7 vragen aan Tenue de Nîmes' Menno van Meurs

Vogue interviewt de mede-oprichter van denimwalhalla Tenue de Nîmes.

Sleeve, Wrist, Street fashion, Facial hair, Bracelet, Sweater, Long-sleeved t-shirt, Beard, Moustache, Sweatshirt,
Thomas Tukker

Het toonaangevende mannenmodewalhalla Tenue de Nîmes – mede opgericht door Menno van Meurs – is een algemeen begrip onder denim-freaks: gelauwerd om kledingstukken die zich het best laten omschrijven als modern, uniek en internationaal. Vogue Man vraagt Menno het (chambray)hemd van het lijf en ontfutselt hiermee het geheim van de perfecte jeans en de ideale winter wardrobe.

Welk kledingstuk moet iedere man in zijn kast hebben hangen?
Ik denk dat de mannengarderobe op betrekkelijk eenvoudige wijze is in te delen in core items. Elke man moet in het bezit zijn van een goede jeans, een wit T-shirt en een sweater of een chambray shirt. Vanzelfsprekend hoort daar een paar stijlvolle schoenen onder, zoals de klassieke Chuck Taylors. Investeer in een goede basis: betaal wat meer en koop wat minder. Oftewel, schaf kleding aan waar je lang plezier aan beleefd.

Waar moeten we deze winter in investeren?
Een mooie regenjas. Het Nederlandse klimaat is ontzettend aan het veranderen en we bevinden ons in een langgerekte herfst, waarbij het soms warm en soms koud is. Met een vintage Burberry kan je niet verkeerd zitten, ook Hancock maakt mooie jassen. Deze zijn van katoen, wol of cashmere en zijn volledig wind- en waterdicht. De productie vindt plaats in een klein fabriekje in Schotland waar alles nog met de hand wordt gedaan. Zelfs de stiknaden worden afgesloten door tape dat letterlijk met wat lijm op de wijsvinger wordt dichtgeplakt. Door dit ambachtelijke proces kunnen ze maar tien jassen per dag maken en ieder stuk is dan ook een stijlvolle investering.

Wat is voor jou het verschil tussen mode en stijl?

Het element ‘tijd' is absoluut hetgeen wat het verschil maakt. Zoals Yves Saint Laurent ooit zei: 'Fashion is temporary, style is eternal'. Dat wil overigens niet zeggen dat ik mode het minste van de twee vind, de balans tussen stijl en mode fascineert me. Het mooie van een stijl is vaak dat het een fijne mix kan zijn van mooie items. Aan de andere kant brengt mode nieuwsgierigheid bij mensen naar boven.

Zullen we het dan nu even over jeans hebben? Welk detail bepaalt de perfecte spijkerbroek?
Een goede spijkerbroek is te beoordelen aan de hand van een vijftal simpele elementen: allereerst de stof. Een belangrijk element omdat het bepaalt of een broek lekker zit en of hij lang mee gaat. Daarna komt de fabricage, waar is de broek gemaakt? Is hij met liefde gemaakt, of in elkaar gesmeten? Ten derde bepalen de ad-ons van een broek zijn waarde: zitten er mooie knopen op? Is de broek met hoogwaardig draad gestikt? Het vierde element is natuurlijk de fit. Is het model van de broek goed? En het laatste punt hangt daarmee samen: past de broek goed bij jouw figuur?

Is dat een fout waar mannen vaak tegenaan lopen bij het kopen van een spijkerbroek?
Zoals ik al aangaf is de vraag of een broek ‘op je lijf is geschreven’ een belangrijk ingrediënt voor succes. Koop dus nooit een broek die – alleen maar – in de mode is, maar laat je écht adviseren over welke broek jou specifiek goed staat. Een jeans moet een compliment zijn aan jezelf: de perfecte jeans straalt zelfvertrouwen, seks en rock & roll uit.

Wie zijn jouw stijliconen?
Dat is Ralph Lauren. De man heeft een unieke en onmiskenbaar complete visie gegeven op de moderne garderobe. Hij heeft met zijn eigen RRL-lijn een collectie gecreëerd geïnspireerd op alle iconen uit de Amerikaanse de 20ste eeuw: blue collar workers, cowboys, native Americans, rocksterren. Ralph Lauren is ook steevast gekleed in RRL. Je kunt hem uittekenen in een stoere jeans, boots, een mooi army t-shirt en een waanzinnige leren jas. Zijn ranch in Collorado (tevens genaamd RRL, refereert aan Rick & Ralph Lauren) is een geweldige onderkomen dat ook helemaal in die authentieke Amerikaanse stijl past.

Van welk kledingstuk verwacht je een grote comeback?
Ik verwacht dat het lange overhemd (uit de jaren dertig) voor mannen weer een enorm succes gaat worden. We hebben enkele vintage stukken uit Frankrijk en Engeland in ons bezit die we nu aan het doorvertalen zijn naar onze eigen Tenue de Nîmes-collectie. Appletrees, een Zweeds label van onze vriend Victor Sandberg, maakt ook waanzinnige exemplaren. We zijn op het idee gekomen toen we een video zagen van Mick Jagger die met de Rolling Stones Sympathie for the Devil aan het opnemen was. Jagger draagt daar een lang shirt dat zo vreselijk spot-on was dat we meteen besloten dat we die wilde toevoegen aan onze collectie.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Vogue Man