Vogue
'Rising star' Luna Bijl schittert op Vogue's maartnummer

magazine / Vogue

'Rising star' Luna Bijl schittert op Vogue's maartnummer

Datum
Auteur
Karin Swerink
Richard Burbridge, Vogue Nederland, maart 2018.

Het is een paar dagen na de uitreiking van de Golden Globes in Los Angeles, waar het nu eens allerminst draaide om outfitcommentaren op extravagante jurken, maar iedereen in superchic zwart en met een activist aan de arm kwam om aandacht te vragen voor de Time’s Up-beweging: gelijkheid op de werkvloer en een einde aan seksuele intimidatie van vrouwen.

Activisme is het nieuwe zwart en het voelt ongepast om het te lang te hebben over kleren in een jaar van #metoo en modellen die eindelijk in opstand kwamen tegen grensoverschrijdend gedrag van fotografen en castingagenten.

Maar onze visie geven op een nieuw modeseizoen, dat is wel het belangrijkste doel van een maartnummer. Met zeven shoots is die missie wat mij betreft geslaagd. Van de neutrale klassiekers van Lemaire en Céline waar ik zelf naar snak tot de uitbundigheid van Gucci – het is een modeseizoen om vrolijk van te worden.

Half november vloog het eerste Vogue-team naar New York voor een shoot met Luna Bijl en Peter Philips – het creatieve brein achter Diors make-up. De Vlaming kon zijn nieuwe kleurenpalet naar hartenlust tonen op de prachtige Nederlandse Luna en het oogverblindende resultaat is te zien op de cover van dit nummer en vanaf pagina 156.

Eind december vond de laatste shoot plaats in de zon van Marrakech, met model Roos van Elk, stylist Dimphy den Otter en fotograaf Ben Weller. Toen die – analoog geschoten – beelden binnenkwamen op mijn laptop vergat ik even dat ik me in een grijs en ijskoud Noord-Holland bevond, met gemiddeld nul komma nul zonneuren per dag. 

Toen ik hoorde van Phoebe Philo’s vertrek bij Céline was ik net als de rest van de redactie wat minder verheugd. Als iemand er al bijna tien jaar in slaagt de mode te bepalen, is zij het wel. Daarom nog één keer een terugblik op de kleren, schoenen en tassen die ze ons bracht – een ode aan een icoon.

Het is trouwens struikelen over de iconen in het nummer, want Frans Ankoné schreef een ontroerend stuk over zijn band met de onlangs overleden ontwerper Azzedine Alaïa, Fiona at steak frites in Parijs met Isabel Marant (yes, er komt eindelijk een winkel in Nederland!) en schrijver Sophie van der Stap sprak levende legende Grace Coddington in New York.

Tot slot aandacht voor de nieuwe lichting hiphopvrouwen voor wie 2018 hun jaar gaat worden en die de wereld willen veroveren met nummers als Coach je vriendin. Hun bravoure en lef in een mannenwereld zijn aanstekelijk.

Geniet.

Liefs,

Karin Swerink
Editor-in-chief

The rise of Rose Bertram: 'Ik zie het gevaar van veel dingen niet in'

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten