vogue-tipt-5-voorstellingen-voor-een-avondje-theater-deze-winter-235691
©ELLEN VON UMWERTH, VOGUE NEDERLAND, DECEMBER 2022

De koude wintermaanden zijn bij uitstek perfect om een bezoekje aan het theater te plannen; wanneer de lampjes op straat en in onze woonkamers straks verdwenen zijn, hebben we gelukkig de magie van het theater nog. Van intieme balletvoorstellingen tot cabaret of een theaterproductie voor het hele gezin: het aanbod in de Nederlandse theaters biedt altijd voor ieder wat wils.

Tips voor theater in de winter 2022/2023

Een avond naar het Nationaal Opera en Ballet is iets wat je eigenlijk minimaal één keer in het jaar moet doen. Kun je meer tips voor het theater gebruiken? Vogue.nl zet vijf voorstellingen op een rij die in de winter van 2022/2023 de moeite waard zijn.

Ballet Bubbles

We trappen de lijst af met een balletspektakel. Wanneer de dansers van The Sleeping Beauty hun spitzen weer hebben opgeborgen (deze balletvoorstelling is momenteel te zien, maar de kaartjes zijn zo goed als uitverkocht), trekken de dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet hun balletschoenen aan. Vanaf eind januari gaat de groep weer op tournee langs de Nederlandse theaters met een voorstelling die een mix is van modern en klassiek ballet. De balletdansers voeren onder meer bekende werken als de Pas de quatre uit The Sleeping Beauty (kun je tóch nog een glimp opvangen van de momenteel uitverkochte show) en het energieke Blink van Juanjo Arqués op.

Ballet Bubbles, 25 januari 2023 t/m 15 februari 2023

De Uitnodiging

Zin in een feelgood voorstelling die je wel aan het denken zet? De Uitnodiging van Laura van Dolron gaat over liefde, maar blijft weg van clichés. In haar voorstelling brengt ze een ode aan alle mensen die ondanks bindings- en verlatingsangst de sprong richting de liefde weer wagen. Een stuk over je hart openen – nog een keer, en nu echt helemaal. Door NRC uitgeroepen als ‘hét romantische toneelstuk van het jaar’.

De Uitnodiging, heden t/m 27 mei 2023

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Laura van Dolron (@lauravandolron)

Wolfgang, het wonderjong

Je kinderen kennis laten maken met legende Mozart? De voorstelling Wolfgang, het wonderjong vertelt het verhaal van Wolfgang Amadeus Mozart als kindster en recalcitrante puber – een rol die is weggelegd voor acteur Bart Rijnink, zoals te zien in onderstaande video. Denk aan de film Amadeus, maar dan in een jeugdig jasje. Kortom: een muzikale familievoorstelling op basis van een stukje belangrijke cultuurgeschiedenis.

Wolfgang, het wonderjong, heden t/m 10 april 2023

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Theater Oostpool (@theateroostpool)

The Ozard of Wiz

The Wizard of Oz: wie kent de musical niet. Vanuit die gedachte besloot regisseur René Geerlings het welbekende verhaal een twist te geven: ook in The Ozard of Wiz staat een zoektocht centraal. Niet naar een tovenaar, maar naar identiteit; de personages proberen verschillende identiteiten uit. Dat Geerlings een cast samenstelde die volledig queer is, maakt de voorstelling nog net een beetje sterker. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de prachtige kostuums, ontworpen door Joris Suk, ontwerper en co-owner van MAISON the FAUX.

The Ozard of Wiz, heden t/m 5 maart 2023

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Maas theater en dans (@maastd)

Every Brilliant Thing

De voorstelling Every Briljant Thing van de Britse toneelschrijver Duncan Macmillan is de hele wereld overgegaan en ontving de ene na de andere lovende recensie. Nu komt het stuk, dat het beste kan worden omschreven als een liefdevolle ode aan het leven, naar Nederland. Een voorstelling over hoever we willen gaan voor de mensen van wie we houden. De regie is in handen van Erik Whien, en Tamar van den Dop en Bram Suijker spelen afwisselend de solovoorstelling. Leuk om te weten: laatstgenoemde won dit jaar de Louis d’or voor beste mannelijke hoofdrol, voor zijn rol in het stuk Trojan Wars.

Every Brilliant Thing, 18 januari 2023 t/m 22 maart 2023

Meer cultuurtips? Bekijk ook eens Vogue’s cultuuragenda voor museum- en expositietips.