Deze fashion highlights van 2020 wil je zeker niet vergeten

Lees hier een preview van alle fashion highlights van dit jaar die we in ons decembernummer voor je op een rijtje zetten.

felice noordhoff
iMaxtree

Dit is een preview uit ons nieuwe decembernummer dat je nu hier kunt bestellen.

Mode Jaar 2020: Of, nou ja, módejaar?! Er waren de afgelopen tijd pakweg driehonderd issues die urgenter voelden dan nieuwe kleren, maar dat betekent niet dat er niks opwindends gebeurde in de modewereld. Een terugblik.

kenneth ize
Kenneth Ize
Kenneth Ize

The new vanguard

Hoewel aan het roer van de grote modehuizen nog altijd bijna alleen maar witte designers staan, maakt een heel nieuwe generatie ontwerpers van kleur furore. Thebe Magugu en Kenneth Ize beleefden in 2020 hun grote doorbraak. Terwijl ook black-owned businesses die al langer meedraaien – Wales Bonner, Pyer Moss, Christopher John Rogers en natuurlijk Telfar – in dit door de Black Lives Matter-movement getekende jaar hun beste tijd ooit beleefden. Bijzonder is dat de Nigeriaans-Oostenrijkse Kenneth Ize en de Zuid-Afrikaanse Thebe Magugu hun kleren ook daadwerkelijk laten vervaardigen op het Afrikaanse continent.

bottega veneta bikerlaars
Bottega Veneta bikerlaars
Bottega Veneta

De permanent uitverkochte schoenen

Terwijl 2019 nog het jaar van Triple S was, zijn de felst begeerde schoenen van 2020 zeker geen sneakers. Al doen ze er wat betreft comfort niet voor onder. Wie had gedacht dat we de termen ‘orthopedisch voetbed’ en ‘klittenband’ nog eens in één adem met ‘Chanel’ zouden noemen? Deze zomer liep elke giga-influencer – van Pernille Teisbaek tot Tamu McPherson – op deze gezondheidssandalen t.w.v. een maandsalaris. Uitgevoerd in leer, tweed of denim en al dan niet gecombineerd met sokken.

Dé Bottega-bikerlaarzen, wie kent ze niet? Inmiddels is dit type laars doorgedrongen tot elke doorsnee schoenenwinkel op aarde. Probeer maar eens boots te kopen zónder dikke vette spekzool – valt niet mee. The Row-teenslippers van het meest luxueuze leer denkbaar: supersimpel en superuiverkocht. Die diehardliefhebber scharrelt ze nog op via Vestiaire, waar opportunistische verkopers er gerust 1200 euro voor durven te vragen. De grootste hits van de huidige herfstcollectie zijn zonder twijfel de instappers van JW Anderson gemakkelijk te herkennen aan een knoeperd van een houden schakel. Omarmd door zowel mannen als vrouwen.

Tussen al deze veredelde sloffen duikt toch nog een totale tegenhanger op: de sexy en torenhoge strappy sandals van Amina Muaddi met hun trompetvormige hakken. Grote sterren als Dua Lipa en Kendall Jenner waren al af, maar de ontwerper bereikte dit jaar definitief wereldfaam dankzij haar samenwerking met Rihanna.

marie pierra kakoma voor chloé herfstwinter 2020
Marie-Pierra Kakoma voor Chloé Herfst/Winter 2020
Imaxtree

Dé modellen

Dankzij Jill Kortleve en haar glorieuze maat 40, vraagt iedereen zich af waarom we in godsnaam al die jaren dachten dat alleen vrouwen met maat 34 geschikt waren als model. Van Alexander McQueen- en Chanel-campagnes en de covers van de Nederlandse, Japanse, Amerikaanse en Franse Vogue tot shows van Fendi, Versace en Valentino. Jill kaapte dit jaar álle grote klussen weg. Marie-Pierra Kakoma, beter bekend als Lous and the Yakuza, scoort niet alleen op muzikaal gebied hit na hit. De Brits- Congolese hiphopartiest liep dit jaar een Chloé-show en vervolgens ging de rest van de modewereld overstag. Er volgde een Louis Vuitton- en Chloé-campagne, een i-D-cover en de recentste Louis Vuitton-show mocht ze zelfs afsluiten.

Adesuwa Aighewi bemachtigde op haar 22e een stage bij NASA, maar koos toch voor een carrière als model. Met succes: algauw stond er een rij Chanel- en Dior-campagnes op haar cv. Het in de VS geboren maar grotendeels in Nigeria opgegroeide model is absoluut niet bang om zich uit te spreken. Zoschreef ze een opiniestuk in The Guardian over dreadlocks op de catwalk en vroeg ze Maria Grazia Chiuri van Dior op de man af of haar op Afrikaanse ambachten geïnspireerde collectie eigenlijk geen cultural appropriation was. Tot slot een zeer speciale vermelding voor ons covermodel Felice Noordhoff, die vorig seizoen een imposante vierde plek behaalde in de ranglijst van modellen met de meeste shows op hun naam. Met een whopping 36 shows!

Benieuwd naar de gehele recap? Bestel het nummer dan hier, of haal 'm op in de winkel vanaf donderdag 19 november.

Shop Vogue's mode favorieten

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Magazine