Nieuw onderzoek: zeven op de tien Nederlanders ondervindt problemen met buitenlandse webshops

Een nieuw Mastercard-onderzoek biedt inzicht in het online shopgedrag van Nederlanders bij buitenlandse webshops.

Mastercard
Vogue Nederland

Met Vogue Online Shopping Night dat op 29 april plaatsvindt – waarbij je van 12:00 tot 00:00 uur shopt met kortingen tot 25% bij de door Vogue geselecteerde mode-, beauty- en interieurmerken op (inter)nationale webshops – is het meer dan interessant om eens te kijken naar het shopgedrag van ons Nederlanders bij buitenlandse webshops.

Problemen met online shoppen buitenland

Uit een recent onderzoek van Mastercard blijkt dat zeven op de tien (70%) van de Nederlanders online shoppers problemen ondervindt bij buitenlandse webshops. Het gaat dan bijvoorbeeld mis bij de levering (pakketjes arriveren te laat of helemaal niet) of met het product zelf (gevalletje expectation versus reality), en dat terwijl kopen bij buitenlandse webshops alleen maar populairder wordt. Veel van de problemen die Nederlandse consumenten ondervinden bij buitenlandse webshops gaan niet onopgemerkt voorbij. Ruim twee op de vijf heeft een klacht ingediend bij de desbetreffende online winkel.

Buitenlandse webshops steeds populairder

Uit het onderzoek, dat Mastercard in februari uitvoerde, blijkt dat driekwart van de Nederlandse shoppers (75%) weleens koopt bij een buitenlandse webshop. Sterker nog: iets meer dan de helft (56%) zegt dit vaker te doen dan twee jaar geleden. De cijfers komen overeen met een eerdere conclusie van het CBS dat de omzet van Europese webwinkels vanuit Nederland is gestegen met 20%.

streetstyle
Jonathan Daniel Pryce

Lage prijzen

Waarom buitenlandse webshops nu zo geliefd zijn? Wij Nederlanders blijven Nederlanders, zijn altijd op zoek naar de beste deals. De ondervraagden bij dit onderzoek onderstrepen dat. De reden waarom ze graag over onze landgrenzen online winkelen gaat vooral om de lage aankoopprijs (87%), het geboden assortiment (54%) en de zoektocht naar een speciaal artikel (49%).

Negatieve online shopervaring

Hoewel het kopen bij buitenlandse webshops populairder is dan ooit, gaat het aankoopproces niet altijd probleemloos. Maar liefst zeven op de tien ondervraagden (70%) hebben weleens een negatieve online shopervaring gehad. De meest voorkomende frustratie bij buitenlandse webshops is een te late levering (36%), gevolgd door het niet aankomen van een product (21%) en het ontvangen van een verkeerd product (16%).

Misschien komt het mede door de vaak lage aankoopprijzen, maar Nederlanders hebben bij online aankopen uit het buitenland vaak spijt. Zo heeft bijna de helft (45%) weleens spijt gehad van een aankoop. Ook zegt een kwart (25%) weleens een miskoop te hebben gedaan, waarvan ze van tevoren al dachten dat de deal te mooi was om waar te zijn. Het goede nieuws? Ondanks de vele negatieve ervaringen zegt slechts 14% van de ondervraagden dat ze weinig vertrouwen hebben in buitenlandse webshops.

Aankoop verzekeren

Ondanks de groei in bestellingen bij buitenlandse webshops én de risico’s die hiermee gepaard gaan, verzekert het gros van de online shoppers (65%) nooit een aankoop door middel van een aankoop- of aflevergarantie. De keuze tussen wel of niet verzekeren hangt vooral af van het aankoopbedrag (39%), de prijs voor het verzekeren (24%) en het type product dat men koopt (24%). Opvallend is dat consumenten hun aankoop wel willen verzekeren, maar dit in praktijk niet vaak doen. 80% van de Nederlanders kiest namelijk uit gewoonte voor een betaalmethode, terwijl een kwart (25%) niet weet dat er een standaard aankoop- en aflevergarantie zit bij betaling via creditcard. Terwijl veiligheid en zekerheid vooral bij online winkelen belangrijk is, vanwege de risico’s die hiermee gepaard gaan.

Een tip van ons, voor jou: kies bij de betaling niet altijd de betaalmethode die je gewend bent, maar kijk vooral naar de voordelen die een betaalmethode biedt.

Lees hier meer over veilig betalen met Mastercard.

*Shop tijdens Vogue Online Shopping Night met Mastercard. Vrijwel al je aankopen zijn dan verzekerd tegen schade, verlies, diefstal of verkeerde levering*. Ga snel naar Vogue.nl/vosn en vind alles wat je moet weten over Vogue Online Shopping Night en de deelnemende merken.

*De voorwaarden van je Mastercard hangen af van de bank of kaartinstantie die je Mastercard heeft uitgegeven. Voor meer informatie kun je bij hen terecht.


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder