farewell-fast-fashion-lokaal-modelabel-brengt-recyclen-tot-nieuw-niveau-236839

In deze tijd waarin massaproductie en fast fashion een grote rol spelen, snakken we naar nieuwe (en verfrissende) perspectieven. Eén van die perspectieven komt van het Amsterdamse New Optimist: een circulair en sociaal modelabel dat lokaal produceert. Met een optimistische instelling werkt het label dag in, dag uit aan haar missie: duidelijke oplossingen vinden voor een betere toekomst.

Circulaire principes

Dat begint met drie circulaire ontwerpprincipes. Allereerst mag er bij het creëren van kledingstukken geen afval of vervuiling komen kijken. Daarnaast dienen de gemaakte kledingstukken lang mee te gaan, en gemaakt te worden van gerecyclede materialen. En tot slot: mocht je de items ergens in de toekomst tóch weg willen doen, dan komt het merk vanaf 2023 met goed nieuws over hun eigen recycleprogramma. Deze pijlers resulteren in kleine en handgemaakte collecties vol tijdloze designs, die je elke dag kunt dragen.

New Optimist

Amsterdams atelier

Als je kijkt naar je eigen garderobe, is de kans groot dat je niet weet waar veel items vandaan komen. Onacceptabel, als je het New Optimist vraagt. Het label kreeg voeten aan de grond in de Bilderdijkstraat in Amsterdam. Al struinend door de winkel zie je daar ter plekke hoe de kledingstukken geproduceerd worden. Geen geheimzinnigheid – je kunt de makers zelfs de hand schudden.

En dat werkt. Het succesvolle label had meer ruimte nodig en realiseerde via crowdfunding de eerste No-kledingfabriek. In dit geval staat ‘No’ natuurlijk voor de merknaam en de Engelse vertaling van ‘nee’. Daarmee zet het label zich actief af tegen de huidige kledingindustrie. Dankzij de ruimte brengt New Optimist haar lokale visie op grote schaal aan de man. Het oude schoolgebouw wordt daarnaast ook gebruikt voor workshops en talks.

Stichting DOEN

New Optimist is één van de vele organisaties die Stichting DOEN steunt. De stichting krijgt elke jaar een bijdrage vanuit de Postcodeloterij, om samen met 147 andere goede doelen te werken aan een rechtvaardige, groene en gezonde wereld. Die bijdrage betekent veel voor medeoprichters Xander Slager en Nelleke Wegdam. Zo vertelt Nelleke: “Met ons makersmodel bewijzen we dat mode ook zonder de oude industrie kan én binnen de grenzen van onze planeet. Maar een missie als deze moet door meerdere schouders gedragen worden.” Een deel van die schouders is van alle deelnemers van de Postcodeloterij – zij helpen dit lokale modelabel om verder te timmeren aan een betere toekomst.

Dit lokale modelabel houdt fast fashion-giganten een spiegel voor

Wil je goede doelen als ‘Stichting DOEN’ steunen én kans maken op mooie geldprijzen? Bekijk de website, speel mee en maak kans.

Speel Bewust 18+