Editor's letter: Rinke over Vogue's novembernummer 'Motherhood'

Rinke: 'Zelden heb ik zo vaak gedacht: waarom heeft niemand me dit verteld?!'

rinke tjepkema anh kiet duong
Anh Kiet Duong / Witman Kleipool

Alle babynieuws is goed nieuws, maar ik was extra blij toen Romee Strijd aan haar meer dan zes miljoen volgers op Instagram bekendmaakte dat ze deze winter een kindje verwacht. Dat was omdat ze erbij vermeldde dat ze al twee jaar probeerde zwanger te worden en daarvoor ruim zeven jaar niet ongesteld werd. Ze had last van stressgerelateerde onvruchtbaarheid, veroorzaakt door een te strikte levensstijl van superclean eten en veel en intensief sporten.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

BESTEL VOGUE'S NOVEMBERNUMMER HIER

Strikte levensstijl

Het was precies dezelfde kwaal waar ik zelf jaren mee zou rondlopen voor ik mijn twee dochters kreeg. Ik herinner me dat geen gynaecoloog destijds snapte wat er aan de hand was, en ikzelf al helemaal niet. Na jaren van verschillende experts raadplegen (er was zelfs iemand bij die door voetmassages mijn cyclus weer op gang dacht te brengen) kwam ik uiteindelijk terecht bij een endocrinoloog die me de remedie vertelde: een paar maanden niet zo veel sporten en vooral alles eten waar ik zin in had. Daar begon natuurlijk de echte uitdaging, maar toen ik na drie maanden weer ongesteld werd, werd me eindelijk duidelijk dat ik mezelf veel te strenge eisen had opgelegd. Ik had toen nog nooit iemand gehoord die hier last van had en voelde me vaak eenzaam in mijn zoektocht, dus Romees openheid vond ik niet alleen moedig, maar vooral ook heel nuttig voor de ongetwijfeld vele vrouwen die met hetzelfde worstelen.

'Ik herinner me dat geen gynaecoloog destijds snapte wat er aan de hand was.'

‘Motherhood’

Het babynieuws was ook de aanleiding om een Vogue te maken over moederschap. Ja, de schoonheid en blijdschap van een kind krijgen, maar ook de minder populaire en minder gedeelde kanten ervan. Want zelden heb ik zo vaak gedacht: waarom heeft niemand me dit verteld?! als toen ik zelf moeder werd. Van de uitputting en wanhoop met een huilbaby tot de kwestie borstvoeding in een periode waarin je toch al moet wennen aan een heel nieuwe rol in je leven. Het meest had ik toen aan vrouwen die durfden af te wijken van de norm. Zoals de vriendin die eerst vier, maar vrij snel daarna toch weer vijf dagen ging werken en ronduit zei: ‘Een mamadag is niets voor mij’. En een ander die bekende het eerste jaar met een baby ‘Niet zo heel veel aan te vinden’. Ook als je geen kinderen hebt of wil is moederschap een onvermijdelijk thema. Vanaf je dertigste wordt ongevraagd regelmatig naar je kinderwens geïnformeerd – en als je ze niet wil wordt vaak met onbegrip of zelfs afkeurend gereageerd.

Dit artikel gaat verder onder de video.

Daarom naast heel veel verschillende ervaringen over zwanger-zijn en moederschap ook vijf verhalen van vrouwen die geen kinderen willen. Zoals Liesbeth (32), die zegt: ‘Dat er vragen over gesteld worden, snap ik. Maar die vragen mogen wel anders van toon én de antwoorden moeten serieus genomen worden.’

x Rinke

Het septembernummer van Vogue ligt vanaf donderdag 22 oktober in de winkels en bestel je hier online.

BESTEL VOGUE'S NOVEMBERNUMMER HIER

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine