Editor Marie Nanette over Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'

Een kijkje in Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'.

Waar we ons als volkje heel wat nuchterder wanen dan onze overzeese buren, is de serie The Crown ook bij ons razend populair en geeft onze eigen monarchie ons koude kikkerland wel degelijk smoel en de nodige sjeu. Van enige nuchterheid was bij ons thuis overigens geen sprake. Mijn moeder plakte schaamteloos oranje albums vol met uitgeknipte foto’s uit krant en magazine. De kleine prinsjes waren even oud als haar eigen kroost; hun albums waren dikker dan de onze.

Maar in de regel dwepen we met mate en gunnen we de royals heus hun mediacode, oftewel een privéleven buiten de schijnwerpers. Toch intrigeert wat zich achter die gesloten paleisdeuren afspeelt mateloos. Zeker met de komst van Máxima, net als Claus destijds, by far het meest geliefde lid van de koninklijke familie. We zijn nieuwsgierig naar wat er schuilgaat achter haar stralende lach en soms wat ondeugende blik.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Máxima en de obscure diamant

Vogue’s eindredacteur Bartjan Bouman vertelt een verhaal dat onze obsessie met royalty prachtig illustreert, en het ook goed zou doen als striptitel: 'Máxima en de obscure diamant'. Het is najaar 2018 en al maanden hebben – in Bartjans woorden – ‘sjuwelenkenners’ het nergens anders over. Het gaat om ‘de Stuart’, een 40-karaats diamant met haast mythische status. Hij stamt uit 1690 en is al bijna vijftigjaar niet gespot. Sinds de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898 huist de enorme edelsteen boven op een gelijknamig diadeem, als bekroning van heel wat meer ‘huisdiamanten’. Een echte showpony dus.

Juliana trekt de Stuart voor hoogwaardige internationale bals nog wel eens uit de koninklijke juwelenkist, maar Beatrix vindt hem naar verluidt te protserig en laat hem in de kluis. Maar dan gonst het ineens dat Máxima de steen zal dragen tijdens het staatsbezoek met Willem-Alexander aan het Verenigd Koninkrijk. En zo geschiedt. Koninginwaardig schrijdt ze op Buckingham Palace aan de arm van Charles, achter haar geliefde aan de arm van de Queen naar het staatsbanket, de schitterende topzware diadeem met knoeperd van diamant bovenop het opgestoken haar pronkend. Swept away is de Engelse én Nederlandse pers door haar appearance.

The Máxima Factor

‘Máxima! Máxima!’ klinkt het nu eenmaal overal waar ze verschijnt. Ze heeft de zogenaamde X-factor: een présence die ervoor zorgt dat alle ogen onmiddellijk op haar gericht zijn, waar ze ook binnenkomt. Hoe kun je aarden tussen zo’n bleek volk aan de Noordzee, als je dat heerlijke leven in Buenos Aires kent? Dan moet je toch vergaan van de heimwee? Dit en meer vraagt José Rozenbroek zich af in haar verhaal 'The Máxima Factor' in deze special. Wat blijkt? She blended in perfectly. José doet een ultieme poging de persoon Máxima te duiden, om te begrijpen waar dat plezier en dat ogenschijnlijke gemak vandaan komt.

Máxima’s privéleven

Fiona Hering duikt op haar beurt voor the occasion in Máxima’s privéleven. Hoe is ze thuis, in de privé vleugel van Huis ten Bosch, als ze even koningin af is? Danst ze dan blootvoets door de kamer, gaat ze zelf met de borrelhappen rond, en moet ze soms ook op haar lip bijten en even tot tien tellen met drie puberende dochters? Zaken die ons niets aangaan, maar waar we bij Vogue toch stiekem bloody nieuwsgierig naar zijn.

De Kroon – de Oranje editie

Stefanie Bottelier ten slotte, schreef de eerste drie seizoenen van 'De Kroon – de Oranje editie'. Want wie denkt dat de gebeurtenissen uit The Crown uniek zijn voor het Britse koningshuis, think again. In deze Vogue-special de tragiek, opmerkelijke verloofdes, huwelijkscrises en schandalen van het koningshuis waarin Máxima terecht is gekomen. We trappen het eerste seizoen af bij Juliana en Bernhard en de kleine prinsesjes. Seizoen twee verhaalt over de vier schoonzonen. Onlangs kopte de Nederlandse pers nog veelzeggend: Irene & Carlos waren onze Meghan & Harry: ‘Waar Irene kwam, was altijd ophef.’

Máx en Willem

Máxima doet haar intrede in het derde seizoen. Gelukkig viert de liefde in dit geval hoogtij. De in Nederland geldende mediacode maakt fotograferen buiten strak geregisseerde fotosessies uit den boze. Terwijl juist de onbewaakte en spontane momenten een echt kijkje in de koninklijke keuken bieden. Veelzeggend is zo’n onbewaakt moment dat bij toeval het verhaal van zowel José als Fiona haalde. Willem-Alexander, zelf onflatteus plat op het achterdek van zijn nieuwe jacht Alma liggend, helpt Máxima enigszins elegant aan boord te klimmen na een duik in het Griekse water. De verboden foto haalt de beeldselectie niet, maar is de moeite waard even te googelen. Je ziet: deze mensen hebben het goed samen, de lol spat ervan af.

Happy 50th birthday to our Queen!

Bestel hier Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima