Royal portraits

Sinds die ene fotosessie met prinses Diana legt Testino de jonge royals van Europa vast.

koningin-maxima-willem-alexander-portret-royal
Mario Testino

Of ze even die oorbellen en de rest van haar sieraden af wilde doen. En o ja, doe die schoenen ook maar uit. Dat was wat Mario Testino vroeg aan Diana toen hij haar fotografeerde voor het Amerikaanse blad Vanity Fair. Vlak ervoor had hij voor het eerst Madonna gefotografeerd, en wel op spectaculaire wijze. Na een uurtje had de popster aangegeven wel klaar te zijn. ‘Maar ik heb dé foto nog niet,’ protesteerde Testino. ‘Je werkt voor mij,’ zei Madonna en wilde vertrekken. Op dat moment begon Testino haar zachtjes te schoppen. Hup, hup, daarheen. Kom op, bewegen. En ze deed het. ‘Vanaf dat moment,’ zegt Testino, ‘waren we gelijken en kon de fotosessie echt beginnen.’

'Schuchter reageerde ze op zijn avances, zijn grapjes. Maar uiteindelijk kwam ze los.'

Het zorgde voor een doorbraak van Testino in kleine kring. En toen koos Diana hem uit, voor de serie in Vanity Fair. Voor aanvang van de sessie had Testino zich afgevraagd of hij haar zou fotograferen in een echte koninklijke pose, in vol ornaat met diadeem. Of dat hij haar zou proberen te vangen als een vriendin, intiem en persoonlijk. Toen hij binnenkwam en zag hoe verstijfd ze was, wist hij het meteen.Het werd intiem.

Hij zette muziek aan en begon te dansen. Haar make-up en haar werd opnieuw gedaan, natuurlijker en zonder nepkrullen. Schuchter reageerde ze op zijn avances, zijn danspasjes, zijn grapjes. Maar uiteindelijk kwam ze los. ‘Ik vertrouw je,’ had Diana gezegd.Het waren haar laatste officiële foto’s.Sinds de jaren negentig is de naam Mario Testino gevestigd. Hij werkt veelvuldig voor Vogue en Vanity Fair. Met Carine Roitfeld maakte hij in de begin jaren baanbrekende Gucci campagnes. Roitfeld over hun gezamenlijk werk: ‘We maakten van elk model meer een mens, gaven haar een persoonlijkheid’. Het is het begin van een generatie topmodellen, als Kate Moss en Gisele Bündchen. Hij deed campagnes voor Burberry, Gucci, Versace en Dolce & Gabbana. De fotograaf heeft de gave om mooie mensen op magische wijze vast te leggen. Hij was de huisfotograaf van Madonna. Maar zijn fascinatie voor het koningshuis is sinds die ene fotosessie nooit meer verdwenen.En er volgde meer. Dankzij de discretie waarmee hij de laatste foto’s van Diana heeft behandeld, bleef het Britse koningshuis hem trouw. Na haar dood verkocht hij de foto’s niet snel voor een heleboel geld. In plaats daarvan ging hij uit respect voor de nabestaanden van Diana, in het bijzonder haar zoons, erbovenop zitten en zorgde dat ze nooit op een negatieve manier zouden worden gebruikt.Dat is niet onopgemerkt gebleven.Dankzij de discretie waarmee hij de laatste foto’s van Diana heeft behandeld, bleef het Britse koningshuis hem trouw. Charles vroeg Testino hem met zijn jongvolwassen zonen te fotograferen. Eerst prins William, die 21 werd. Een jaar later samen, met z’n drieën. Het zijn beelden van de drie prinsen zoals ze nooit eerder te zien zijn geweest: ontspannen, lachend en vol leven. Later volgde nog een privésessie van prins Charles te midden van zijn kippen. En toen William en Kate zich verloofden, vroegen ze de van oorsprong Peruaanse fotograaf hen vast te leggen.

Voor Vanity Fair portretteert hij sinds die shoot met Diana de jonge Europese royals. De foto’s zijn regelmatig te zien in musea over de hele wereld. Prins Nikolaos van Griekenland, Prins Haakon van Noorwegen met zijn vrouw Mette-Marit, Frederik van Denemarken met zijn vrouw Mary, en natuurlijk Willem-Alexander en Máxima, van Nederland. Allemaal eind dertig, begin veertig, net als Diana destijds. Niet altijd even los als Diana, maar wel altijd overgoten met die speciale Testino-glow.

Bekijk de royal portraits geschoten door Mario Testino in de gallery.

Mario Testino

De verloving van William & Kate in 2010

Mario Testino

De verloving van William & Kate in 2010

Mario Testino

Willem-Alexander en Máxima gefotografeerd voor Vanity Fair

Mario Testino

Máxima en Willem-Alexander dansen tijdens de fotosessie

Mario Testino

De Noorse prins Haakon met zijn vrouw Mette-Marit
Hun verloving zorgde in 2000 voor veel opschudding. Mette-Marit was alleenstaande moeder van een 4-jarig jongetje toen ze de prins leerde kennen.

Mario Testino

Kroonprins Frederik van Denemarken met zijn Australische vrouw Mary
De overeenkomst tussen hun kennismakingsverhaal en dat van Willem-Alexander en Máxima is groot: beide vrouwen hadden nog nooit van hun prins gehoord toen ze hem leerden kennen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima