Vogue
Maart 2017

magazine / Vogue

Maart 2017

Datum

'Aan het begin van een nieuw modeseizoen is het steevast tijd voor verse kleren, die ruimte scheppen voor een andere identiteit.'

Karin Swerink

Ik stond op het punt de schaatsen onder te binden op een sprookjesachtig verlicht Museumplein, toen ik hoorde dat Franca Sozzani – de baanbrekende hoofdredacteur van de Italiaanse Vogue  – was overleden. Een paar dagen later keek ik met tranen in mijn ogen naar de documentaire van haar zoon Francesco over het leven van de vrouw die door fotograaf Peter Lindbergh angel warrior werd genoemd, zo kwetsbaar en krachtig tegelijk was ze. Ze maakte de Italiaanse Vogue eigenhandig wereldberoemd met haar originele, tegendraadse ideeën. Nog geen flauw benul wat er in het blad moest komen twee weken voor de deadline? Franca sliep er geen nacht minder van. Zo’n rotsvast zelfvertrouwen had die vrouw. Fiona Hering schreef een prachtig in memoriam over haar en ik zal haar ontzettend missen. 

Aan het begin van een nieuw modeseizoen is het steevast tijd voor verse kleren, die ruimte scheppen voor een andere identiteit. Er blijft dan ook geen trend onbesproken in dit maartnummer; van de hernieuwde betekenis van roze tot de klassiekers die dankzij Balenciaga weer fris voelen en de weergaloze accessoiregalerij die Gijsje Ribbens samenstelde. Persoonlijk zie ik mezelf over een maand al in een jurk van Ronald van der Kemp naar het vijfjarig jubileumfeest van Vogue gaan. Zijn superglam demi-couture slaat bij sterren over de hele wereld aan: van Justin Bieber tot Karlie Kloss. Sinds de supermodellentijd in de nineties heb ik zulke glamour niet meer gezien. Ik kan me dan ook geen betere winnaar voorstellen van het Mode Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Journaliste Nathalie Wouters ging op bezoek in Van der Kemps Amsterdamse atelier en we fotografeerden model Marjan Jonkman in een van zijn looks voor de cover. 

Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen is er ook in de mode steeds meer behoefte aan mensen die stelling nemen. In dit nummer dan ook alle aandacht voor vrouwen die geëngageerd zijn en geen blad voor de mond nemen. Fotografe Harley Weir bijvoorbeeld en Maria Grazia Chiuri: de eerste vrouw aan het hoofd van modehuis Dior. En vijf politici van wie ik hoop nog veel te horen: Attje Kuiken, Amma Asante, Stientje van Veldhoven, Marianne Thieme en Jeanine Hennis-Plasschaert. De minister van Defensie bezocht een dag voor de Vogue shoot nog Fallujah, voormalig is-bolwerk in Irak, om daarna net zo makkelijk in Jil Sander te poseren. 

Vogue doet niet aan voorschrijven, maar ik maak nu graag een uitzondering op deze regel: ga vooral stemmen op 15 maart!

X Karin

Karin Swerink                                                                                                                                        
Editor in Chief

Januari/februari 2017

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten