hier en hier, en lees hieronder de preview van haar derde column uit Vogue Nederland, mei 2019.

‘Wat je vooral goed moet onthouden is dit: heel vaak zeggen mensen maar wat.’
‘Waarom doen ze dat dan?’
‘Gewoon. Om maar iets te zeggen.’
‘Oh.’
‘Soms is het uit ongemak. Of ze kunnen niet tegen stilte.’
‘Oké.’
‘Of ze zijn kwaad om iets en dat reageren ze op jou af.’
‘Waarom?’
‘Dat weten die mensen meestal zelf ook niet.’
‘Dat is toch gek?’
‘Ja, maar ja. Zul je het onthouden?’
‘Ja. Wat ook alweer precies?’
‘Dat mensen soms maar wat zeggen. Vaak. Dat iets niet de waarheid hoeft te zijn, alleen maar omdat iemand het zegt.’

Ik denk dat ik nog geen tien was toen mijn ouders dit cruciale gesprekje met mij voerden. Ik heb er sindsdien onnoemelijk veel aan gehad. Als algemeen inzicht, maar ook in de praktijk, want om de een of andere reden zeggen mensen heel vaak zomaar dingen tegen mij. Dingen waarvan ik denk: dat zou ik zelf nou nooit zomaar tegen iemand zeggen.

Vanochtend – ik stond mijn fiets van het slot te sleutelen – sprak een mij totaal onbekende vrouw me aan met de woorden: ‘Jij hebt iets heel afstandelijks, weet je dat?’ Ik keek om me heen om te zien of er misschien een afstandelijk iemand achter me stond, maar dat was niet zo. Ik glimlachte zo benaderbaar mogelijk, maar iets te zeggen had ik zo gauw even niet. Zij des te meer: ‘Een goede kennis van mij is in de jaren zestig met je vader naar bed geweest. Ik woon op nummer 136, mijn man is manisch-depressief en ik heb een schoondochter die me haat.’ Mijn dag moest nog beginnen.

Lees verder in Vogue's meinummer, waarin je naast de maandelijkse column van Kim ook die van onze andere columnisten Romy Boomsma, Madeleijn van den Nieuwenhuizen en Yootha Wong-Loi-Sing vindt.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine