Maak kennis met Vogue's covermodel Anok Yai: 'Er is veel veranderd qua diversiteit, maar er moet nog veel gebeuren'

Het Amerikaanse-Soedanese topmodel schrijft nu al geschiedenis.

Anok Yai staat op de cover van Vogue Nederland's maart 2020-nummer
Julia Noni, Vogue Nederland, Maart 2020

De allereerste klus van Vogue's nieuwe covermodel Anok Yai was meteen een legendarische: ze was het tweede zwarte model in de modegeschiedenis dat de Prada-show mocht openen. Sindsdien geldt ze als rolmodel voor jonge meisjes van kleur. 'Er is de laatste jaren absoluut veel veranderd wat betreft diversiteit, maar er moet nog veel gebeuren.'

Anok Yai schrijft geschiedenis

Een ontdekkingsverhaal als dat van Anok Yai (23) hoor je niet vaak. Het Soedanese model dat in Egypte werd geboren en sinds haar tweede in de VS woont, was negentien jaar toen ze het homecoming-festival van Howard University in Washington D.C. bijwoonde en daar gefotografeerd werd door fotograaf Steve Hall. Hij plaatste de foto op Instagram (met de caption 'Discovered a gem') en binnen een paar uur ging-ie viral.

Human body, People in nature, Knee, Circle, Bodhrán, Brass, Stock photography,
Julia Noni, Vogue Nederland, maart 2020

Anok: 'Ik was die foto allang alweer vergeten toen m'n telefoon opeens volstroomde met notificaties. Het begon met honderd nieuwe volgers. Een paar uur later waren het er opeens 30.000. En toen ik de volgende ochtend wakker werd, had ik 80.000 volgers. Dat was het moment waarop de modellenbureaus begonnen te bellen.'

'Ik ben blij dat ik deel kan uitmaken van de veranderingen en mijn stem kan laten horen'

Nog geen week later vloog ze naar New York. Meerdere grote bureaus nodigden haar uit, maar ze koos uiteindelijk voor het prestigieuze Next Models. Slechts een paar maanden later was haar allereerste klus een feit: ze opende de show van Prada. De droom van elk beginnend model, maar extra uniek in dit geval: Anok was pas het tweede zwarte model dat een Prada-show mocht openen. Ze volgde daarmee Naomi Campbell op, die het in 1997 deed.

Fashion model, Fashion, Clothing, Runway, Fashion show, Haute couture, Dress, Shoulder, Footwear, Fashion design,
Anok Yai tijdens de Lente/Zomer shows van Alberta Ferretti, Chanel en Prada.
Imaxtree

Net als Naomi

Nu, ruim twee jaar later, is Anoks profiel op Models.com gevuld met zeven Vogue-covers, campagnes voor Prada, Fendi, Burberry, Max Mara en Versace, een beautycontract-met-veel-nullen bij Estée Lauder en shows voor praktisch elk modehuis op aarde. Ze heeft de campus van de Plymouth University in New Hamshire – waar ze totdat ze ontdekt werd biochemie studeerde – verruild voor een appartement in New York. En die Instagram-volgers gaan inmiddels hard richting de 400.000.

Art, Visual arts, Human leg, Illustration,
Julia Noni, Vogue Nederland, maart 2020

Dat ze uitgerekend in de voetsporen van Naomi Campbell mocht treden, vindt Anok nog steeds bijzonder. 'Ik weet nog goed dat ik een video zag uit 2003, waarin Naomi de Victoria’s Secret-show loopt. Ze zag er fantastisch uit: ze droeg veel juwelen, had haar haar in een hoge staart en opende een bepaald segment van de show. Ik zag dat ze een donkere huid had en dat ze heel krachtig en succesvol was. Dat inspireerde me om net zo te willen zijn als zij.' Inmiddels is ze zelf verworden tot een rolmodel voor jonge meisjes van kleur.

Vogue's maartnummer met Anok Yai op de cover ligt vanaf donderdag 6 februari in de winkel en is hier online te bestellen.

BESTEL VOGUE'S MAARTNUMMER HIER

Wist je dat je als abonnee Vogue digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine