Creative director van GmbH Serhat Isik voelt zich niet langer een buitenbeentje in de modewereld

Vogue interviewde ontwerpers die hoop bieden op een duurzamere en inclusievere modewereld, en Serhat Isik is daar één van.

serhat isik van gmbh, vogue nederland, september 2020
Vogue Nederland, september 2020

In het september nummer van Vogue vertelt Isik onder andere over zijn jeugd, ontwerpen, kijk op de toekomst en niet te vergeten, zijn liefde voor mode. Zo voelde hij zich lang tot een buitenbeetje in de modewereld, tot hij besloot om dat wat hem onderscheidde, zijn migratieachtergrond, te omarmen. Samen met Benjamin Alexander Huseby richtte hij in 2016 het Berlijnse modemerk GmbH op. Huseby en Isik zijn allebei zonen van Europese moslimmigranten met dezelfde missie: kleding gebruiken om de groep waartoe ze behoren op de kaart te zetten en een stem te geven in de mode-industrie. Er schuilt een diepe betekenis achter de kleding die ze maken. GmbH draait namelijk om het vertellen van verhalen en het aanstippen van thema’s als politiek, milieu en clubcultuur.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Liefde voor mode

Terwijl Isik al vanaf jongs af aan een obsessie had voor kleding, stoffen en het vakmanschap wat daarbij hoorde kreeg hij later pas interesse in mode en de industrie eromheen. ‘Mijn belangstelling voor kunst, dans, theater en breien werd veroordeeld; jongens hoorden andere dingen leuk te vinden.’ Vandaag de dag is hij naast zijn rol als creative director, ook de patronenmaker bij GmbH. Op zijn zeventiende ging hij uit huis om mode te studeren in Berlijn, al wist Isik niet per se dat hij ontwerper wilde worden. ‘Tijdens mijn studie werden mijn creatieve talenten voor het eerst gezien en erkend. Daar moest ik enorm aan wennen omdat het eigenschappen waren waarop ik voor mijn gevoel niet trots mocht zijn.’ Nadat hij was afgestudeerd aan de modeacademie ging Isik aan de slag bij label Bless, dat zowel in Berlijn als Parijs gevestigd is. Door zijn werk leerde hij de Franse modewereld kennen, maar daarin voelde Isik zich in eerste instantie niet thuis. ‘Er waren niet veel mensen zoals ik.’

Het artikel gaat verder onder de video.

Zien: Supermodel Jill Kortleve over wat verandering voor haar betekent

Belang van representatie

De modeontwerper voelde zich lang een soort buitenaards wezen in de mode en daardoor heeft hij veel affiniteit en ervaring met representatie. Eerst deed Isik zijn best om in het wereldje te passen, maar later besloot hij juist dicht bij zichzelf te blijven en zijn eigen verhaal te vertellen. Hij zegt het jammer te vinden dat representatie door veel bedrijven vaak alleen ingezet wordt voor marketingdoeleinden. ‘Ze willen met een divers imago een schouderklopje krijgen van de samenleving. Maar je bent heus niet inclusief bezig omdat twee van de vijf modellen die je hebt geselecteerd personen van kleur zijn.’ Volgens Isik vergt het namelijk diepe en structurele veranderingen in alle lagen van een bedrijf. ‘Je zult dus ook diversiteit moeten aanbrengen in het management en in de fotografen, artdirectors en modeontwerpers die je selecteert. Een divers imago staat niet gelijk aan daadwerkelijk inclusief zijn.’

Culturele achtergrond

Isik kwam in Duitsland terecht nadat zijn ouders daarnaartoe emigreerden om als gastarbeiders aan de slag te gaan. Zij woonden daar in een gemeenschap waar vooral gezinnen met een migratieachtergrond leefden. Isik vertelt dat zijn culture achtergrond zijn werk beïnvloed en graag ‘de schoonheid van zijn cultuur wil laten zien’. Dit doet hij door symbolen uit het Midden-Oosten – zoals het boze oog – te gebruiken in zijn ontwerpen. Hiermee toont het merk dat degenen met een migratieachtergrond aanwezig zijn in de modewereld en dat hun stem telt. Het label draait om gemeenschapsgevoel en familie, daarbij zal het samenbrengen van mensen en het anders-zijn vieren altijd hun hoofddoel blijven. Isik zegt het belangrijk te vinden dat we leren in het nu te zijn en goed voor onszelf en onze dierbaren te zorgen. ‘Laten we samen met onze gemeenschappen en families dromen over de toekomst. Al leven we in onzekere tijden: schoonheid en creativiteit zullen zegevieren’, voegt hij eraan toe.

Het hele interview met Serhat Isik lees je in Vogue's nieuwe septembernummer, dat vanaf donderdag 20 augustus in de winkel ligt en je online hier bestelt.

Bestel Vogue's septembernummer hier

Shop Vogue's mode favorieten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine