7 geheimen achter Diana's bruidsjurk onthuld, van een boodschap onder haar schoen tot paniek om de kreukels

Deze geheime boodschap zat verwerkt in de bruidsjurk van prinses Diana.

In 1981 vroeg Lady Diana de ontwerpers Elizabeth en David Emanuel haar bruidsjurk te ontwerpen – een cruciaal moment in de carrières van de toen jonge ontwerpers. De jurk zou de geschiedenis in gaan als dé royal wedding bruidsjurk van Lady Di's trouwdag met prins Charles. We dachten dat we alles al wisten over hun trouwdag - dankzij seizoen 4 van The Crown - Daily Mail onthulde een verslag waaruit blijkt dat we een hoop commotie hebben gemist. Daarom hier zeven feiten over de legendarische bruidsjurk van prinses Diana onthuld.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

1. Paniek om de onderrok

De dag zelf zou voor zowel Lady Diana als de Emanuels zenuwslopend zijn geweest. Elizabeth was zo gestrest dat ze opeens een paniekaanval kreeg. Ze dacht dat ze de onderrok niet goed dicht had gedaan, waardoor haar partner David onder de jurk kroop om hem alsnog goed vast te maken.

2. Gekreukelde jurk met dank aan graaf Spencer

Ook was het moment dat Diana de koets in stapte een heuse opgave. Zo hadden de Emanuels van te voren urenlang geoefend hoe ze de sleep zodanig konden opvouwen ('zoals je een bedlaken zou vouwen') zodat de jurk kreukvrij zou blijven. Alhoewel ze uren hadden geoefend, viel het Elizabeth op dat de jurk toch gekreukeld was na de koetstocht. Ze stonden voor het kathedraal toen Diana uitstapte. ‘Ik weet nog goed dat ik toen aan David fluisterde, “Oh my god, hij is gekreukeld”,’ vertelt Elizabeth aan The Daily Mail. Ze hadden wel veel geoefend, maar zonder de vader van Diana, graaf Spencer, in de koets, die nogal een grote man bleek te zijn. Het viel gelukkig mee - de jurk ontdeed zich door de warme dag vrij snel van de kreukels.

3. Vlugzout tegen het flauwvallen

Overigens had Elizabeth in haar tas zelfs nog dextrosetabletten mee voor het geval dat Diana zich niet goed zou voelen. Uiteindelijk had de ontwerpster ze zelf hard nodig.

4. Vergeten veiligheidsspeld

De dag na de ceremonie realiseerde Elizabeth zich plots dat ze was vergeten een veiligheidsspeld uit de jurk te halen – die gelukkig niemand was opgevallen door de vele lagen stof van de jurk.

5. Geheime boodschap onder de schoen

Wat ook niemand was opgevallen was het geheime bericht op de schoenen van Diana. Clive Shilton ontwierp de hakken met suède zolen (voor de grip). Onder de bol van haar voet schilderde Shilton een geheim bericht: de letters ‘C’ en ‘D’ verbonden met een hart. ‘Niemand zag de onderkant van de schoenen, maar voor ons was het belangrijk dat ze er fantastisch uitzagen. Misschien had je het kunnen zien als ze was gevallen!’ vertelt Shilton.

6. Dunner en dunner

Het op maat maken van de jurk bleek nogal een uitdaging. Dat kwam omdat Diana naarmate de bruiloft dichterbij kwam steeds meer afviel. ‘Bij elke pasronde was ze weer dunner geworden. We dachten dat het aan de zenuwen lag. Maar dat maakte ons leven niet makkelijker. Elke keer moesten we het lijfje van de jurk innemen,’ aldus Elizabeth. Uiteindelijk waren er vijf lijfjes gemaakt en moesten ze de dag zelf de jurk nog innemen terwijl Diana hem al aan had.

7. Vriendenprijsje

Ondanks alle moeite bleven de Emanuels enorm beleefd: ze stuurden een vriendschappelijke rekening van zo omgerekend 4.500 euro naar de moeder van Diana, terwijl de waarde van de jurk eigenlijk zo’n 38.000 euro was.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Prinses Diana