Vogue Vintage Files: een ware ode aan vintage kleding

Vogue's Nathalie vertelt je alles wat je moet weten over vintage shoppen en waarom dat nou net heel erg duurzaam is.

Three
Michael Ochs ArchivesGetty Images

Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in juni 2019.

Niks zo groen als hergebruik. En niks zo originéél als hergebruik. Daarbovenop voegt het extra karakter aan je outfit toe. Lees hier de ode aan vintage door Vogue's Nathalie uit het julinummer van Vogue Nederland.

Het valt tegenwoordig niet mee om zonder schuldgevoel nieuwe kleren aan te schaffen. Want bij het overgrote deel van alle modemerken is het nog altijd volstrekt onmogelijk om te achterhalen of het katoen van je nieuwste T-shirt op een fatsoenlijke plantage geoogst is, wie het in godsnaam in elkaar heeft gezet en wat hij/zij daarvoor betaald heeft gekregen. Voor iedereen die zeker van haar zaak wil zijn is er eigenlijk maar één oplossing: vintage.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Pre-loved items

O ja, eerst even dit: vroeger werd die term alleen gebruikt voor items die minstens een X-aantal jaar oud waren, maar inmiddels is het een synoniem voor tweedehands geworden (al verkiest een alarmerend aantal webshops tegenwoordig het weeïge ‘pre-loved’). Welke naam je er ook op plakt: door iemands afdankertje een tweede leven te geven, voorkom je dat wéér een kledingstuk op de afvalberg verdwijnt, die namelijk elke seconde (echt élke seconde) met een complete vrachtwagenlading kleren groeit. Niks is zo groen als hergebruik. En niks is zo originéél als hergebruik. In tegenstelling tot wanneer je overstag gaat voor de nieuwste Balenciaga-tas of die ene jumpsuit van Zara, kom je in vintage geheid geen dubbelgangers tegen. Daarbovenop voegt het ook nog eens extra karakter aan je outfit toe.

Speurwerk en schatgraven

Laat vintage hier nou net in enorm groten getale verkrijgbaar zijn. Nederland – en dan vooral Amsterdam – was in de jaren zestig en zeventig een van de eerste Europese landen waar niet alleen kunstenaars, maar ook de mainstream consumenten al door stapels vodden ploegden op zoek naar een parel. Die liefde is nooit meer afgenomen: Amsterdamse vrouwen zijn nog altijd grootverbruikers van tweedehandskleding en het aanbod is daar dan ook naar. Het aantal vintagewinkels en markten per capita is ongeëvenaard. Dan is er natuurlijk nog de prijskwestie: modehuizen voor wier assortiment je normaal gesproken maanden moet sparen, zijn in het tweedehands circuit opeens binnen handbereik. Maar de jacht op tweedehands treasures is bovenal heel leuk.

Dries van Noten voor 5 euro

Nu echt elk denkbaar kledingstuk morgen (of in sommige gevallen zelfs vandaag nog) thuisbezorgd kan worden, levert een aankoop waaraan uren fysiek speurwerk en online schatgraven voorafgegaan is des te meer voldoening op. De keer dat ik op Koningsdag om vijf uur ’s ochtends opstond en vervolgens een Dries Van Noten-rok voor vijf euro van de vrijmarkt plukte, of de keer dat een Vestiaire-verkoopster na wekenlange afding sessies eindelijk akkoord ging met mijn bod op haar Lemaire-jurk zal ik nooit vergeten. Daarom deze ode aan vintage.

Hawkins No. 1 Boots
Larry Ellis CollectionGetty Images

Vintage inspiratie

Ben jij al van plan je te wagen aan de vintage kledingmarkt? Bekijk dan hier de beste boeken, magazines en Instagram-accounts voor vintage inspiratie. Houd ook goed deze website in de gaten want binnenkort selecteert Vogue de leukste online en offline Vintage hotspots, waar je alvast kunt starten met je schatzoektocht.

More or Less, opgericht door de voormalige creative director van de Britse Vogue, is één van de weinige tijdschriften waarin de modeseries vol met vintage staan.

The Cheap Date Guide To Style: het legendarische modehandboek van Bay Garnett en Kira Jolliffe. Vol tips, quotes en interviews met vintage aficionado’s als Chloë Sevigny en Anita Pallenberg. Uit 2007, maar alles behalve gedateerd.

Roy Luckett en Douglas Gunn
Zij runnen The Vintage Showroom in Londen, een enorme zolder vol tweedehands kleren (vooral workwear en militaire uniforms) waar vrijwel alle grote modehuizen items lenen om inspiratie op te doen (lees: de boel te kopiëren). Hun boek Vintage Mens-wear bárst van de modekennis en inspiratie, ook voor vrouwen.

Volg @AlexanderFury op Instagram: de Britse modejournalist én -verzamelaar met een imposante collectie Dior uit het Galliano-tijdperk, early Prada en nineties Alaïa.

Cameron Silver runt Decades in LA, de winkel waar vrouwen als Chloë Sevigny en Nicole Kidman hun vintage rode loper jurken scoorden. In Silvers XL-koffietafelboek Decades uit 2012 komt in tien hoofdstukken de mode uit alle decennia uit de vorige eeuw aan bod.

Hou Vogue.nl in de gaten voor meer vintage verhalen die binnenkort verschijnen.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine