Georgië staat misschien niet bovenaan je bucketlist voor deze zomer, en dat is eigenlijk zonde. Deze Vogue-redacteur nam de proef op de som en boekte een ticket naar Tbilisi om te ontdekken waarom iedereen opeens zo enthousiast is over dit land in de Kaukasus. En na het lezen van dit artikel wil jij misschien ook wel een reis maken naar Georgië.
Tips voor een reis naar Georgië
Twee jaar geleden maakte ik voor het eerst kennis met de Georgische keuken. Samen met mijn vriend ging ik uit eten bij het Georgische restaurant Batoni Khinkali in Amsterdam. Hoewel het qua interieur misschien niet de stijlvolste hotspot is, bleek het op smaakgebied juist een schot in de roos. Niet voor niets gaf Het Parool het restaurant al een acht als eindcijfer. De wijnen smaakten heerlijk, de khinkali’s – een soort dumplings, maar dan op z’n Georgisch – deden verlangen naar meer, en de auberginerolletjes smolten op de tong. En aangezien ik ooit hoorde dat het Georgische schrift eruitziet alsof je spaghetti op een bord gooit, smaakte het land naar meer. En dus boekte ik een vlucht naar Tbilisi, de Georgische hoofdstad, om het land écht te gaan proeven.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Als ik iets vreselijks vind, is het wel het vergelijken van de ene stad met de andere. Ik wil het liefst gillen als mensen Boedapest het Parijs van het Oosten noemen. En toen iemand Lissabon laatst het San Francisco van Europa noemde, wilde ik bijna weglopen. I get it – ook Lissabon heeft een grote brug. Maar dat betekent nog niet dat je het ermee hoeft te vergelijken. En dus stapte ik met een flink vooroordeel het vliegtuig uit in Tbilisi, omdat iemand die stad laatst het Berlijn van de Kaukasus had genoemd. Ouch.
De hoofdstad Tbilisi
Tbilisi dus. De hoofdstad van Georgië, met ruim 1,2 miljoen inwoners, is zo’n stad waar ik op slag verliefd op werd. Hoewel het tussen de bergen ligt (tip: neem fijne sneakers mee die er ook nog een beetje leuk uitzien – ik maakte de fout alleen (heel leuke) loafers mee te nemen. En dus liep ik door de wirwar aan bergweggetjes van Tbilisi op moeilijke schoenen). Maar goed: ik ging erheen voor het eten. En dat heb ik geweten.
LEES OOK
‘Ik reisde vorig jaar door Japan en dit verblijf op het platteland was een van de hoogtepunten’
Old Cafe
De dag begin je het liefst bij Old Cafe, waar hippe millennials aan de bar ontbijtjes serveren. Dat barretje vind je aan de voet van een slingerend bergweggetje richting het monument van de Moeder van Georgië: Kartlis Deda. Een enorm aluminium beeld van een vrouw in traditionele Georgische klederdracht die uitkijkt over de stad en symbool staat voor de kracht en gastvrijheid van het land (ze heeft niet voor niets een kom wijn in haar hand).
Shavi Lomi
Voor een gezellige avond in Tbilisi hebben we ook een aantal tips. Begin bij Shavi Lomi, een restaurant dat het best te omschrijven is als arty – een plek waar zowel toeristen als locals samenkomen om te genieten van gevulde auberginerolletjes en kip in walnootsaus. Hoewel het er van de buitenkant nogal spooky uitziet (dat is wel vaker het geval in dit land – denk: een groot bakstenen gebouw met zware hekken), is het vanbinnen knus, met grote lampenkappen, tafels in gezellige hoekjes en heel veel planten.