Er gaat niets boven het begin van een relatie. Je voelt je high, opgewonden, energiek, levendig. Je denkt de hele tijd aan de ander: diegene is perfect, schattig, hilarisch. En, het beste van alles, jij bent dat ook in hun ogen. De champagne, rozen en fluitende vogeltjes komen eraan: De wereld is opeens een echte romcom. Dit is waarom de roze wolk (ook wel honeymoonfase) voelt als een film.
Zo herken je de roze wolk
Helaas lijkt die gelukzalige beginfase van een relatie, ook wel bekend als de honeymoon phase, nooit lang te duren. Maar hoe komt dat? En is er iets dat je kunt doen om de magie levend te houden? Hier delen relatie-experts alles wat je moet weten over de roze wolk – van wat het is tot wat je moet doen als het voorbij is.
Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.
Wat is de honeymoonfase?
Simpel gezegd is de honeymoonfase de vroegste fase van een relatie. “In deze fase voelt alles heel romantisch, opwindend en makkelijk”, legt huwelijks- en gezinstherapeut Pat Bathurst uit. “De mensen in de relatie zijn diep gefascineerd door elkaar en de fysieke aantrekkingskracht is erg groot.”
Klinkt goed, toch? Er is echter een niet zo charmant nadeel. De roze bril van de honeymoonfase kan ons blind maken voor negatieve kanten.
“Partners merken misschien disfunctionele patronen in de relatie niet op”, zegt relatietherapeut Sara Miller. We kunnen bijvoorbeeld de eerste tekenen van toxic communicatiegewoonten over het hoofd zien of niet merken dat onze nieuwe minnaar met iedereen flirt. “Alles wat hun partner doet tijdens de honeymoonfase kan worden gezien als goed en het kan moeilijk zijn om red flags voor de toekomst te herkennen”, zegt Miller.
Hoe lang duurt de roze wolk?
Hoewel er geen vaste regel is, zeggen experts dat de honeymoonfase een paar weken tot een paar jaar kan duren. Echter, “vanuit neurofysiologisch perspectief duurt deze fase ongeveer zes maanden, wanneer het ventrale vagale systeem het meest geactiveerd is, wat betekent dat onze feel-good neurochemicaliën en hormonen het meest actief zijn”, legt Melancon uit.
Ook externe factoren kunnen de fase verkorten. “Verantwoordelijkheden, stress en veranderende prioriteiten kunnen deze periode verkorten”, zegt Beverley Andre, gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut. “Als koppels de eerste opwinding achter zich laten, beginnen ze echte uitdagingen aan te gaan terwijl ze elkaar op een dieper niveau leren kennen. De meer ongefilterde kanten van elkaar beginnen naar voren te komen.”
Hoe weet je dat de fase voorbij is?
De honeymoonfase kan eindigen zodra de eerste ruzie begint. Het kan ook gewoon komen “wanneer partners plotseling gewoontes of persoonlijkheidskenmerken beginnen op te merken die ze vervelend vinden”, zegt Miller. Of het kan komen met de ontdekking van disfunctioneel gedrag of een toename van conflicten. “Dit betekent dat de gevoelens van euforie niet langer het oordeel van elke partner vertroebelen”, merkt Miller op.
Nog een teken? Jullie willen elkaar niet langer de hele tijd de kleren van het lijf scheuren. “Seks kan minder intens lijken of minder vaak voorkomen”, zegt Bathurst. “Je kunt realistischer worden over de relatie en ongelukkig zijn met bepaalde aspecten ervan.”