Editor's letter: Rinke over Vogue's septembernummer 'Change is here'

Lees hier de editorial van hoofdredacteur Rinke Tjepkema over Vogue's nieuwe septembernummer.

editor's letter van rinke tjepkema voor vogue nederland juni 2020, foto door anh kiet duong
ANH KIET DUONG

Niemand dacht als eerste aan mode toen we plannen gingen smeden voor dit septembernummer. De nieuwe trends voorde winter, normaal gesproken hét thema van dit nummer, waren bepaald niet het belangrijkste gespreksonderwerp op de redactie de afgelopen tijd. Als de pandemie en de massale Black Lives Matter-demonstraties iets duidelijk maakten was het wel dat verandering nodig is.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Door de coronacrisis werd nog eens benadrukt dat de manier waarop we mode consumeren onmatig en slecht is voor de planeet, en dat duurzaamheid geen luxe is, maar essentieel. En als witte vrouw en hoofdredacteur van Vogue werd ik me (nog) bewuster van mijn privilege. Voor mij is het een keuze om me te verdiepen in racisme, dat ook diep verankerd is in de Nederlandse samenleving, voor anderen een dagelijkse realiteit.

Voor een moderne en relevante Vogue hebben we een gemengde, inclusieve redactie nodig.

Inclusiviteit

Een toonaangevend en vooruitstrevend merk als Vogue moet een afspiegeling zijn van de samenleving, waarin iedereen die van mode houdt zich kan herkennen. Voor een moderne en relevante Vogue hebben we een gemengde, inclusieve redactie nodig die niet alleen bestaat uit witte mensen. De eerste stappen in de goede richting zijn inmiddels gezet, zoals je kunt lezen op de contributors-pagina.

Met dit alles in ons hoofd en hart planden we de tweehonderd pagina’s die nu voor je liggen. Ze moesten gaan over verandering, en de vrouwen die zich daar onvermoeibaar voor inzetten. Naomie Pieter, Sylvana Simons, Anuna De Wever maar ook de heldin van dit nummer, Jill Kortleve – het Nederlandse model dat zo ongeveer alle shows liep en, met haar helaas nog steeds ongebruikelijke maat 40, verandering brengt in de modewereld. Ze werd gefotografeerd door Casper Kofi en vertelt aan journalist Tatjana Almuli: ‘Het zou fantastisch zijn als jonge meiden zich minder gek laten maken door de beelden in de media, daar wil ik graag aan bijdragen.’

Bestel Vogue's septembernummer hier

Hoop en verandering

Mijn favoriete onderdeel van de lockdown (niet dat het er veel zijn) waren de wekelijkse Zoom-sessies met alle 26 hoofdredacteuren van Vogue. In het begin om elkaar bij te staan, toen bijna niemand meer iets kon maken, later om de handen ineen te slaan omdat de behoefte aan één verenigde boodschap voor september groot was. Het thema dat we kozen, was ‘hoop’ en resulteerde in een uitgebreid portfolio dat in alle septembernummers wereldwijd staat en de positieve stemmen, die staan voor verandering in de wereld, viert – te zien vanaf pagina 150.

Mode die het verschil maakt

Zoals het een septembernummer betaamt, staat mode nu toch centraal. Het gaat over de trends, prachtige nieuwe kleren en ontwerpers die met een creatieve visie een duurzamere en inclusievere toekomst van de mode vormgeven. Tegen de achtergrond van de veranderingen in een vrouwenleven laten we het nieuwe modeseizoen zien – van de baby’s in de juwelenserie De Sterkste Schakel tot model Amalia Vairelli (61) die in Sunday Best de kunst van het opdirken toont. Want een jurk of lipstick kan het verschil maken tussen een goede of een gemiddelde dag. En kleren kunnen je een beetje extra moed en kracht geven. Zelfs in 2020.

x Rinke

Het septembernummer van Vogue ligt vanaf donderdag 20 augustus in de winkels en bestel je hier online.

Bestel Vogue's septembernummer hier

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine