deze-beroemde-designer-maakte-haute-couture-van-auto-onderdelen-283736

Denk je aan haute couture, dan denk je direct aan verfijnde (handgemaakte) details en hoogwaardige stoffen. De Amerikaanse ontwerper Jeremy Scott besloot daar voor Re:Style 2023 een nieuwe, en bovenal duurzame, draai aan te geven. In samenwerking met Hyundai creëerde hij van auto-onderdelen een extravagante haute couturecollectie. Of haute car-ture, zoals Scott het zelf omschrijft.

Couturecollectie van auto-onderdelen

De collectie bestaat uit tien eigenzinnige ontwerpen, waar onbruikbare materialen uit het autoproductieproces in zijn verwerkt. Denk hierbij aan velgen, veiligheidsgordels, achterlichten en ruitenwissers. Je bekijkt een aantal duurzame designs hieronder.

De tekst gaat verder onder de afbeeldingen. 

Jeremy Scott designs

Jeremy Scott designs

Jeremy Scott creëerde haute couture-collectie van auto-onderdelen

Couture van auto-onderdelen Couture van auto-onderdelen

Re:Style

Scott is niet de eerste designer die samenwerkt met Hyundai. Het automerk lanceerde in 2019 Re:Style, een wereldwijd platform voor upcycling en een circulaire economie. Tijdens de allereerste editie ontwierp designer Maria Cornejo een collectie gebaseerd op stoffen die in een auto-interieur worden gebruikt. Denk aan airbags, veiligheidsgordels en stoelhoezen. Voor Re:Style 2021 ging Hyundai de samenwerking aan met modemerken Alighieri, E.L.V. DENIM, Public School, pushBUTTON, Richard Quinn en Rosie Assoulin. Samen ontwikkelden zij een collectie kleding en accessoires van materialen uit de autoproductie.

Koreaans erfgoed

Het platform is ontstaan vanuit het inzicht dat bepaalde auto-onderdelen structureel op de vuilnisbelt belanden. Hyundai wil consumenten over de hele wereld bewust maken van de impact die de autoproductie heeft op onze samenleving. Tegelijkertijd zoekt het automerk naar innovatieve manieren om de overgebleven materialen te hergebruiken. Daarmee eert Hyundai ook het Koreaanse erfgoed. Zo vertelt het merk dat Korea in de jaren ’50 verwoest was door oorlog. Er heerste grote schaarste, waardoor er extra goed met grondstoffen om werd gegaan. Daarnaast werd architectuur die nog overeind stond, behouden. Zo kan het voorkomen dat je in Seoul vanuit een oude tempel uitkijkt op ultramoderne wolkenkrabbers. Hyundai viert dit belangrijke onderdeel van de Koreaanse cultuur in Re:Style– op geheel eigen wijze.

Ook in 2024 vindt er weer een nieuwe editie van Re:Style plaats. Eén waar niet alleen mode, maar ook architectuur en muziek centraal staan. Wil je in de tussentijd meer lezen? Dan kun je hier terecht.