je-pony-stylen-doe-je-volgens-de-profs-zo-of-je-nou-steil-of-krullend-haar-hebt-203068
©Getty Images

“Je pony stylen kost echt maar 10 minuten elke ochtend”, benadrukt Mark Townsend, het brein achter Dakota Johnson’s iconische pony. Ja, Brigitte Bardot-achtige slierten vergen wat meer onderhoud, maar professionals zijn het er unaniem over eens: Iedereen (ook jij) kan met een minimale inspanning toch een maximaal resultaat behalen.

Extreem veelzijdig

“Een pony kan een kapsel transformeren”, zegt Mara Roszak, die Anne Hathaway eerder dit jaar een door Françoise Hardy geïnspireerde pony gaf. “Wat als een kleine verandering voelt, is meestal in de totale look een grote. Een pony omlijst het gezicht heel mooi en accentueert de gezichtskenmerken.”

Volgens Vernon François, die Amandla Stenberg onlangs een geweldige pony bezorgde, heb je met een pony eindeloze mogelijkheden. “Pony’s zijn extreem veelzijdig – van gedurfd en dramatisch tot zacht en romantisch”, legt hij uit.

We vroegen de beste Hollywood-haarstylisten advies over het stylen van een pony. Leer alles over droogtechnieken en de beste producten voor een mooie gestylede pony.

Recht

Dakota Johnson - Zo knip je een pony

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wees met stijl haar extra voorzichtig en zorg dat het niet te vettig wordt. “Het is het beste om geen producten te gebruiken, omdat de pony tegen het gezicht ligt. De natuurlijke oliën van de huid kunnen steil haar verzwaren”, legt Roszak uit. Gebruik in plaats daarvan droogtechnieken terwijl het haar nog vochtig is. Voor extra volume raadt Townsend aan het haar recht naar beneden te föhnen met een platte borstel.

Vervolgens, wanneer het voor 90% droog is, gebruik je een ronde borstel. Door deze verticaal te houden kun je de pony omhoog ‘vegen’. Voor een ruiger effect, adviseert Roszak je vingertoppen te gebruiken. “Spray er een beetje droogshampoo op voor een quick fix in plaats van een volledige wasbeurt”, zegt François, die Redken’s Deep Clean Dry Shampoo als zijn go-to beschouwt.

Golvend

“Met een golvende pony kun je voor een makkelijke wash-and-go-look gaan”, zegt François. Als stylingprimer gebruikt hij voornamelijk zijn eigen Mist Nourishing Water.

Townsend moedigt zijn klanten met golvend haar aan hun vingers te gebruiken bij het stylen van hun pony in plaats van een borstel. Ook kun je een lichte spray, bijvoorbeeld de Oribé Aprés Beach Spray, toevoegen om de natuurlijke golven te behouden.

Pony stylen

Fan van de gordijnpony-look uit de jaren 70? Dan kun je het beste een ronde borstel gebruiken. Een warme borstel zorgt ervoor dat de pony naar beneden en weg van het gezicht valt. Met als resultaat een uitwaaierend effect. Alternatief – als je het haar in een bepaalde golf wilt zetten of een twee dagen-pony wilt laten herleven – zijn een spuitfles en platte clips. “Nadat ik de pony een paar keer heb nat gespoten, gebruik ik een platte clip bij de wortel van de pony”, legt hij uit. “Vervolgens vorm ik ze in de richting waarin ik wil dat ze liggen, waarbij ik vaak een beetje zwaai of buig. Als laatste voeg ik twee extra platte clips toe aan de uiteinden.”

Krullend

Vuistregel bij krullen: “Hoe minder je eraan zit, hoe beter de vorm behouden blijft.” François raadt aan te wachten tot het haar 80% droog is voordat je het aanraakt. Vervolgens kun je kleine delen van de gekrulde pony draaien. Eenmaal droog, scheid je de secties voorzichtig met een beetje serum op je vingertoppen. Tussen de wasbeurten adviseert hij Kérastase Curl Manifesto Refresh Absolu om de “pony die een opkikkertje nodig heeft” te hydrateren.

“Een andere strategie is een haarhanddoek of T-shirt om ervoor te zorgen dat de krullen intact blijven”, zegt Roszak. Hoewel er verschillende droogtechnieken zijn om je krulpatroon te behouden, zijn de experts het erover eens dat een diffuser hét product is voor definitie en volume. “Als en wanneer een gekrulde pony moet worden gedroogd, gebruik ik alleen een diffuser op een lage luchtstand”, legt Roszak uit.

Ze adviseert het haar met je vingertoppen te bewegen voor meer volume. Voor maximale krul en lift bij de wortel, gebruikt François Dyson’s diffusor (op de laagste lucht- en hoogste warmte-instelling). Warmte en luchtstroom afzonderlijk kunnen regelen is essentieel voor de gezondheid van het haar.

Kronkelig

Bij sterk krullend haar geldt bij het stylen van een pony: hoe minder je de textuur manipuleert, hoe beter. Als je uit de douche stapt, raadt François aan het haar zachtjes droog te deppen met een microvezeldoek. Zo voorkom je dat de natuurlijke textuur en vorm worden verstoord. Je kunt vervolgens een lichtgewicht hydraterende smoother of styling cream gebruiken. Deze producten geven extra vocht aan de uiteinden. Alternatief: “Een druppel haarolie om je krullende pony eenvoudig te definiëren en te laten glanzen”, voegt hij eraan toe.

“Om krullen weer tot leven te brengen tussen de wasbeurten door, kan sprayen met een spuitfles met water en leave-in conditioner helpen bij het herdefiniëren”, zegt Roszak. “Hiervoor kun je stylingolie gebruiken of dat samen met een lichtgewicht krulcrème. Knijp en draai het overtollige product uit de pony”, legt ze uit, waarbij ze benadrukt dat je het haar niet wilt overbelasten of verzwaren. “Niemand wil te veel product in het haar.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue.com.