Uitzending

De bruiloft tussen prinses Eugenie (28) en Jack Brooksbank (31) vond plaats op vrijdag 12 oktober. Prinses Eugenie is het nichtje van prins William en prins Harry en de dochter van prins Andrew, de broer van prins Charles.

Bekijk hier op Vogue.nl de uitzending van de bruiloft terug:

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Prinses Eugenie en Jack Brooksbank bij de bruiloft van Charlie van Straubenzee en Daisy Jenks, 4 augustus 2018
Getty Images

Datum en tijd

Dit was de tijdlijn zijn van de dag, Nederlandse tijd:

11.15 uur: De gasten nemen plaats in St. George's Chapel in Windsor Castle.

11.25am – 11:55 uur: Leden van het koninklijk huis en Jack Brooksbank's familie arriveren bij St. George's Chapel. De Koningin zal naar verwachting als laatste arriveren voor prinses Eugenie, die begeleid wordt door haar vader prins Andrew.

12:00 uur: Prinses Eugenie komt aan en de ceremonie gaat van start. Het koppel leggen hun geloftes af voor de Dean van Windsor, David Conner.

12:55 uur: Einde dienst

13:10 uur: Gasten zullen te voet naar de receptie lopen die gehost wordt door de koningin in Windsor Castle. Prinses Eugenie en Jack Brooksbank vertrekken vervolgens voor een koestrit van 15 minuten door Windsor. .

16.30 uur: Receptie bij Windsor Castle komt ten einde. Auto's brengen de gasten terug naar The Farm Shop.

Avond: De avondreceptie werd gehouden in The Royal Lodge in Windsor, het huis van prins Andrew.

Over de bruiloft onthulde prinses Eugenie in een zeldzaam interview voor het septembernummer 2018 van de Britse Vogue dat ze niet zenuwachtig is voor haar grote dag: 'Ik ben totaal niet gestresst. Het is aan de ene kant wel heel spannend omdat je wil dat het perfect moet zijn, maar dan besef je dat je met diegene waarvan je houdt de rest van je leven zal doorbrengen en dan is al het andere irrelevant. Er is een hele mooie quote van Maya Angelou, wat ik graag quote: "Niemand zal zich herinneren wat je zegt, maar ze zullen zich herinneren hoe je hen liet voelen". Het gaat erom hoe we ons voelen, maar ook hoe onze familie en vrienden zich voelen. Ik wil dat het prachtig is en leuk en dat onze persoonlijkheden zoveel mogelijk naar voren komen.'

Locatie

Prinses Eugenie zal trouwen in St George's Chapel in Windsor Castle, dezelfde locatie als de bruiloft van de Hertog en Hertogin van Sussex in mei. De kapel is inmiddels de locatie geweest van meerdere koninklijke bruiloften, zoals dat van prins Edward en Sophie Rhys-Jones in 1999, alsook Lady Helen Windsor en Timothy Taylor. Prins Charles en de Hertogin van Cornwall hadden in de kapel een gebed na hun huwelijksvoltrekking in Windsor Guildhall wat verderop. De bruiloftsreceptie zal worden gehouden in de Royal Lodge in Windsor, het huis van de familie York. Naar verluidt zal het feest in de tuin van het landgoed worden gehouden. Na de ceremonie zal niemand minder dan Queen Elizabeth de receptie hosten in Windsor Castle voor het pas-getrouwde koppel.

Ceremonie

Tijdens de ceremonie zullen de talenten van James Vivian, de Director of Music van de St. George's Chapel de ruimte vullen met muziek. Daarnaast zullen leden van de Royal Philharmonic Orchestra (RPO) optreden, waar Eugenie's vader prins Andrew, een belangrijke positie inneemt. Onlangs werd ook bekend gemaakt dat de legendarische zanger Andrea Bocelli twee nummers gaat zingen tijdens de dienst.

De bruidsjurk

De bruidsjurk is ontworpen door Peter Pilotto. Lees hier alles details over de jurk, de tiara, en meer.

Getty Images

De verlovingsring

De verlovingsring van prinses Eugenie.
Getty Images

Prinses Eugenie's verlovingsring bevat een ovale Padparadscha saffier-steen, afgezet door diamanten op een geel-gouden ring. Hij is vergelijkbaar met de ring die haar vader, prins Andrew, gaf aan zijn verloofde Sarah Ferguson waar een grapefruit-kleurige robijn het middelpunt van de ring siert. Prinses Eugenie's edelsteen is afkomstig uit Sri Lanka, zo vertelt de prinses aan de Britse Vogue. 'Hij is heel speciaal. Jack vond de saffier bij mijn karakter passen omdat hij van kleur verandert, dat vond ik erg lief.'

Bruidsmeisjes

Tijdens het interview onthult prinses Eugenie dat haar zus Beatrice haar getuige zal zijn. 'Toen we jonger waren moest zij altijd van mij het eerst naar binnen bij feestjes. Ik verborg me achter haar en zij moest de eerste contacten maken. Naarmate de tijd verstreek voelde ik me meer op mijn gemak doordat zij me het zelfvertrouwen gaf. We houden elkaar met beiden voeten aan de grond, we hebben veel geluk met elkaar.' Beatrice vertelt dat Eugenie totaal geen Bridezilla-gedrag vertoont tijdens de voorbereidingen van de bruiloft. 'Euge is fantastisch. Ze is een hele moderne bruid en het wordt een fantastische dag'. Daarbij stelt Eugenie zelf dat ze het process totaal niet stressvol vindt. 'Het was een heel leuk process - ik raad echt iedereen aan om zich te verloven. Het gaat allemaal om de toekomst en onze liefde voor elkaar. We hebben er echt ontzettend veel zin in'.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De gastenlijst

De gastenlijst van de bruiloft bevat natuurlijk alle leden van de koninklijke familie, waaronder koningin Elizabeth, prins Charles, Eugenie's vader prins Andrew - De Hertog van York- en haar moeder Sarah Ferguson. De Hertog en Hertogin van Cambridge - prins William en Kate Middleton - zullen ook aanwezig zijn samen met het kersverse getrouwde koppel de Hertog en Hertogin van Sussex, prins Harry en Meghan Markle.

Verder is Eugenie goed bevriend met de Britse zangeres Ellie Goulding en topmodel Cara Delevingne, die ook hun verschijning maakten op de Royal Wedding. Jack Brooksbank, die eigenaar is van verschillende nachtclubs, is ambassadeur voor Casamigos Tequila, een likeur-bedrijf dat mede werd opgericht door George Clooney en Cindy Crawfords man Rande Gerber. De Clooneys en de Crawfords waren echter niet aanwezig. Wel aanwezig waren Kate Moss, James Blunt, Naomi Campbell, Demi Moore en Robbie Williams en zijn vrouw Ayda. Bekijk de best geklede gasten hier terug.

De gasten werd gevraagd zich te verzamelen bij The Farm Shop in Windsor, vanwaar ze in minibusjes vervoerd werden naar St. George's Chapel. Hier werd hen gevraagd hun telefoons in te leveren, die uit den boze waren tijdens de ceremonie.

Getty Images

Net zoals tijdens de bruiloft van prins Harry en Meghan Markle heeft prinses Eugenie 1200 Britse burgers uitgenodigd in de tuinen van Windsor Castle om de festiviteiten mee te maken. In een officieel statement maakte Buckingham Palace bekend dat de genodigden de aankomst van het huwelijkspaar en de koninklijke familie kunnen aanschouwen, een live uitzending van de huwelijksceremonie kunnen bijwonen en vervolgens de bruid en bruidegom kunnen aanschouwen tijdens hun vertrek uit de St. George's kapel op weg naar het feest middels een koets-processie door de straten van Windsor High, net zoals de hertog en hertogin van Sussex eerder dit jaar ook deden. In tegenstelling tot Meghan en Harry zullen Eugenie en Jack geen koetstocht maken langs de befaamde Long Walk richting Windsor Castle, maar een kortere route afleggen.

Ook aanwezig in de tuinen van Windsor Castle zijn vertegenwoordigers van goede doelen die het bruidskoppel ondersteunen waaronder het Royal National Orthopaedic ziekenhuis, het Teenage Cancer Trust, het Salvation Army en de VN fonds voor het beëindigen van geweld tegen vrouwen. Ook leden van de Windsor gemeenschap en kinderen van Eugenie's lokale oude basisschool zijn uitgenodigd. Daarbij zijn ook bewoners van Windsor Castle en een bepaald aantal personeel-leden uitgenodigd om aanwezig te zijn. Bewoners van Engeland kunnen proberen een plekje binnen de muren van Windsor Castle te bemachtigen via electronic ballot. De aanmelding hiervoor was open van 18 juli tot 8 augustus.

Bruidskinderen

Net zoals de groep bruidskinderen tijdens prins Harry en Meghan Markle's bruiloft zal ook prinses Eugenie vergezeld worden door bruidskinderen. Naar verluidt is wederom prinses Charlotte een van de bruidsmeisjes, die eerder bruidsmeisje was bij zowel het huwelijk van Meghan Markle en prins Harry als die van haar tante Pippa Middleton. Het blad The Express meldt dat Theodora Rose Williams, de vijfjarige dochter van Robbie Williams ook bruidskind zal zijn tijdens de bruiloft. Williams is een vriend van de familie, vooral met Eugenie en Beatrice. Maud Windsor, de dochter van Lord Frederick Windsor en Ines de Givenchy zal waarschijnlijk ook aansluiten bij de groep. The Mail on Sunday stelt dat Ines's broer Louis de Givenchy samen met prins George ook aanwezig zullen zijn als bruidsjongens.

De bruidskinderen van prins Harry en Meghan Markle tijdens hun bruiloft.
Getty Images

De bruidstaart

Eugenie en jack hebben gekozen voor cake designer Sophie Cabot uit Londen om voor de koninklijke bruidstaart te zorgen. Het wordt een red vervet cake met chocolade, 'een traditionele cake met een modern tintje,' volgens Buckingham Palace. Net als de taart van Harry en Meghan, wordt er in Eugenie's taart ook veel gebruik gemaakt van seizoensingrediënten. Zo zullen de kleuren en smaken van op de herfst terug te zien en te proeven zijn, terwijl de taart van Harry en Meghan juist geïnspireerd op het voorjaar, met citroen en vlierbloesem.

Thema

De prinses heeft exclusief onthult tegenover de Britse Vogue dat ze een plastic-vrije bruiloft wil. Zij en haar aanstaande man Jack proberen plastic-vrij te leven. 'Mijn hele huis is plastic-vrij. Jack en ik willen dat onze wedding precies zo is - we moeten voor deze planeet zorgen'. Verder werkt de prinses samen met Project Zero en Sky Ocean Rescue, die het gebruik van plastic willen bannen.

De verloving

Buckingham Palace bevestigde de verloving tussen prinses Eugenie en Jack Brooksbank in een officieel statement dat werd uitgebracht op 22 januari dit jaar. Het bericht luidde als volgt: 'Hare majesteit en meneer Brooksbank zijn verloofd tijdens hun reis in Nicaragua eerder deze maand'. Eugenie omschreef de verloving eerder als een complete verrassing. In een interview met The One Show vertelde Brooksbank over de verloving: 'Er was een prachtige vulkaan en de zon ging langzaam onder. Het was prachtig. En daar vroeg ik haar'. Eugenie voegt daaraan toe: 'Het meer was zo mooi. Ik zei "dit is een fantastisch moment" en toen stelde hij de vraag. Het was echt een verrassing ondanks dat we al zeven jaar samen zijn. Ik moest huilen. We waren allebei ontzettend gelukkig, omdat we wisten dat het zo zou eindigen'.

This content is imported from Twitter. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De officiële verlovingsportretten van het koppel werden gemaakt in een hal in Buckingham Palace en vrijgegeven tijdens de bekendmaking. Eugenie droeg een Erdem jurk en Jimmy Choo schoenen. Eugenie vertelde The One Show hoe zei en Jack elkaar ontmoet hadden. 'We waren aan het skiien in Nendaz, bij Verbier [red. Zwitserland]. Ik was 20 en Jack was 24. Het was echt liefde op het eerste gezicht voor ons beiden. We delen dezelfde passies in het leven. Het is bijzonder dat we dit moment nu met iedereen kunnen delen'. Daaraan voegde Brooksbank toe dat hij het erg speciaal vindt om nu officieel deel uit te maken van Eugenie's familie. Ik hou zo veel van Eugenie en we zijn heel benieuwd wat er nog allemaal gaat komen in de toekomst. 'Het is heel leuk om onze vrienden en familie te vertellen met het idee dat we de rest van ons leven bij elkaar zijn'. Prinses Eugenie wordt niet gezien als een 'working royal' wat zoveel inhoudt dat ze niet de verplichting heeft officiële evenementen namens het koningshuis bij te wonen. Hierdoor hoefde Queen Elizabeth geen officiële toestemming te geven voor het huwelijk van het koppel.

Jack Brooksbank tijdens de bruiloft van Pippa Middleton en James Matthews. Eugenie draagt een jurk van Paule Ka en een Anya Hindmarch clutch.
Getty Images

Wie is Jack Brooksbank?

Jack is het kind van accountant George Brooksbank en zijn vrouw Nicola, en ging naar school in Buckinghamshire. Hij is de achterkleinzoon van graaf Thomas Coke, die tevens de overgrootvader is van Eugenie's moeder Sarah Ferguson, wat betekend dat het koppel verre neef en nicht zijn. Na zijn schooltijd werkte Jack verschillende jaren als barman in pubs en clubs, zo vertelde hij aan de Daily Mail tijdens een interview in 2013. Na zijn passie voor de horeca te hebben gevonden besloot Brooksbank bij Mayfair nightclub Mahiki te gaan werken als manager, een van de meest exclusieve uitgaansgelegenheden van Londen en favoriet bij prins William en Harry. Het koppel ontmoette elkaar naar verluidt in een ski-resort in Verbier, Zwitserland in 2012. Eugenie studeerde in die tijd nog aan de universiteit van Newcastle en zou niet lang daarna verhuizen naar New York om te werken voor het veilinghuis Paddle8, waardoor het koppel een lange-afstandrelatie kreeg. In 2015 verhuisde Eugenie terug naar Londen, waar het koppel ging samenwonen.