De trouwjurk van Máxima: alles wat je wil weten over de iconische Valentino bruidsjurk van onze koningin

De ontwerper, de jurk, de sluier, de tiara, het bruidsboeket en meer.

trouwjurk-maxima
Getty Images

Op zaterdag 2 februari 2002 om iets voor half 12 's ochtends is het grote moment daar: toen nog Máxima Zorreguieta betreedt samen met prins Willem-Alexander de Beurs van Berlage in Amsterdam voor hun burgerlijk huwelijk. Het is buiten zo'n vijftien graden, ongekend warm voor de tijd van het jaar, en daar zien we Máxima voor het eerst in haar indrukwekkende trouwjurk van de hand van Italiaans modehuis Valentino. Alle details over deze inmiddels fameuze bruidsjurk, de sluier, de tiara en meer, lees je hier.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De ontwerper

maxima-trouwjurk-valentino
Getty Images

De trouwjurk van Máxima is een couture jurk ontworpen door het Italiaanse Valentino, destijds nog door oprichter Valentino Garavani, die in 2008 met pensioen ging. Al meer dan vijf decennia maakt het modehuis glamoureuze jurken en ontwerpen, met jurken in 'Valentino rood' als een van de staple pieces van het huis. Vanaf de oprichting van het modehuis in 1959 zijn de ontwerpen modern maar vrouwelijk, met strikken, kant, bloemen en intrinsiek borduurwerk. Molto elegante zoals Valentino het zelf stelde.

Bekijk ook: De beste looks van Koningin Máxima

Zijn receptuur voor zijn designs was dan ook altijd simpel: 'Ik weet wat vrouwen willen. Ze willen prachtig zijn'. Het modehuis was een koninklijke bruidsjurk ook niet vreemd toen Máxima het merk benaderde voor het ontwerpen van haar trouwjurk: Valentino ontwierp de jurk van de kroonprinses van Griekenland Marie-Chantal in 1995, de bruidsjurk van prinses Madeleine van Zweden en de jurk van Tatiana Santo Domingo die in 2012 trouwde met Andrea Casiraghi, de oudste zoon van prinses Caroline van Monaco. Het modehuis is inmiddels een van de favorieten van koningin Máxima, zo verschijnt ze regelmatig in een van de ontwerpen van het merk.

De jurk

trouwjurk-maxima-erehaag
Anthony HarveyGetty Images

De trouwjurk van Valentino Couture is ontworpen en gemaakt in Rome, in het atelier van Valentino. De jurk is gemaakt van ivoorkleurige mikado-zijde met lange mouwen en een bénitier hals, een brede, wat openstaande kraag. De keuze voor de stof was perfect, aangezien Máxima op haar trouwdag aardig in beweging was: ze verplaatste zich zowel per auto als per koets, ze moest stukken lopen voor het burgerlijk huwelijk en de kerkelijke inzegening, maar desondanks was er geen kreuk in de jurk te bespeuren, in tegenstelling tot de bruidsjurk van prinses Diana in 1981.

De jurk is nauw aansluitend met vanaf de taille een licht uitlopende rok en een vijf meter lange sleep. Weerszijden van de jurk zijn ingezet met geborduurde kant. Al het handwerk en het custom ontwerp heeft dan ook een aardige factuur opgeleverd voor het koninklijk huis: de jurk zou ongeveer 100.000 euro gekost hebben. Maar dit is nog niets vergeleken bij de Alexander McQueen bruidsjurk van Kate Middleton, met een prijskaartje van zo'n 313.000 euro.

De sluier

trouwjurk-maxima-sluier
Pool BENAINOUS/DUCLOSGetty Images

De sluier is totaal vijf meter lang en is gemaakt van zijden tule met stippeltjes en is met de hand geborduurd met motieven van bloemen en ranken van kant.

De tiara

trouwjurk-maxima-tiara
UK PressGetty Images

Máxima's sterrentiara bestaat uit een samenstelling van een aantal familiestukken: de parelknooptiara van Koningin Emma en diamanten sterren die gedragen werden als broches uit de collectie van Koningin Wilhelmina, de grootmoeder van prinses Beatrix. De diamanten basis tiara werd onder meer gedragen door Koningin Beatrix bij haar inauguratie tot koningin in 1980.

De trouwringen

trouwjurk-maxima-trouwringen
De trouwring van Máxima ging maar met moeite om, tot hilariteit van het bruidspaar en de gasten.
Getty Images

De trouwringen van Máxima en Willem-Alexander zijn handgemaakt van platina, 2,5 millimeter breed en halfrond. De trouwringen zijn na de inzegening overhandigd door Juan Zorreguieta, de broer van Máxima.

Verlovingsring Máxima

trouwjurk-maxima-verlovingsring
NurPhotoGetty Images

De verlovingsring van Máxima is een platina ring, bezet met een ovaal geslepen oranje diamant, aan weerszijden bezet met emerald geslepen diamanten, ingesloten tussen twee banden die zijn bezet met briljant geslepen diamanten.

Het bruidsboeket

trouwjurk-maxima-bruidsboeket
Antony Jones/Julian Parker/Mark Getty Images

Het boeket dat Máxima bij zich draagt bestaat uit witte rozen, gardeniabloemen, lelietjes van dalen en twee soorten groen. De witte rozen staan symbool voor liefde, onschuld, licht, stilte, kalmte en onschuld. Gardeniabloemen staan symbool voor zuiverheid en lelietjes der dalen staan voor geluk, absolute zuiverheid, prilheid, oprechtheid en discretie. Het boeket is gemaakt door Jane Nienhuys en Elisabeth Thierry de Bye-Dolleman, bloemistes van Paleis Soestdijk.

Bruidsmeisjes

trouwjurk-maxima-buiten
UK PressGetty Images

De bruidsmeisjes zijn Valeria Delger (een jeugdvriendin van Máxima, Juliana Guillermo (de dochter van prinses Christina), barones Theresa von der Recke (nicht van Willem-Alexander) en Inés Zorreguita (Máxima's jongste zus). Ze dragen een rok van rode satin duchesse en een blouse van rode fluweel. Schoenen van een bijpassende kleur bij het rode satijn.

De strooimeisjes zijn gravin Leonie zu Waldburg-Zeil-Hohenems en prinses Pauline zu Sayn-Wittgenstein-Hohenstein, kinderen van vrienden van het koppel. Zij dragen jurkjes van rood fluweel met een sjerp van rode taft zijde, een witte maillot en zwarte lakschoentjes. Zowel de bruidsmeisjes en strooimeisjes dragen bloemenkransjes in de kleur bordeaux rood.

De bruidsjonkers zijn Floris ter Haar en Alexander Friling, zoontjes van vrienden van Willem-Alexander. Zij dragen een kort jasje en een broek van rood fluweel, wit overhemd van katoenen poplin, witte maillot en zwarte lakschoentjes. Over het jasje werd een sjerp van rode taft zijde gedragen.

Uniform Willem-Alexander

trouwjurk-maxima-balkon
Antony Jones/Julian Parker/Mark CuthbertGetty Images

De koning - destijds prins - droeg het Groot Tenue van de Koninklijke Marine in de rang van Kapitein ter Zee. Hij droeg daarbij zijn onderscheidingen:

 • Ordelint en ster, Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw
 • Ster, Ridder in de Huisorde van de Gouden Leeuw van Nassua - Officierskruis
 • Inhuldigingsmedaille 1980
  trouwjurk-maxima-balkonscene
  Pool BENAINOUS/DUCLOSGetty Images
  trouwjurk-maxima-huwelijksportret
  Het officiële huwelijksportret van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in het Koninklijk Paleis Amsterdam.
  RVD - Jeroen van der Meyde
  trouwjurk-maxima-koninklijke-familie
  RVD / Nationaal Archief

  Kijk hier de volledig kerkelijke ceremonie terug van toen nog prins Willem-Alexander en prinses Máxima:

  This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.
  This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
  Advertentie - Lees hieronder verder
  Meer van Koningin Máxima