In gesprek met Romee Strijd over haar zwangerschap, de druk binnen de modellenwereld en de diagnose PCOS

Lees hier een preview van het exclusieve interview met het Nederlandse supermodel Romee Strijd uit het Vogue novembernummer.

Supermodel en Victoria's Secret Angel Romee Strijd staat op de cover van het Motherhood issue van Vogue Nederland. In een exclusief interview vertelt Romee over haar 'Motherhood journey', van de diagnose PCOS tot aan haar zwangerschap ten tijde van een pandemie.

Haar va-va-voom Victoria’s Secret-imago was even ver weg op het strand van Zandvoort aan Zee. Romee Strijd, 25 en volgens stylist Jos van Heel ‘echt een fucking statue met haar 1.80 meter’, was all natural en relaxed voor de camera van de Amerikaanse fotograaf Jesse John Jenkins, met wie ze niet eerder werkte. Het verruilen van New York als thuisbasis voor, momenteel tijdelijk, Voorburg, doet haar zichtbaar goed. ‘De snelheid van leven in New York is zo anders, erg statusgericht ook. Ik voelde me daar nooit echt thuis. Hier kan ik ademhalen.’

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Paparazzi

Drie jaar geleden sprak Vogue Nederland het model in Los Angeles tijdens een shoot op Will Rogers State Beach, waar haar jump squats, glute bridges en burpees in de brandende zon vanaf honderden meters werden vastgelegd door paparazzi met joekels van telelenzen. Ze was ernaar gaan leven. In New York en LA waren de paparazzi immers altijd overal. In het weekeinde als ze uitging met haar angel buddies Jasmine Tookes en Taylor Hill, als ze de verjaardag van Hill vierden in Las Vegas, partners erbij, óf tijdens die gezellige weekeindjes in LA, waarna ze met de zogeheten red-eye, een nachtvlucht, terugvloog naar New York en regelrecht doorging naar de set.

romee strijd door jesse john jenkins voor vogue nederland november 2020
Jesse John Jenkins, Vogue Nederland, november 2020

Geen haast

Voor enkele van haar grote opdrachtgevers vloog ze regelmatig vanuit haar woonplaats New York naar China en Australië. Met als uitschieter vorig jaar een week waarin ze twee dagen in Sydney verbleef, doorvloog naar LA en twee dagen later weer door naar het Cannes Filmfestival. ‘Soms werd ik wakker en dacht: waar ben ik? Maar zulke weken moeten niet te vaak voorkomen.’

Dat heerlijke, onregelmatige leven eiste inderdaad zijn tol. Zo werd ze zeven jaar lang niet ongesteld. ‘Dat bleek voor veel modellen te gelden, dus was het voor mij geen reden om aan de bel te trekken. Vast een verstoord bioritme, want als model ben je continu elders en in een andere tijdzone. Op aandringen van mijn moeder ging ik op een gegeven moment toch naar een gynaecoloog, maar die zei: “Als je ooit kinderen wil, kom dan maar terug, dan gaan we een hormoontraject in.”

Een clomifeenpil bevordert dat eicellen in de eierstokken rijpen en zet de eisprong in gang, maar dat vond ik geen fijn idee. Er moest toch ook wel een natuurlijke manier zijn waarop mijn lichaam weer in balans zou komen. Bovendien had ik geen haast.’

romee strijd door jesse john jenkins voor vogue nederland november 2020
Jesse John Jenkins, Vogue Nederland, november 2020

Paniek

Dus begon ze te zelfdokteren; het internet afspeuren, (‘doodenge horrorverhalen’), boeken bestellen en bezocht ze een orthomoleculair therapeut, die natuurlijke supplementen voorschreef. Een scan bij de gynaecoloog in een ziekenhuis in Zoetermeer toonde drie jaar geleden uiteindelijk dat ze cystes op haar eitjes heeft, waardoor deze niet kunnen ovuleren.

‘Dat in combinatie met het ontbreken van de menstruatie betekent PCOS, Polycystic Ovary Syndrome, maar daarvan zijn weer diverse soorten. De mijne is stressgerelateerd, ook al ervaarde ik mentaal geen stress, mijn lichaam blijkbaar wel. Het schijnt ook veel voor te komen bij topsporters. Ik voelde me enorm schuldig. Heb ik te veel van mijn lichaam gevraagd? Hoe heb ik dit niet kunnen aanvoelen? Ik ben bij mezelf te rade gegaan wat me rust zou kunnen geven en dat werd vrij snel duidelijk: ik miste mijn familie in Nederland enorm.

romee strijd door jesse john jenkins voor vogue nederland november 2020
Jesse John Jenkins, Vogue Nederland, november 2020

Dus kochten mijn vriend Laurens en ik een huis in Amsterdam, zodat we dichter bij onze familie in Zoetermeer ook een plek hadden. Het appartement dat we huurden in New York is inmiddels opgezegd. Het voelt echt chill om één vaste plek in Nederland te hebben.’ Ze besloot ook om minder hard te gaan sporten. ‘Geen cardio meer, minder heftige krachttraining en meer yoga en pilates in plaats van rennen.

Mijn spiraal haalde ik er twee jaar geleden ook uit. Voor het geval een zwangerschap toch op een natuurlijke manier zou plaatsvinden. De paniek was een beetje toegeslagen. Er kwam een drukke periode aan qua werk, maar ik was bang om te veel te doen.

Het hele interview met Romee Strijd lees je in Vogue's nieuwe novembernummer, dat vanaf donderdag 22 november in de winkel ligt en online hier te bestellen is.

Shop Vogue's Fashion Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Romee Strijd