Vogue's columniste Madeleijn over je plaats kennen in de maatschappij

Madeleijn van den Nieuwenhuizen heeft het in Vogue's juninummer over ruimte en je plaats kennen in de maatschappij. Letterlijk en figuurlijk.

Hair, White, Face, Black, Photo shoot, Fashion model, Black-and-white, Beauty, Hairstyle, Model,
Paul Belaart voor VOGUE NEDERLAND, juni 2019

Madeleijn van den Nieuwenhuizen pendelt tussen New York en Europa, werkt voor Columbia University en becommentarieert de Nederlandse media op @Zeikschrift. Vind haar eerdere Vogue columns hier en hier, en lees hieronder haar vierde column uit Vogue Nederland, juni 2019, dat nu in de winkels ligt.

De deur aan de bestuurderskant zwaait open. De auto glanst nat van de regen in de avondverlichting van de Albert Cuypstraat. Ik kijk hoe de man vloekend uitstapt en op me afbeent. Laura, mijn beste vriendin, staat twee passen van me verwijderd. We zijn net op een haar na door hem aangereden. Met een ruk was de auto de straat in gedraaid. De remmen waren nog niet uitgepiept of het raampje stond al wagenwijd open. Twee mannen brulden dingen die in een stripverhaal zouden verworden tot hashtags en apenstaartjes. Geschreeuw maakt me vreemd rustig.

Ik boog richting het raampje en murmelde: ‘Een beetje oppassen, lieve schatten.’ Toen ik een tiener was zei ik tijdens ruzies aan de eettafel weleens tegen mijn vader: ‘Nou, zullen we even rustig blijven?’ Ook dat was geen optimale strategie voor de lieve vrede. Het is eigenlijk nooit een goed teken als iemand de deur laat openstaan na het uitstappen. In een romantische drama film zou het misschien zijn om een geliefde na maanden afwezigheid huilend in de armen te vallen. In het echte leven betekent het ofwel dat iemand een hond of kinderfietsje niet zag en er geschrokken op afrent, ofwel dat iemand op het punt staat een flinke klap uit te delen. In dit geval geen lang verloren liefde, hond of kinderfiets. De uitgestapte man staat op dertig centimeter afstand van me en ik vraag me af hoe een klap op mijn bek zal voelen.

Lees verder in Vogue's juninummer, waarin je naast de maandelijkse column van Madeleijn ook die van onze andere columnisten Romy Boomsma, Kim van Kooten en Yootha Wong-Loi-Song vindt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine