Vogue's columniste Romy Boomsma over social media, internetpesten en vrijheid van meningsuiting

Romy Boomsma heeft het in Vogue's juninummer over de zwarte kant van social media.

Hair, White, Black, Black-and-white, Photo shoot, Beauty, Long hair, Hairstyle, Monochrome photography, Monochrome,
Paul Bellaart

Influencer Romy Boomsma (28), deelt op Instagram haar visie op het moederschap, duurzame mode en beauty. Ze is getrouwd met presentator en sportschooleigenaar Arie Boomsma. Samen hebben ze twee kinderen en wonen in Amsterdam. Vind haar eerdere Vogue columns hier en hier, en lees hieronder haar vierde column uit Vogue Nederland, juni 2019, dat nu in de winkels ligt.

'Aha, daarom draag je altijd zoveel kettingen, je hebt een lelijke dikke moedervlek.’ Dit bericht ontving ik even geleden in mijn online-inbox, als reactie op een foto van mijn hals met kettingen, waarop inderdaad een heel gemiddeld moedervlekje te zien is.

Volgens sommigen hoort dit soort reacties bij social media. Scrol maar eens door foto’s van accounts met veel volgers en bekijk het commentaar eronder. Tussen de complimenten en leuke opmerkingen verschijnen ook reacties die vol staan met woorden als dik, lelijk, walgelijk of erger. Hoe bekender de postende persoon, hoe verder het commentaar gaat. Onder de noemer ‘hoort erbij’, ‘je moet wel tegen kritiek kunnen’ of vrijheid van meningsuiting ventileren mensen hun ontevredenheid, veilig verstopt achter accounts met een profielfoto van een bloem, huisdier, landschap en met onherkenbare naam of afgesloten profiel. Zich blindstarend op het leven online en vergetend dat er zoveel meer schuilgaat achter de arden die online gedeeld worden. Echte mensen, met echte levens. Het vervelende is dat zo’n heel nare online-opmerking in het echte leven in je hoofd blijft zitten.

Hoewel ik stevig in mijn schoenen sta, vind ik het lastig te verkroppen dat mensen geneigd zijn je te zien vanuit hun eigen perceptie. Los van het feit dat ik het fenomeen mensen-afmaken-op-basis-van-niets nooit zal begrijpen, vind ik het belachelijk als mensen zeggen dat online pesten gelijkstaat aan vrijheid van meningsuiting. Ik vind ook veel dingen. Ben het lang niet altijd eens met iedereen en vind het juist heerlijk als er goede discussies ontstaan, zowel on- als offline, met gegronde meningen, waar vragen worden gesteld en verschillende kanten van onderwerpen worden belicht. Juist die mogelijkheid maakt social media interessant voor mij. Niet de ‘omg so pretty babe’-opmerkingen, maar het aanzetten tot nadenken. Ik heb alleen nog nooit meegemaakt dat er een goed gesprek ontstond vanuit iemand bewust kwetsen.

Lees verder in Vogue's juninummer, waarin je naast de maandelijkse column van Romy Boomsma ook die van onze andere columnisten Madeleijn van den Nieuwenhuizen, Kim van Kooten en Yootha Wong-Loi-Song vindt.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine