Steeds minder twintigers en dertigers stappen in het huwelijksbootje

Trouwen is steeds minder populair onder twintigers en dertigers aldus het CBS.

twintigers-dertigers-huwelijksbootje
Paul Bellaart

Hoewel velen van ons als geen ander meeleefden met Meghan Markle en prins Harry die afgelopen mei hun ja-woord gaven, zijn we zelf steeds minder geneigd om in het huwelijksbootje te stappen. Tenminste, als het om twintigers en dertigers gaat. In 2017 was het huwelijk namelijk minder populair onder deze leeftijdsgroep, zo meldt het Centraal Bureau van de Statistiek.

Huwende vrouwen

Twintigers en dertigers kiezen vaker voor het geregistreerd partnerschap of ongehuwd samenwonen, aldus het CBS. Sloten in 1997 nog 83 op de duizend niet-gehuwde 25- tot 30-jarige vrouwen een huwelijk, in 2017 waren dat er nog maar 37. Bij 30- tot 35-jarige vrouwen nam dat aandeel af van 74 naar 43 op de duizend. Ook bij de mannen was de daling in deze leeftijdsgroepen het grootst. 'Twintig jaar geleden trouwden nog 85 duizend paren, de laatste jaren schommelt dit aantal rond de 65 duizend,' valt te lezen in het artikel naar het onderzoek. 'Het aantal geregistreerde partnerschappen nam de laatste jaren wel toe. In 2017 sloten bijna 18 duizend paren een geregistreerd partnerschap, ruim 2 duizend meer dan in 2016 en 11 duizend meer dan in 2007.'

Iedereen trouwt minder, of ouder

Ook opvallend: in elke leeftijdsfase, maar vooral onder 25- to 35-jarigen, is een afname te zien in het aantal mensen dat hun relatie bij de burgelijke stand vastlegt, of het nu om een partnerschap gaat of huwelijk. Onder vrouwen vond deze afname vooral plaats tussen 2007 en 2013. Deze periode loopt nagenoeg gelijkt met de kredietcrisis van 2007-2011. Als we al trouwden, dan deden we dat steeds later: vrouwen waren in 2017 gemiddeld 31,5 jaar (28 jaar in 1997) toen ze in het huwelijksbootje stapten en mannen 34 jaar (30 jaar in 1997).

Eerst een koophuis

Onder twintigers en dertigers is het ook steeds gebruikelijker om eerst een tijd ongehuwd samen te wonen en trouwen uit te stellen tot een later moment, of helemaal niet te trouwen, aldus het CBS. Zie dit als een cultuurverschuiving, maar om economische redenen: het kopen van een huis in combinatie met het krijgen van kinderen is tegenwoordig al duur genoeg. Spaargeld wordt liever ingezet voor het (over)bieden op een koophuis en het afsluiten van een hypotheek. Zo mag je in 2018 in Nederland nog maar 100% van de woningwaarde lenen bij de bank. Dan hebben de 36-jarige Meghan Markle en de 33-jarige prins Harry, die hypotheek-vrij leven in Notthingham Cottage in hartje Londen en met een miljoenenvermogen, het iets breder dan de gemiddelde dertiger.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wedding