'De Kroon' - de Oranje editie van 'The Crown': seizoen één, twee en drie

Binge hier de Oranje editie van The Crown uit Vogue's 'Máxima Our Queen'.

de kroon maxima our queen koningin maxima
HandoutGetty Images

Vogue lanceert een exclusieve Special Edition die in het teken staat van 'onze' Koningin Máxima. ‘Máxima Our Queen is een ode aan de stijlvolle Nederlandse koningin die dit jaar haar vijftigste verjaardag viert. De eerste pre-orders ontvangen een exclusieve GASSAN armband gemaakt van edelstaal cadeau. De armband is inmiddels uitverkocht maar de exclusieve Special Edition is nog steeds te bestellen. Probeer ook Vogue's unieke 'Máxima Our Queen' filter op Instagram in de effectengalerij.

BESTEL VOGUE'S MÁXIMA SPECIAL EDITION HIER

Verslávend is Netflix-serie The Crown met al haar intriges en drama. Je zou bijna denken dat de gebeurtenissen uniek zijn voor het Britse koningshuis. As if. Ook de Oranjes kunnen er wat van met hun opmerkelijke verloofdes, huwelijkscrises en schandalen die de monarchie bedreigen. Binge hier de preview van De Kroon - De Oranje Editie.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De Kroon: Seizoen 1

Aflevering 1: Sprookjesprins

Op dinsdagmiddag 8 september 1936 juicht een uitzinnige menigte in Den Haag een langzaam rijdende Ford met open dak toe die op weg is naar Paleis Noordeinde. De passagiers van de auto zijn geen wereldberoemde filmsterren, maar kroonprinses Juliana met haar verloofde, de Duitse prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld. De vreugde was groot, en niet alleen om het prille liefdesgeluk van Juliana. Eindelijk konden haar ouders, koningin Wilhelmina en prins Hendrik, opgelucht ademhalen. Het was hoog tijd dat hun dochter een echtgenoot zou vinden.

Het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis rustte namelijk op de schouders van hun enig kind. En er was haast mee gemoeid, ze was tenslotte ‘al’ 27 jaar. Wilhelmina had lang gezocht naar een geschikte man – het begon zelfs bijna een beetje op leuren te lijken. Hoewel de eisen waaraan de kandidaat moest voldoen overigens onverminderd hoog bleven: hij moest protestants zijn, een buitenlander en lid zijn van een vorstenhuis dat tot minimaal 1918 had geregeerd.

Niet dat Juliana haar best doet om een beetje bekoorlijk over te komen. Haar stuurse gedrag en niet al te glamoureuze verschijning– de mannelijke huwelijksmakelaars klagen dat ze onaantrekkelijk is – zorgen ervoor dat de prinsen niet echt staan te trappelen. Maar ineens is hij daar, schijnbaar uit het niets, een charmante Duitse man die alle hokjes lijkt aan te vinken.

'Tijdens de honeymoon is Bernhard koel en afstandelijk tegen zijn bruid. Hij mag dan prins zijn, een heer is hij niet.'

De Kroon: Seizoen 2

Proloog: De schoonzonen

We zijn in de jaren zestig beland en thank God zijn de tijden veranderd. Rondshoppen voor een geschikte echtgenoot hoeft niet meer, Juliana vindt dat haar vier dochters zelf mogen beslissen aan wie zij hun hart geven. Dat de prinsessen zich dat geen twee keer laten zeggen en hierbij bijzondere keuzes maken, blijkt al snel.

Aflevering 1: De troonpretendent

De eerste dochter van Juliana en Bernhard die wil trouwen, zorgt meteen voor ophef. De man op wie prinses Irene haar oog heeft laten vallen tijdens Europese high society bijeenkomsten, is Fransman Carlos Hugo de Bourbon de Parme. Van torenhoge buitenlandse adel, dat wel, maar er kleven ernstige bezwaren aan de huwelijkskandidaat.

Ten eerste is hij katholiek, terwijl de Oranjes al vier eeuwen protestants zijn. In die verzuilde tijd een vrijwel onoverkomelijk probleem. Als begin 1964 aan het licht komt dat Irene zich voor hem bekeerd heeft tot het katholieke geloof is de schok dan ook groot. Daar komt bij dat Carlos Hugo aanspraak maakt op de Spaanse troon en leider is van de carlisten, de politieke beweging die hem daarin steunt.

Irene – de tweede in lijn van troonopvolging– trouwt dus met een man die ook op het rode pluche van een ander land aast. Dat ziet de Nederlandse regering in het geheel niet zitten. Als een verloving daadwerkelijk in de lucht hangt, wenst het kabinet dan ook dat Carlos Hugo zijn claim op de Spaanse troon opgeeft. Weigert hij, dan zal geen toestemming voor het huwelijk gegeven worden.

Tijdens een verhit nachtelijk spoedoverleg op Soestdijk verzet de troonpretendent zich pertinent. Irene, die pal achter haar verloofde staat en zich samen met hem in het Spaanse avontuur wil storten, besluit uiteindelijk afstand te doen van haar recht op de Nederlandse troon. Omdat er daarna gedoe is over de locatie van het huwelijk – het paar wil naar Rome, de familie niet – en de regering weinig enthousiast is om acte de présence te geven op zo’n politiek geladen evenement, is op de grote dag, 29 april 1964, niemand van de koninklijke familie of het kabinet aanwezig.

'Dat ziet de Nederlandse regering in het geheel niet zitten.'

De Kroon: Seizoen 3

Proloog: Generation Next

Een vermeende relatie met een drugsbaron, een schoonzoon die de familie liever kwijt dan rijk is en een vader die niet welkom is op de bruiloft van zijn dochter. Als het om relaties gaat, hebben de veertien kleinkinderen van Juliana en Bernhard zo hun eigen besognes. Eind goed, al goed? Daar is nog niet alles over gezegd.

Aflevering 1: Het gangstermeisje

‘Mabel, ken je me nog? Ik jou wel.’ Met deze onheilspellende woorden wordt een speciale uitzending van het programma van Peter R. de Vries op 3 oktober 2003 aangekondigd. Aan het woord is Charlie da Silva, voormalig bodyguard van de in 1991 vermoorde drugsbaron Klaas – ‘De Lange’ – Bruinsma. Hij richt zich tot Mabel Wisse Smit, de kersverse verloofde van prins Friso. De middelste zoon van Beatrix en Claus leerde haar in 2000 kennen, thuis bij Laurentien Brinkhorst, de vriendin van zijn broer Constantijn.

Na de bekendmaking van de verloving in juni 2003 duiken geruchten op dat Mabel – afkomstig uit een keurig Gooisch milieu, cum laude afgestudeerd in economie en politicologie en met dan al een indrukwekkend cv – in haar jonge jaren een relatie had met de dubieuze Bruinsma. De AIVD had al geconcludeerd dat het ging om ‘enige oppervlakkige zeilcontacten’ die ze volgens de Rijksvoorlichtingsdienst direct had verbroken nadat zij had ontdekt hoe Bruinsma zijn geld verdiende.

Maar dan is daar die shady lijfwacht die speurneus Peter R. helemaal in Chili heeft opgespoord, en zeker weet dat Mabel ‘het wijf van De Lange’ is. Volgens hem was zij meerdere keren blijven slapen op de Neeltje Jacoba, de zeilboot van Bruinsma. Wat begint met roddels en speculaties leidt tot een politieke rel als Friso en Mabel op 9 oktober 2003 in een brief aan premier Balkenende toegeven dat zij ‘onvolledige en onjuiste’ informatie hebben verschaft over de aard en de duur van de relatie. Het contact bestond langer en was intensiever dan in eerste instantie gemeld – al ontkent Mabel nog steeds dat er sprake was van een liefdesrelatie of dat ze wist van Bruinsma’s criminele zaakjes.

'Wat begint met roddels en speculaties leidt tot een politieke rel.'

Binge de gehele 'De Kroon - De Oranje Editie' in Vogue's special edition 'Máxima Our Queen'.

BESTEL HIER VOGUE'S SPECIAL EDITION 'MÁXIMA OUR QUEEN'


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima