In gesprek met liefdeskoppel actrice Georgina Verbaan en schrijver Maartje Wortel

Neem een kijkje achter de schermen bij de intieme shoot van het koppel voor Vogue's nieuwe meinummer.

Eigenlijk was de liefde er vanaf het moment dat Maartje Wortel (37) op een literair feestje in het oor van Georgina Verbaan (40) begon te schreeuwen, maar pas na twee jaar en de nodige dierenmetaforen durven ze dat ook aan elkaar toe te geven.

BESTEL VOGUE'S MEINUMMER HIER

Het is lastig, vinden ze, om in taal te vatten wat eigenlijk niet te verwoorden is. Liefde is toch vooral iets wat je samen gewoon voelt. ‘Ik geef ook eigenlijk nooit zulke persoonlijke interviews,’ zegt Georgina tegen het einde van ons gesprek. Maartje knikt instemmend. ‘Het voelt kwetsbaar, omdat het nooit écht goed lukt om over te brengen wat je bedoelt, en dan krijg ik het warm en word ik rood en jij doet dan dit...’ Ze wijst naar de verpakking van het nougatblokje dat Georgina bij haar koffie kreeg en inmiddels compleet verpulverd rond het schoteltje ligt.

Maartje Wortel en Georgina Verbaan in het meinummer van Vogue Nederland.
YANIV EDRY, VOGUE NEDERLAND, MEI 2020.

Grote liefde

Toch zitten ze hier. Niet alleen omdat ze zo verliefd zijn dat iedereen het mag weten, maar vooral omdat ze graag zouden zien dat er in de media een inclusiever beeld van liefde wordt getoond. Het is zo belangrijk dat je mensen ziet met wie je je kunt identificeren, vindt Georgina. ‘Voor mijn gevoel had je vroeger alleen Suzanne Klemann! Ik moest blijkbaar de veertig naderen voor ik aan mezelf durfde toe te geven dat ik niet simpelweg op mannen én vrouwen val, maar toch vooral op vrouwen. En ik woon in een grote stad, werk in een open-minded omgeving. Al mijn vrienden zijn homo, en dan toch... die bekendheid werkt ook niet mee. Als een publicatie als deze één iemand helpt met het accepteren of bespreekbaar maken van zijn of haar seksuele identiteit ben ik al blij.’

'Ik moest de veertig naderen voor ik durfde toe te geven dat ik toch vooral op vrouwen val’

Het moet normaal worden dat liefde voor iedereen is, zegt Maartje. ‘Nu wordt er altijd gedaan alsof de liefde tussen man en vrouw de norm is, en vanuit die norm wordt er naar dingen gekeken.’ Dat blijkt alleen al uit de stroom nieuwsberichten die op gang komt vanaf het moment dat Georgina en Maartje begin december zoenend in een kroeg worden gespot. In vrijwel ieder tekstje wordt nadrukkelijk benoemd dat Georgina’s eerdere relaties met mannen waren, alsof ze ‘gedraaid’ is door nu verliefd te zijn op een vrouw. Gek, vindt ze, want zelf heeft zij er nooit een geheim van gemaakt dat ze ook verliefd kan zijn op een vrouw. ‘In interviews zijn journalisten gewoon altijd van mannen uitgegaan.’

Maartje Wortel en Georgina Verbaan in het meinummer van Vogue Nederland
YANIV EDRY, VOGUE NEDERLAND, MEI 2020.

Gloeien vanbinnen

Daarom zitten we nu hier. Aan een tafeltje in Grand Café Eersteklas op perron 2b van het Centraal Station in Amsterdam, op ongeveer twintig meter van een witte kaketoe die het ochtend- rumoer vanaf zijn stok ongestoord gadeslaat. ‘O ja, dat is Elvis,’ zegt Georgina opgewekt als ze ziet dat ik naar hem kijk. ‘Een lokale beroemdheid, hij woont hier al jaren.’ Elvis is niet het enige dier dat in dit verhaal zal voorkomen.

Vlak vóór de witte kaketoe werd opgemerkt, ging het al over honden, en hoe die kwispelend en dolenthousiast op hun hondenvriendjes kunnen afrennen, maar zich ineens verlegen terugtrekken zodra ze daadwerkelijk naast elkaar staan. Precies zo ging het lange tijd ook tussen Maartje en Georgina, vertellen ze.

Dit is een preview van Vogue's interview met Maartje Wortel en Georgina Verbaan uit het Vogue mei 2020 nummer. Lees het hele interview in het meinummer van Vogue Nederland, dat je hier online kunt bestellen zonder verzendkosten.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine