Dit zijn de grootste trouwjurkentrends van dit moment

Nu het trouwseizoen weer is aangebroken, zetten wij de meest gespotte jurkentrends voor alle brides to be op een rij.

trouwjurken-trends
Chiara Ferragni

Wanneer de ene beroemde bruiloft de ander opvolgt, weten we dat het trouwseizoen weer aangebroken is. En daar genieten we volop van. Natuurlijk met onze eerste editie van Vogue Wedding, maar ook online. Zo vertelden we je alles over de bruiloft van Meghan Markle en prins Harry, houden we je op de hoogte van alle updates over de grote dag van Justin Bieber en Hailey Bieber en brengen we verslag uit van de mooiste bruidsjurken die voorbij komen, van custom made Armani tot exclusieve designs van Vera Wang. En wanneer we al die trouwerijen naast elkaar zetten, evenals de meningen van experts en modeontwerpers, zien we overduidelijk een aantal trends naar voren komen. En die hebben wij voor je op een rij gezet.

Meghan Markle trouwjurk
Getty Images
De minimalistische jurk

Meghan Markle zette de trend, en kort daarna volgden enkele celebs al haar voorbeeld. We hebben het natuurlijk over de minimalistische jurk, die zonder al te veel poespas toch alle ogen op zich weet te richten. Op 19 mei 2018 gaf Meghan het jawoord aan prins Harry in Givenchy, een custom made-ontwerp van de Britse Clare Waight Keller, creative director bij het Franse modehuis. De jurk symboliseert een tijdloze minimalistische elegantie, refererend naar de codes van het iconische modehuis. Een visie die onlangs ook ter harte werd genomen door Sabrina Dhowre, de kersverse vrouw van acteur Idris Elba, die in april trouwden in Marrakech. Dhowre droeg tijdens haar sprookjesbruiloft twee custom bruidsjurken van Vera Wang, waarbij vooral de eerste jurk veel weg had van die van Meghan. Ook zien we de ietwat simpele trouwjurk massaal terugkomen in de bridal-collecties van grote modehuizen. Zo voorspelden Viktor & Rolf, Carolina Herrera en Danielle Frankel eerder al deze trend.

1 van 8
Zuhair Murad
Zuhair Murad
Veren

Maar naast een minimalistische jurk zien we ook een trend die zo goed als het tegenovergestelde impliceert. Veren zijn tijdloos, stellen onze collega's van de Amerikaanse Vogue, en we zien ze momenteel dan ook massaal op de catwalk voorbij komen. En dan niet alleen in bruidscollecties; ook in ready-to-wear-collecties is de veer alom vertegenwoordigd.

2 van 8
image
Getty Images
Headgear

Als het aankomt op headgear, hoefde je voorheen slechts te kiezen tussen een bloemenkrans of een sluier, merkt Alexandra Macon, Amerikaanse bruidsexpert en Vogue-redacteur op. Maar dat is verleden tijd. 'Er zijn tegenwoordig veel meer opties. Van parel-hoofdbanden tot tule hoofddeksels: de keuze is reuze.' Wederom zette Meghan Markle min of meer deze trend, want naast een sluier droeg de hertogin van Sussex ook een diamanten tiara. Maar ook zien we deze trend wederom op de catwalk terugkeren. Vooral Chanel, Zuhair Murad, Temperley London en Naeem Khan laten zien dat het groot, groter, groots mag.

3 van 8
Vera Wang
Vera Wang
Tule

Tule is niks nieuws in de bruidswereld, maar laag op laag op laag wél. 'Ik spotte dit voor het eerst bij Vera Wang, en ik hou van de romantische en speelse look', stelt Macon. Ook Oscar de la Renta en Monique Lhuillier, een Filipijnse modeontwerpster die vooral bekendstaat om haar bruidsjurken, gebruiken tule op een manier die we vooral vroeger zagen, en daarmee onder meer de trend van old school-klassiekers aanzwengelen.

4 van 8
Carolina Herrera
Carolina Herrera
Old school-klassiekers

De baljurk met een korte voorkant en lange achterkant lijkt dus weer terug te keren, maar ook andere klassiekers maken hun herintrede. Zoals de bustle, die volume creëert aan de achterkant van de jurk. Vooral in de ontwerpen van Carolina Herrera zien we deze trend terugkeren, maar ook Vera Wang, Viktor&Rolf en Giorgio Armani laten zien dat de trend helemaal terug is. Laatstgenoemde ontwierp onlangs nog een custom made-trouwjurk voor Katherine Schwarzenegger met een aardige bustle.

5 van 8
trouwjurken-trends
In Alessandra Rich door Carlijn Jacobs voor Vogue Nederland, juli/augustus 2018
De mini-jurk

Na de ceremonie volgt de party en daarna de afterparty, wanneer veel bruiden ervoor kiezen te switchen van jurk. De mini-jurk is daarvoor momenteel de meest populaire optie. Maar de minidress dient ook steeds vaker als elegant alternatief voor de traditionele (lange) trouwjurk. Zo trouwde Charlotte Casiraghi, de kleindochter van Grace Kelly, onlangs in een grijze mini-jurk van Saint Laurent, gemaakt door ontwerper Anthony Vaccarello. Chiara Ferragni koos er voor om kort gerokt naar haar afterparty te gaan.

6 van 8
Oscar de la Renta
Oscar de la Renta
Het pak

'Als je niet zo'n vrouw bent die in het dagelijkse leven een jurk draagt, waarom dan wel tijdens je bruiloft? Op wat de mooiste dag van je leven moet zijn, moet je je comfortabel voelen', stelt de Amerikaanse Vogue terecht. En daar lijken modeontwerpers het massaal mee eens te zijn, want het pakken-aanbod voor vrouwen was wellicht nog nooit zo groot. Van ietwat stoer Viktor & Rolf tot sensueel Oscar de la Renta: de pakken zijn er in alle soorten en maten. En wie beweert dat dergelijke creaties minder mooi en sexy zijn, heeft het toch echt mis.

7 van 8
Carolina Herrera
Carolina Herrera
De doorzichtige lange mouw

Sexy, maar toch niet te naakt; dat is het idee achter de doorzichtige lange mouw trend. Modeontwerpers hebben 'm massaal omarmd om ontwerpen iets minder bloot te maken, maar de bruid toch niet volledig in te pakken. Naast doorzichtige mouwen – zoals in bovenstaand ontwerp van Carolina Herrera en de Dior-jurk van Chiara Ferragni – doen ook kanten mouwen the trick. Ideaal ook voor een (Hollandse) bruiloft waarbij de zon zich iets minder laat zien.

8 van 8
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Wedding