Niks zo groen als hergebruik. En niks zo originéél als hergebruik. Daarbovenop voegt het extra karakter aan je outfit toe. Lees hier de ode aan vintage door Vogue's Nathalie uit het julinummer van Vogue Nederland, dat donderdag 20 juni in de winkels ligt en nu al beschikbaar is in de online shop.

Het valt tegenwoordig niet mee om zonder schuldgevoel nieuwe kleren aan te schaffen. Want bij het overgrote deel van alle modemerken is het nog altijd volstrekt onmogelijk om te achterhalen of het katoen van je nieuwste T-shirt op een fatsoenlijke plantage geoogst is, wie het in godsnaam in elkaar heeft gezet en wat hij/zij daarvoor betaald heeft gekregen. Voor iedereen die zeker van haar zaak wil zijn is er eigenlijk maar één oplossing: vintage.

O ja, eerst even dit: vroeger werd die term alleen gebruikt voor items die minstens een X-aantal jaar oud waren, maar inmiddels is het een synoniem voor tweedehands geworden (al verkiest een alarmerend aantal webshops tegenwoordig het weeïge ‘pre-loved’). Welke naam je er ook op plakt: door iemands afdankertje een tweede leven te geven, voorkom je dat wéér een kledingstuk op de afvalberg verdwijnt, die namelijk elke seconde (echt élke seconde) met een complete vrachtwagenlading kleren groeit. Niks is zo groen als hergebruik. En niks is zo originéél als hergebruik. In tegenstelling tot wanneer je overstag gaat voor de nieuwste Balenciaga-tas of die ene jumpsuit van Zara, kom je in vintage geheid geen dubbelgangers tegen. Daarbovenop voegt het ook nog eens extra karakter aan je outfit toe.

Speurwerk en schatgraven

Laat vintage hier nou net in enorm groten getale verkrijgbaar zijn. Nederland – en dan vooral Amsterdam – was in de jaren zestig en zeventig een van de eerste Europese landen waar niet alleen kunstenaars, maar ook de mainstream consumenten al door stapels vodden ploegden op zoek naar een parel. Die liefde is nooit meer afgenomen: Amsterdamse vrouwen zijn nog altijd grootverbruikers van tweedehandskleding en het aanbod is daar dan ook naar. Het aantal vintagewinkels en markten per capita is ongeëvenaard. Dan is er natuurlijk nog de prijskwestie: modehuizen voor wier assortiment je normaal gesproken maanden moet sparen, zijn in het tweedehands circuit opeens binnen handbereik. Maar de jacht op tweedehands treasures is bovenal heel leuk.

Dries van Noten voor 5 euro

Nu echt elk denkbaar kledingstuk morgen (of in sommige gevallen zelfs vandaag nog) thuisbezorgd kan worden, levert een aankoop waaraan uren fysiek speurwerk en online schatgraven voorafgegaan is des te meer voldoening op. De keer dat ik op Koningsdag om vijf uur ’s ochtends opstond en vervolgens een Dries Van Noten-rok voor vijf euro van de vrijmarkt plukte, of de keer dat een Vestiaire-verkoopster na wekenlange afding sessies eindelijk akkoord ging met mijn bod op haar Lemaire-jurk zal ik nooit vergeten. Daarom deze ode aan vintage.

Hawkins No. 1 Boots
Larry Ellis CollectionGetty Images

Online adressen

Designer-Vintage Designer-Vintage blinkt uit in Franse klassiekers als Chanel, Louis Vuitton en Hermès. Bovendien is er een team experts in dienst dat de authenticiteit van die gedroomde 2.55-tas voor je controleert.

Vestiaire Collective Verreweg het grootste aanbod tweedehands design, waardoor iedereen de (vrij hoge) commissiepercentages van deze Franse site zonder mokken voor lief neemt. Een glorieuze mix van tig jaar oude Chanel-jasjes en current-season Balenciaga-laarzen.

Rebelle Het Duitse antwoord op Vestiaire. Omdat het iets minder drukbezocht is, kun je hier soms onverwachte parels vinden die op ‘Vesti’ allang weggekaapt zouden zijn.

The Next Closet Hier verkopen BN’ers als Thekla Reuten en Sylvia Hoeks de Isabel Marant-gympen en Comme des Garçons-jurken die ze niet meer dragen.

1stdibs Neem vast afscheid van je spaarrekening, want op 1stdibs vind je uitsluitend stukken van museum-kwaliteit: uiterst zeldzame Birkins, met diamanten bezaaide Cartier-horloges en de zwarte Madame Grès-couturejurk uit de jaren zestig die vorig jaar nog in de Heavenly Bodies-modetentoonstelling in het Met te zien was (€ 39.766 moet ie opleveren).

Etsy Etsy wordt overwoekerd door huisvlijt, maar klik op de filter ‘Vintage’ en honderden pagina’s met het meest uiteenlopende aanbod mode – in alle stijlen en prijscategorieën – komt tevoorschijn.

Salon Heleen Hülsmann In de webshop van Heleen Hülsmann (en op afspraak bij haar salon in Amsterdam Oud-Zuid) kun je terecht voor een kritisch gecureerde selectie designeritems, meestal niet meer dan drie jaar oud.

Marktplaats Het vereist het nodige geduld, maar op Marktplaats vind je toch echt de beste koopjes.

Resee Resee is voor hardcore modefans die altijd nog op zoek waren naar dat éne paar sandalen uit de laatste collectie van Nicolas Ghesquière voor Balenciaga. Extra handig is de knop waarmee je het aanbod per decennium kunt filteren.

United Wardrobe Een kolos van een online marktplaats waarop je met een tientje al een heel eind komt.

Vogue's favorieten buiten Amsterdam

Met zo’n grote vintage industrie is het onmogelijk om een complete lijst samen te stellen. Hier een aantal adressen waar de Vogue-redactie áltijd slaagt.

De Gooische Fashion Outlet, Blaricum.
Enorme zolder vol designerkleren, die zonder twijfel ooit in de kasten van RTL4-presentatrices en leden van het koningshuis gehangen hebben. Zit overigens ook in Den Bosch.

Dear Hunter, Rotterdam.
Hét adres dat bij rondvraag verreweg het vaakst genoemd werd. Ruime, lichte en bovenal uitstekend gecureerde winkel.

Stijlloods, Haarlem
Een loods vol kleren gemaakt van opvallend mooie materialen, aangevuld met meubels, boeken en vinyl.

Retro & Chic, Maastricht
Hier vind je haast museumwaardige stukken, allemaal gemaakt tussen 1800 en 1980 en in piekfijne staat. Ook te vinden in Amsterdam.

Odile Houx, Maastricht
Geen Nederlandse stad zo chic als Maastricht. Bij Odile Houx vind je tweedehands Miu Miu’s, Gucci’s en Dries Van Notens in overvloed.

Inu4Vintage, Eindhoven
Wie in het adagium ‘hoe voller hoe beter’ gelooft, is aan het juiste adres bij Inu4Vintage.

Fabrics & More, Nijmegen
Liefst 400 vierkante meter waar je kleren van de jaren zestig tot de jaren negentig per kilo afrekent, aangevuld met industriële meubels. Zit ook in Arnhem.

Giensch, Utrecht
Modehits vanaf de fifties tot en met de jaren tachtig. Geselecteerd met eensuperieur oog voor kwaliteit.

Echt geavanceerde schatzoekers wagen zich ook in het kringloop- en rommelmarkt circuit. Het ultieme rommelmarktoverzicht vind je op – ja echt – MeukIsLeuk.nl

Vintage Talk met Carmen Atiyah de Baets

White, Clothing, Outerwear, Fashion, Fashion design, Suit, Pantsuit, Blazer, Trench coat, Coat,
Carmen Atiyah de Baets
Carmen Atiyah de Baets

De garderobe van Carmen Atiyah de Baets bestaat voor zo’n 80% uit vintage topstukken. Ze is er namelijk van overtuigd dat je er met minder geld én minder verspilling toch fantastisch uit kunt zien.

Hoe is je liefde voor vintage ontstaan?
‘Tijdens mijn jeugd in Hilversum, waar iedereen dezelfde Replay-jeans en Gsus-jasjes droeg, was ik altijd aantekeningen aan het maken in de Vogues die mijn moeder meebracht van haar werkreizen. Ik ontdekte films als The Graduate en Love Story en probeerde de looks uit die films na te bootsen op mijn zusje, met de kleren uit mijn moeders geheime koffer vol ‘oude’ kleren: de jurk die ze droeg naar haar eerste serieuze date, de jurk waarin mijn vader haar ten huwelijk vroeg in Libanon ... Vintage draait voor mij om herinneringen. Ik kan een groot deel van onze familiegeschiedenis herleiden door de kledingstukken in mijn kast.’

Carmen: 'Vintage draait voor mij om herinneringen. Ik kan een groot deel van onze familiegeschiedenis herleiden door de kledingstukken in mijn kast.'

Het bijzonderste vintage item in je kast?
‘Het witte pak van Gianni Versace waarin ik deze zomer ga trouwen. Ik heb het gekocht bij een van mijn all-time favourite vintageverzamelaars en mede-Libanese: Ferial Berri van Paloma Vintage in Kopenhagen. Verder denk ik dat ik geen enkel paar schoenen zó vaak heb gedragen als mijn tacky zebraprint schoenen met gesp, die ik voor 20 dollar in een winkel in Libanon kocht.’Beste online adres om vintage te kopen? ‘Ik volg @losfelizshop voor swimwear, @subrinaheyinkvintage voor bruidskleding en @jerome_vintage voor de bijzondere selectie.’

En de beste offline plek?
‘De kelder van Laura Dols in Amsterdam, daar komen veel van mijn feestjurken vandaan. Met een beetje kleermakerswerk kan een jurk uit de jaren zeventig er opeens modern en draagbaar uitzien. Een van mijn favoriete jurken komt er vandaan: een blauw lamé exemplaar dat ik afgelopen zomer naar een bruiloft heb gedragen. Daarnaast Reign in Londen, voor betaalbare schatten als Moschino-blazers en Versace-broeken. The Way We Wore in LA omdat het meer een museum is dan een winkel; alle items zijn per tijdperk gecategoriseerd. Les Merveilles de Babellou in Parijs is vergelijkbaar, maar dichter bij huis.’

Je reist veel: in welk land vind je de beste vintage items?
‘In Amerika zijn de meest betaalbare items, in plekken als Austin, Palm Springs en Miami. Ga altijd op zoek naar de lokale rommelmarkten en thrift stores. En in Beverly Hills wéét je gewoon dat je schatten gaat vinden. Al moet ik zeggen dat ik in de VS vaak de meest ondraagbare items aanschaf waar ik eenmaal thuis niet in blijk te kunnen fietsen. In Denemarken koop ik juist high-end, maar meer functionele stukken.’

Wie is je favoriete stijlicoon uit het verleden?
‘Ik heb onlangs de film over zangeres Selena Quintanilla gekeken, met Jennifer Lopez. Een slechte film, maar haar outfits – bijvoorbeeld een bustier met een high-wasted spijkerbroek en een blazer– en hoe die stonden op haar super vrouwelijke lichaam, vond ik enorm inspirerend.’

Wat staat er nog op je verlanglijst?
‘Alles van Yves Saint Laurent.’

Vintage capital Amsterdam

De hoofdstad is gezegend met meerdere ketens waar de rekken stuk voor stuk tjokvol tweedehands klapstukken hangen: liefst vier Episodes (die overigens ook in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Haarlem zitten), drie Marbles-filialen, tweemaal Bij Ons Vintage, twee Kiloshops en twee We Are Vintage-winkels. Tel daar ook nog de dagelijkse kramen op het Waterlooplein, de Noordermarkt op maandagochtend en de maandelijkse IJ-hallen bij op. En dan hebben we het nog niet eens over onze favoriete boetieks gehad:

De Droomfabriek Een piepklein winkeltje gespecialiseerd in costume jewelry van bijvoorbeeld Chanel, Dior, Lacroix en YSL. Aangevuld met minstens zo spectaculaire tassen en antieke meubels.

Laura Dols Laura Dols is al 45 jaar onovertroffen, vooral op het gebied van feestjurken. Helemaal bijzonder is haar bruidsatelier, met zo’n tweeduizend antieke trouwjurken.

Tamago Een smaakvolle inbrengwinkel, waar de Chanel-tassen, Yamamoto-jurken en Céline-blouses je om de oren vliegen.

De Ruilhoek Hier brengen de inwoners van het chique Amsterdam-Zuid alle overblijfselen van hun Marie Kondo-sessies naartoe.

Zipper Zipper heeft tegenwoordig alleen in de Negen Straatjes nog een winkel, maar eens in de zoveel tijd is hun gigantische warehouse op de NDSM-werf een dagje open. En dat wil je niet missen.

Mick Keus De denimdokter die vintage Levi’s – in elke tint die je maar kunt wensen – vakkundig om je lichaam boetseert.

Lena Super sympathiek: met een abonnement op deze kledingbibliotheek kun je eens in de zoveel tijd iets nieuws lenen. Online, of bij de winkel in de Westerstraat.

Vintage Talks: Charon Cooijmans

Clothing, Supermarket, Snapshot, Footwear, Brown, Leg, Fashion, Human leg, Shoulder, Waist,
Charon Cooijman

Charon Cooijmans runt @TheCeiling.Shop: een superstreng gecureerde webshop vol tweedehands designerschatten. Zelf draagt ze zelden nieuwe kleren.

Hoe ben je op het idee gekomen om The Ceiling te beginnen?
‘Ik ben tien jaar model geweest en heb daardoor veel gereisd en in Parijs en New York gewoond. Mijn garderobe bestond voor een groot deel uit vintage vondsten uit talloze plekken. Toen ik stopte met modellenwerk vond ik dat er echt iets miste in het Nederlandse modeaanbod. Unieke en kwalitatieve vintage is moeilijk verkrijgbaar. Het komt toch vaak neer op graaien in grote bakken of eindeloos online scrollen. Met The Ceiling wil ik een gecureerde selectie vintage designer-items aanbieden. Ik vind het belangrijk mijn kopers aan te sporen om na te denken over hun aankopen en overwogen keuzes te maken. Als je garderobe hoofdzakelijk uit investment pieces met een lange levensduur bestaat, is het niet nodig om altijd iets nieuws te willen. Content zijn met je garderobe, dat is pas echt een luxe.’

Hoe is je liefde voor vintage ontstaan?
‘Sinds mijn dertiende ben ik al te vinden in kringloopwinkels. Het gevoel wanneer je iets tofs vindt is heerlijk. Vintage shoppen is onvoorspelbaar, je weet nooit waarmee je thuiskomt. Bovendien zorgt vintage voor de noodzakelijke edge aan je outfit, een stukje leven en persoonlijkheid. Tijdens mijn modellencarrière heb ik gewerkt met een groot scala aan internationale designers, stylisten en fotografen. Mijn smaak voor mode en kwaliteit is hierdoor ontzettend ontwikkeld en mijn voorkeur voor vintage alleen maar gegroeid.’

Het bijzonderste vintage item in je kast?
‘Een donkerblauw couture jasje van Christian Dior met prachtige lange kanten mouwen. Ik heb het een aantal jaar geleden op de Melrose Avenue Flea Market in Los Angeles gekocht en daarna kleiner laten maken in New York. Ik heb ’m nog nooit gedragen, maar zal ’m ook nooit wegdoen. Het is een prachtig tijdloos stuk dat wacht op de juiste gelegenheid.’

Beste online plek om vintage te kopen?
Jerome Vintage uit Denemarken en Lucia Zolea en Subrina Heyink Vintage uit de VS.’

Favoriete offline plek?
‘Thrift shops in Amerika. En de Melrose Avenue Flea Market in Los Angeles.’

Wie is je favoriete stijlicoon uit het verleden?
‘Als mijn oma ergens binnenkwam lichtte de kamer op. Ze was een prachtige vrouw met een heel eigen stijl. Vroeger maakte ze zelf haar broeken, omdat rokken (die toen de standaard waren) niet bij haar pasten. Tot haar 93ste heb ik haar nooit in iets anders dan blouses, truien en pakken gezien. Ik zie nu dat ik diezelfde stijlvastheid heb. En net als mijn oma voel ik me meer mezelf in een outfit met een masculiene touch.’

Welk item hoop je ooit nog te bezitten?
‘Yves Saint Laurent kwam eind jaren zestig met zijn safaricollectie, vol camouflagekleuren met veel mannelijke invloeden. Het zou fantastisch zijn een stuk uit die collectie te vinden. Daarnaast ben ik een totale Phoebe Philo-groupie. Voor haar herfst/winter 2013-collectie heb ik met haar gewerkt en haar show exclusief gelopen. Deze vrouw heeft het gewoon. In Céline wil ik oud worden.’

Vintage inspiratie

De beste boeken, magazines en Instagram-accounts voor vintage inspiratie.

More or Less, opgericht door de voormalige creative director van de Britse Vogue, is één van de weinige tijdschriften waarin de modeseries vol met vintage staan.

The Cheap Date Guide To Style: het legendarische modehandboek van Bay Garnett en Kira Jolliffe. Vol tips, quotes en interviews met vintage aficionado’s als Chloë Sevigny en Anita Pallenberg. Uit 2007, maar alles behalve gedateerd.

Roy Luckett en Douglas Gunn
Zij runnen The Vintage Showroom in Londen, een enorme zolder vol tweedehands kleren (vooral workwear en militaire uniforms) waar vrijwel alle grote modehuizen items lenen om inspiratie op te doen (lees: de boel te kopiëren). Hun boek Vintage Mens-wear bárst van de modekennis en inspiratie, ook voor vrouwen.

Volg @AlexanderFury op Instagram: de Britse modejournalist én -verzamelaar met een imposante collectie Dior uit het Galliano-tijdperk, early Prada en nineties Alaïa.

Cameron Silver runt Decades in LA, de winkel waar vrouwen als Chloë Sevigny en Nicole Kidman hun vintage rode loper jurken scoorden. In Silvers XL-koffietafelboek Decades uit 2012 komt in tien hoofdstukken de mode uit alle decennia uit de vorige eeuw aan bod.