Online je slag slaan? Ontdek deze checklist zodat je in één oogopslag weet of een webshop betrouwbaar is

Tips voor een veilige online shopervaring.

vogue online shopping night
Anh Kiet Duong

Met Vogue Online Shopping Night in zicht is het woensdag 28 april 2021 weer tijd voor het nodige online shopwerk. Want wat je ook zoekt (van tijdloos key-item tot iconisch interieurstuk), alles is tegenwoordig op het wereldwijde web te vinden. Bestel jij een product bij een voor jou onbekende webshop? Onderzoek dan wel eerst even of het een veilig en betrouwbaar online shopadres betreft.

First things first. Gebruik een beveiligde internetverbinding

Veilig online je slag slaan begint bij je eigen internetverbinding. Zorg ervoor dat je op een beveiligde internetverbinding zit als je je online winkelmand vult. De 4G-verbinding van je mobiel is zo’n beveiligd netwerk, net zoals je wifi thuis. Doe nooit online aankopen op openbare wifi-netwerken, zoals in de trein.

Met een beveiligde internetverbinding alleen ben je er nog niet. Het is belangrijk om te controleren of een webshop daadwerkelijk betrouwbaar is. Online je slag slaan? Ontdek deze checklist zodat je in één oogopslag weet of een webshop betrouwbaar is. Dit zijn onze 5 beste tips voor een veilige online shopervaring.

1. Bekijk de contactgegevens

Op valse webshops staan meestal geen contactgegevens. Of het staat er wel, maar het adres, telefoonnummer en/of e-mailadres is nep. Gebruik bij twijfel een routeplanner om te controleren of het adres echt bestaat en kijk of je een reactie krijg op je telefoontje of e-mail.

2. Controleer of het bedrijf is ingeschreven bij de KvK

Een bedrijf moet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel (KvK) en is verplicht zijn KvK-nummer te vermelden op de website. Natuurlijk kan het ook een nepnummer zijn dat er staat. Zoek daarom in het handelsregister op of het bedrijf is aangesloten bij de KvK.

3. Lees webshopbeoordelingen

Kleine kanttekening: wel geldt dat tevreden klanten minder of niets van zich laten horen, terwijl één ontevreden klant soms eigenhandig een forum volschrijft. Laat je dus ook niet ontmoedigen door één negatief verhaal. Zoek een webshop waarover de meerderheid positief is op verschillende gespecialiseerde websites (neem: Kieskeurig of Vergelijk). Je kan overigens ook kijken of er veel klachten over de webshop staan op Klachten Kompas.

4. Let op keurmerken

Er zijn verschillende keurmerken die garanderen dat een webshop voldoet aan de relevante wet- en regelgeving en dat deze fatsoenlijk met je privacy omgaat. Controleer of de webshop is aangesloten bij keurmerken zoals Thuiswinkel Waarborg. Als dat zo is, dan weet je zeker dat je er moeiteloos (lees: betrouwbaar) kan shoppen. Je checkt dit door naar het logo van een keurmerk te zoeken. Meestal staat zo’n logo helemaal bovenaan of onderaan de website. Helaas zetten valse websites soms neppe logo’s neer. Controleer daarom hier of de webshop daadwerkelijk is aangesloten op het keurmerk.

5. Betaal veilig

Mastercard komt bij veilig online betalen aardig van pas. Met deze populaire creditcard kun je zorgeloos online bestellen en erop vertrouwen dat je Vogue Online Shopping Night-pakketjes heelhuids bij je deur geleverd worden. Met de automatische aankoopverzekering en aflevergarantie van Mastercard zijn bijna al je aankopen namelijk 180 dagen verzekerd tegen schade, verlies, diefstal of verkeerde levering.

Tot slot: gebruik je gezonde verstand. Vaak voel je het aan als een website niet te vertrouwen is. De website staat bijvoorbeeld vol spelfouten en (ver)taalfouten. Of het design ziet er niet professioneel uit. Ook de prijs is vaak te mooi om waar te zijn... 70% korting op die mooie schoenen en ook nog eens alle maten beschikbaar? Think again.

Lees hier meer over veilig betalen met Mastercard.

*Shop tijdens Vogue Online Shopping Night met Mastercard. Vrijwel al je aankopen zijn dan verzekerd tegen schade, verlies, diefstal of verkeerde levering*. Ga snel naar Vogue.nl/vosn en vind hier alles wat je moet weten over Vogue Online Shopping Night en de deelnemende merken.

*De voorwaarden van je Mastercard hangen af van de bank of kaartinstantie die je Mastercard heeft uitgegeven. Voor meer informatie kun je bij hen terecht.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder