Het oktobernummer van Vogue Nederland ligt vandaag bij abonnees en donderdag 12 september in de winkels.

Bestel het oktober issue hier online

Er is een quote van Marc Jacobs die me altijd is bijgebleven uit een interview in The New Yorker, waarin de ontwerper zegt: ‘Daar zou iedereen naar moeten streven in het leven: schaamteloos zijn.’ Later liet hij het woord zelfs op zijn borst tatoeëren want, vertelde hij: ‘Ik probeer zo eerlijk mogelijk te zijn. Dan slaap ik beter ’s nachts.’

The Real Deal: Vogue's oktobernummer staat in het teken van body positivity en zelfliefde
Jill draagt een jas van Sacai, jurk en bustier van Jil Sander en een earcuff van Alexander McQueen.
Scott Trindle voor Vogue Nederland, Oktober 2019

Jaren geleden gingen de belangrijkste quotes uit interviews met celebrity’s meestal nog over het sport- en/of dieetregime van de ster in kwestie, als je geluk had aangevuld met een flard over diens liefdesleven. Anno 2019 is de duur van interviews die je kunt doen met befaamde actrices of zangeressen weliswaar niet toegenomen, maar de inhoud wel. Dankzij social media zijn mentale problemen bespreekbaarder geworden en op 10 oktober, tijdens World Mental Health Day, struikel je bijna over de bekentenissen van sterren en modellen die hun worstelingen wereldkundig maken. Je hoeft je niet te schamen voor menselijke kwesties als eetproblemen, depressieve gevoelens of paniekaanvallen – we hebben ze allemaal, ook in de modewereld. Wees schaamteloos, praat erover, je bent niet alleen, is het motto.

'Zelfliefde en body positivity scheppen ruimte voor een breder schoonheidsideal'

Langzaam maar zeker wordt de modewereld een plek met meer mededogen en warmte, waarin zelfliefde en body positivity ruimte scheppen voor een breder schoonheidsideaal. Daarom in dit schaamteloze nummer persoonlijke verhalen over rouw, depressie en eetproblemen, een interview met de fantastische zangeres Lizzo en met Nederlands covermodel Jill Kortleve, gefotografeerd door Scott Trindle. Na jaren diëten voor een sample maat omarmde ze haar natuurlijke figuur en nu heeft ze niet alleen meer werk dan ooit, ze is bovendien gelukkig.

x Rinke

Rinke Tjepkema
Editor in Chief

Bestel het oktober issue hier online