hoe-weet-je-eigenlijk-of-je-je-ware-liefde-hebt-ontmoet-245009
©Arran & Jules / Vogue Netherlands, Oktober 2022

“Terugkijkend denk ik dat ik het binnen twee uur ‘gewoon wist’. We waren buiten, dronken drankjes in de late lentezon, en zij zei iets over sci-fi uit de jaren negentig of muziek of psychopathie – ik weet niet meer wat – en ik had het overweldigende gevoel dat ik op de juiste plaats was, met de juiste persoon. ‘Oh, zij is mijn ware liefde’, weet ik nog, half gekscherend maar ook half serieus. Zes jaar later is er niet veel veranderd. We gaan volgend jaar trouwen.”

Dit kan je natuurlijk op twee manieren bekijken. Aan de ene kant dat je soms, om welke reden dan ook, iemand ontmoet en ‘het gewoon weet.’ Zo heb je die scène aan het eind van 500 Days of Summer (een vervloekte film, maar toch) waarin Summer, die bij vorige partners altijd emotioneel niet beschikbaar was, plotseling met iemand trouwt. “Ik werd op een dag wakker en ik wist het,” zegt ze tegen haar ex op een bankje in het park, als brute verklaring voor hun breuk. Misschien, door een combinatie van chemie, levensfase of compatibiliteit, kunnen twee mensen elkaar ontmoeten en draaien de radertjes op precies het juiste moment, op precies de juiste manier. Er is geen twijfel: je weet het gewoon.

Romantisch beeld in je hoofd

Een andere manier om het te bekijken is dat gewoon niemand het weet. Het voelt alleen zo als je een romanticus bent en je relatie consequent vlot verloopt. Denk eens na: hoe vaak ben je niet op een date geweest met iemand en heb je je even afgevraagd of jullie ‘voorbestemd’ zijn? Misschien pakt diegene met één hand je dij vast en denk je: “Oh, mijn god, we zijn soulmates!” Dan, na drie afspraakjes, wordt je geghost of knap je af en realiseer je je dat het aanvankelijke gevoel totaal verkeerd was. Je vond diegene gewoon leuk en hebt even teveel gefantaseerd over de toekomst.

Ware liefde is hard werken

Zeggen dat je iemand kunt ontmoeten en het gewoon weet, verdoezelt ook enorm hoeveel werk een langdurige relatie kan kosten. Ja, je kunt je partner meteen zien zitten, maar dan zijn er nog alle andere dingen: de machtstrijdfase die na ongeveer drie tot zes maanden komt, de communicatiestoornissen, het feit dat twee mensen kunnen samenleven en van elkaar houden, maar dat niet altijd op de juiste manier tonen. Je kunt iemand ontmoeten en denken dat je het gewoon weet, maar het kan jaren duren – en in mijn geval een beetje therapie – om in een ritme te komen dat voor beide mensen werkt. Een van jullie kan de ander teleurstellen. Het kan te veel zijn om overheen te komen. Deze dingen gebeuren altijd. Goede relaties werken soms niet.

Angst of verliefd

Verwachten iemand te ontmoeten en het gewoon weten, kan ook onrealistische verwachtingen scheppen, of zelfs actief schade toebrengen aan perfect gezonde relaties. Bijvoorbeeld, piekeren over dat je het met je partner moest uitmaken voor het geval dat je geen soulmates bent, of je nu gelukkig bent of niet. Of je houdt romantische partners graag op afstand, tenzij diegene volledig geobsedeerd is met jou. “Als ik niet zenuwachtig naar mijn telefoon staar, dan ben ik niet geïnteresseerd.” In die zin blijkt het idee dat we het altijd maar moeten weten niet heel nuttig. Ons onderbuikgevoel kan ons verkeerde signalen geven, of we kunnen angst verwarren met liefde, of gewoon onmogelijke fantasieën creëren die niet stroken met de chaotische werkelijkheid.

Nooit meer iets missen van Vogue.nl? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste fashion- en beautynieuws.

Bovendien, wat als je iemand ontmoet en denkt dat je het ‘gewoon weet’, maar diegene voelt niet hetzelfde? Wat dan? Bijna iedereen weet nog dat je op 16-jarige leeftijd snakte naar adem, omdat je iemand zo leuk vond. Je stelde voor dat jullie samen je leven leefden, groenten kweekten op een boerderij en samen een abstracte versie van ‘volwassenheid’ beleefden. In werkelijkheid bleek dat jullie totaal niet bij elkaar pasten. Diegene zag jou op geen enkele manier als een serieus romantisch vooruitzicht. Het bleek dat je de ware nog niet had ontmoet – je was gewoon verliefd, gevoed door tienerhormonen.

Laat de liefde over je heen vallen

Rationeel gezien weet je dat je het toen waarschijnlijk gewoon ‘niet wist’. Maar dat betekent niet dat je het je niet zo herinnert. Of dat je niet genoot van het gevoel dat je wereld op z’n op stond op een manier die gewoon klopte, al was het maar voor even. De waarheid is dat niemand van ons ook maar iets weet. Alles is chaotisch en onlogisch. Het leven is gemaakt om te shockeren en te verrassen. Dus is het goed om soms te proberen betekenis te vinden, en je daaraan vast te klampen, en het gevoel te koesteren iets te weten, wat dan ook, omdat zoveel dingen onbekend kunnen aanvoelen.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK