Vogue Holiday Issue: een zomerse roadtrip naar de Zeeuwse en Vlaamse kust

Vogue reisde af naar de idyllische Vlaamse en Zeeuwse kust voor een zomers tripje.

Duurzaam roadtrippen naar de Zeeuwse en Vlaamse kust 
Ferry Knijn

Van Bruinisse via de Zeeuwse eilanden naar de mondaine Belgische kust. Een zomerse roadtrip die overgaat van een Lobster Party in shopping-therapy en eindeloze après-plage. Daarna uitrusten in een duinpanhotel, een stoere designbunker of een B&B in een dromerig oud station. En dat allemaal aan de Zeeuwse en Vlaamse kust, een idylle die lekker duurzaam om de hoek ligt. Lees hieronder de preview van het artikel dat verscheen in het Vogue Holiday Issue, dat vanaf nu in de winkels ligt.

Lobster Party

'Hier aan de kust, de Zeeuwse kust, waar de mensen onbewust, zin in mosselfeesten krijgen.’ Wat de jongens van Bløf aan het begin van het seizoen hebben met mosselen, voelen wij heel sterk voor Oosterscheldekreeft. Dus meteen nadat we de Grevelingendam over zijn nemen we, bewust of onbewust, de afslag Bruinisse voor de eerste Lobster Party van het seizoen. We hebben gehoord dat hier in de haven aan het Zijpe een klein visrestaurant is waar een zeeman met woeste baard Oosterscheldekreeft van de bbq serveert. Zeeuwse oesters durft hij trouwens ook onder die grill te leggen, wat de oesterpuriteinen onder ons er ook van mogen vinden.

Beach, Sand, Sea, Sky, Vacation, Landscape, Coast, Ocean,
De vrolijk gestreepte windschermen en parasols zijn verworden tot het symbool van de Vlaamse kust. Ieder strandpaviljoen heeft zijn eigen kleuren.
Brenda van Leeuwen

Strandtent zonder strand

Brasserie De Vluchthaven ligt letterlijk aan een vluchthaven. Op de gevel van het hoekige gebouw is een enorme rode kreeft geschilderd. De kleine eetzaal voelt als een huiskamer, en dat klopt. Eigenaar Dirk-Pieter Arkenbout woont boven de zaak die maar zes maanden per jaar open is. Van oktober tot maart gaan de restauranttafeltjes aan de kant en schuift hij er een bankstel en een pingpongtafel in. Op 24 maart, tegelijk met de opening van het Oosterscheldekreeftseizoen, gaat de tent weer open. We krijgen een tafel op het terras van houten vlonders en kijken uit over het water en een mosselkwekerij. Dit voelt als een strandtent zonder strand.

'Eigen vis eerst'

‘DP’, zoals onze zeeman door intimi wordt genoemd, heeft de brasserie al drieëntwintig jaar. Hij had altijd al een voorliefde voor biologische, lokale producten, maar met het verstrijken van de jaren, werd hij steeds strenger in de leer. ‘Als je eenmaal weet hoe iets hoort te smaken, is er geen weg meer terug.’ Zijn motto is ‘eigen vis eerst’. Alles wat er hierop het bord komt, wordt voor de deur – of misschien iets verderop –gevangen. Datzelfde water voor de deur is meteen de voorraadkast. DP loopt voor ons uit het plankier af om de kisten met oesters en kokkels op te hijsen die aan touwen aan de steiger hangen. In de gauwigheid plukt hij nog wat verschillende wiersoorten mee. ‘Ik krijg vanavond vegetariërs te eten, dat geloof je toch niet?’ Hij kookt er met liefde voor, daar niet van, want wat voor zijn schaal- en schelpdieren geldt, geldt ook voor de overige producten waarmee hij werkt: negenennegentig procent biologisch en honderd procent eerlijk.

Food, Clam, Dish, Cuisine, Cockle, Ingredient, Seafood, Produce, Recipe, Shellfish,
Kokkels met chermoula van brasserie de Vluchthaven in Bruinisse.
Ferry Knijn

Op tafel zijn inmiddels borden verschenen met gegrilde scheermessen en kokkels bereid met lekker veel knoflook en venkelgroen. Er zijn oesters van de bbq met een nobu-dressing van sojasaus, nam pla (vissaus), gembersiroop, citroengras, kokosbloesemsuiker, koriander, limoensap en een sjalotje. De Belgen aan het tafeltje naast ons eten de vingers erbij op, maar bekennen hun oesters toch liever rauw te eten.

Lees de rest van het artikel over de Zeeuwse en Vlaamse kust in Vogue Holiday, dat vanaf nu verkrijgbaar is in de online shop en nu in de winkels ligt.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine