De beste tips en tricks voor een efficiënte 'closet detox'

Met deze handige tips is je garderobe binnen no-time opgeruimd en wie weet houd je er zelfs geld aan over.

oak fir, vogue living, zomer 2019
Oak & Fir, Vogue Living, zomer 2019

Het internet biedt genoeg alternatieven om de quarantaineverveling tegen te gaan. Zo kun je eindeloos veel films, documentaires en series kijken. Je kunt samen met je vrienden een livestream-feestje bijwonen. Je kunt online cursussen met je favoriete ontwerpers volgen of een virtuele museumtoer doen. Maar soms is het ook goed om je laptop, telefoon of tablet even weg te leggen en met wat praktischere zaken bezig te zijn. Bijvoorbeeld een closet detox.

Doe een closet detox

Een closet detox heeft tal van voordelen: van het herontdekken van oude favorieten tot het creëren van meer overzicht in je overvolle kledingkast. Dat laatste doet meteen ook je mentale gezondheid ten goede, een opgeruimde kledingkast is immers een opgeruimd hoofd – zeker niet onbelangrijk tijdens een pandemie. Daarnaast kun je aan de kleding waar je vanaf wilt nog een leuk zakcentje overhouden, bijvoorbeeld door het te verkopen via online tweedehands kledingplatform Designer-Vintage. Om je op weg te helpen bij het opruimen van je garderobe, zette Vogue speciaal voor jou deze zes handige tips & tricks op een rijtje.

1. Herontdek je kleding

  In plaats van kledingstukken die niet onmiddellijk joy opwekken weg te gooien, kun je sommige stukken ook een tweede of derde kans geven. Volgens Elizabeth L. Cline, auteur van het nieuwe boek The Conscious Closet, is het een closet detox kans om te herontdekken wat je al hebt. 'Het meest duurzame item in je kast is natuurlijk een kledingstuk die je al bezit,' aldus Cline.

  2. Zorg ervoor dat je kleding in goede staat is

   Om de kans te vergroten dat de kledingstukken die je weg doet een nieuwe eigenaar vinden, is het belangrijk dat ze in goede staat zijn. Zorg er dus voor dat je items zijn gewassen en dat vlekken zijn schoongemaakt. Kijk ook naar kleine reparaties zoals het aannaaien van losse knopen. Een kleine moeite die ervoor zorgt dat items een tweede leven vinden in een andere kast in plaats van op de vuilnisbelt.

   3. Geef je kleding een tweede leven

    De beste manier om ervoor te zorgen dat je kleding niet wordt weggegooid, is door het te verkopen. Waardevolle items kun je doorverkopen via Designer-Vintage. Zo neem je verantwoordelijkheid door het item een nieuw leven te geven én verdien je wat geld terug: een win-win. Actie: nog tot 15 mei mag je één fashion item gratis plaatsen.

    4. Doneren of recyclen

     Naast verkopen kun je de kleding die je niet meer draagt natuurlijk ook doneren aan een kringloopwinkel of het Leger des Heils. Is je kleding te versleten om nog een keer te gebruiken? Breng het dan naar een textielbak bij jou in de buurt. Kleding die echt niet meer bruikbaar is, wordt zo veel mogelijk gerecycled. Zo zijn er steeds meer duurzame kledingmerken die gebruik maken van ‘oude’ materialen zoals MUD jeans en Loop.alife.

     5. Ruim alleen kleding in het seizoen op

      Focus je alleen op de kleding die momenteel in het seizoen is. Dit zal je helpen beslissen wat je wilt bewaren, afhankelijk van wat je dus daadwerkelijk draagt. Daarbij is het bijvoorbeeld wanneer het lente wordt, makkelijker een nieuwe eigenaar te vinden voor een voorjaarsjurk dan een winterjas.

      6. Maak aantekeningen

       Het opruimen van je kast is ook gelijk een kans om te bekijken wat je nou eigenlijk allemaal hebt om zo in de toekomst betere beslissingen te kunnen nemen als het aankomt op aankopen doen. Doe er je voordeel mee.

       Shop de mooiste vintage designer pieces die een plekje verdienen in jouw opgeruimde kledingkast

       *Shop tijdens Vogue Online Shopping Night met Mastercard. Vrijwel al je aankopen zijn dan verzekerd tegen schade, verlies, diefstal of verkeerde levering*. Ga snel naar Vogue.nl/vosn en vind hier alles wat je moet weten over Vogue Online Shopping Night en de deelnemende merken.

       *De voorwaarden van je Mastercard hangen af van de bank of kaartinstantie die je Mastercard heeft uitgegeven. Voor meer informatie kun je bij hen terecht.

       This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
       Advertentie - Lees hieronder verder