waarom-zijn-we-zo-geobsedeerd-door-viral-content-354314
©Spotlight

Achteraf weet ik niet hoeveel procent van mij daadwerkelijk wilde kijken naar With Love, Meghan – maar het kan niet meer dan vijf zijn geweest. Al na de eerste tien minuten, waarin Meghan eerst honing oogst met een imker, daarna zelf badzout maakt, gevolgd door ’theezakjes voor in bad’ en bloemstukjes voor in de logeerkamer, wist ik dat deze serie me wat betreft inspiratie, verhaallijnen of onverwachte wendingen niets ging brengen. Een reclame voor Dille & Kamille is onvoorspelbaarder. Dat ik alsnog bleef kijken, had te maken met wat het programma me hoe dan ook wel ging brengen: een onderwerp voor in mijn groepsapps – het online hoekje van mijn telefoon waar viral content besproken wordt en ik doorgaans altijd achter de feiten aan loop.

Bespreken van viral content

Wegens het nivelleren van de dopamineaanmaak heb ik al mijn groepen op stil staan, met als gevolg dat ik meestal pas aan het einde van de dag doorkrijg wat er de uren daarvoor allemaal besproken is – wie of wat er nu weer viral is gegaan en waarom. Om een uur of zes, zeven ‘s avonds scrol ik door inmiddels verouderde gesprekken over BN’ers die een domme uitspraak hebben gedaan of fragmenten uit series die perfect toepasbaar blijken op eigen dagelijkse beslommeringen. Het enige wat ik doorgaans nog kan doen is her en der wat liken, gevolgd door een veel te late ‘haha’. En me vervolgens de rest van de avond afvragen of ik dan toch iets heb gemist.

Dankzij Meghan Markle had ik eindelijk zelf iets te delen in mijn Manifestatie-app – mijn meest actieve groep, gevuld met vrouwen die vergelijkbaar werk doen als ikzelf, in de media dus – en elkaar vooral vinden in gedeelde problemen: een muurvaste woningmarkt, een groot gebrek aan vaste banen, een afschrikwekkende dating scene. De naam dankt de groep aan het populairste genre berichten dat erin wordt gedeeld: manifestatievideo’s. Mensen die je uitleggen hoe je met de juiste mindset miljonair kunt worden; hoe je dankzij een duur uitziende outfit je inkomen kunt verhogen, immers: dress for the income you want. Alle leden van de groep zijn dertigers uit de Randstad – alle leden weten dat mindsets en outfits je niet aan een koophuis gaan helpen, of aan een vast contract, of zelfs aan een maandje zonder geldzorgen.

Gedeeld sentiment

Viral-gaan heeft uiteindelijk vooral te maken met een simpele kwestie van vraag en aanbod. De vraag creëert zichzelf in de vorm van een gedeeld sentiment, een gevoel dat veel mensen bewust of onbewust tegelijkertijd hebben, een vibe. Het aanbod dient zich vervolgens aan in oneindig veel verschillende vormen. Het kan een filmpje zijn, een stukje tekst, een foto, een podcastfragment, een meme. Handig is als het een doorstuurbaar karakter heeft – als het via één klik de groepschat in kan worden geslingerd en meteen kan worden doorgepost op alle sociale kanalen. Een bekende hoofdpersoon kan helpen, maar is zeker niet noodzakelijk. Weinig gaat zo lekker viral als een onbekend mens dat ogenschijnlijk zonder daar zelf bewust van te zijn perfect de zeitgeist bij de lurven pakt – #herkenbaar.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Openbaar roddelen

Virals zijn een soort openbare vorm van roddelen zonder subject uit de eigen omgeving: we beslissen met z’n allen wat wel en niet binnen de status quo past door massaal te klikken op alles wat er binnen je eigen omgeving nét buiten valt. Een viral filmpje of tweet doorsturen is een vorm van sociale valuta. Het is een manier van jezelf ideologisch tegenover de groep positioneren; van aangeven dat je iets niet vindt kunnen, of juist wel. Het is het uitdragen van een nieuwerwetse tegeltjeswijsheid – een viral heeft eigenlijk de functie van een spreekwoord in tijden van steeds minder face-to-facecontact; de rol van een gezegde in het tijdperk van eeuwig scrollen en altijd ‘aan’.

Terwijl het gros van de mensen niet meer weet of nou de kat op tafel danst of juist de muizen; of het nou de gasten waren die de waard vertrouwen of toch andersom, weet iedereen wel wat je momenteel bedoelt met een foto van Katy Perry in de ruimte.

Lees het volledige artikel over waarom we zo in de ban zijn van viral content in het juli/augustus 2025-nummer van Vogue Nederland, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.