vogues-pride-guide-2023-dit-zijn-de-leukste-to-dos-in-amsterdam-261977

Van 1 tot en met 6 augustus is het tijd voor Pride Amsterdam 2023. Een extra bijzondere editie, aangezien het de 25ste keer is dat de beroemde Canal Parade over de Amsterdamse grachten plaatsvindt. Het is het feestelijke hoogtepunt van ruim 300 evenementen die georganiseerd worden, waaronder walks, festivals en filmavonden. Als dat niet als één groot feest klinkt, weten wij het ook niet meer. Vogue zet de leukste events voor je op een rij.

Pride Amsterdam 2023

Het thema van dit jubileumjaar is #YouAreIncluded. ‘Terugkijkend op 25 jaar Canal Parade en met inmiddels 50 Pride-ambassadeurs met ieder een eigen verhaal en strijd, is 2023 een mooi jaar om de balans op te maken’, valt er te lezen op de website van Pride Amsterdam over het gekozen thema. ‘Ook de steun van alle deelnemers, bezoekers en partners aan Pride Amsterdam is van onschatbare waarde. Daarom staat iedereen dit jaar centraal met het thema #YouAreIncluded. Hiermee laten we de wereld zien hoe uniek Amsterdam is, dat iedereen ertoe doet en dat we samen strijden voor een veilige toekomst’, aldus de organisatie.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Hieronder vind je een overzicht van de leukste to do’s tijdens Pride Amsterdam 2023, van een openluchtbioscoop waar je queer films kunt bewonderen tot de jaarlijkse Canal Parade op 5 augustus. Happy Pride!

Tentoonstelling Dreams Included – 24 juli t/m 6 augustus, dagelijks van 13:00 tot 21:00

Kunstenaar Noah Valentyn en Pulitzer Amsterdam delen verhalen die bijblijven in de nieuwe tentoonstelling Dreams Included tijdens Pride Amsterdam. In de Graden Room van het hotel – dat gevestigd zit in een historisch grachtenpand – kun je in deze periode de werken van Valentyn bewonderen, die in de wereld duikt van dromen, emoties en de essentie van het individu. Gratis toegankelijk voor iedereen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Noah Valentyn (@just_say_noah)

Tentoonstelling Kings & Queens – 24 juli t/m 7 augustus

Bezoek in aanloop naar en tijdens Pride de tentoonstelling Kings & Queens van kunstenaar en dragactivist Micha Schneijderberg, ook bekend als Snorella WC, en fotograaf Léon Hendrickx in de art’otel Gallery. Kings & Queens neemt de bezoeker mee in de wereld van drag. De intieme portretten tonen de persoon achter het vaak extravagante uiterlijk en brengen de kijker dichterbij de ware identiteit van deze dragqueens.

INK goes PINK – 27 juli t/m 6 augustus

Op 27 juli viert INK Hotel Amsterdam voor de achtste keer Pride met een groot openingsfeest met als thema PINK Lighting. Het is het startschot van een week waarin het hotel in een volledig roze – de naam zegt het al – PINK Hotel Amsterdam verandert. Het feest is vrij toegankelijk en bij binnenkomst staat er een welkomstdrankje op je te wachten. Zorg wel dat je op tijd bent, want vol is vol.

Daarnaast is er tien dagen lang voor de gelegenheid een zogeheten INKlusivity-suite ingericht en het restaurant van het hotel, PRESSROOM Amsterdam, serveert een aangepast Pink Chef’s Menu. Aan de bar kunnen gasten een Pink Gin & Tonic bestellen en op zaterdag 29 juli en zaterdag 5 augustus wordt er tijdens de bekende Bottomless Brunch onbeperkt roze bubbels geschonken.

Milkshake Festival – 29 juli en 30 juli

Hét festival tijdens Pride Amsterdam. Milkshake is het kleurrijkste en meest open-minded festival van Nederland, met wel negen podia gevuld met artiesten en performancekunstenaars uit de scene. Met de meest gedraaide genres house, disco, pop, techno, R&B, urban en dancehall is er voor ieder wat wils, een heerlijk recept om al je smaakpapillen te prikkelen.

TransPride Walk – 2 augustus van 14:00 tot 22:00 uur

De TransPride Walk is de feestelijke opening van Pride Oost tijdens Pride Amsterdam. Beginnend bij de Muziekkoepel in het Oosterpark, komt de stoet – met een regenboogvlag van zeven meter – langs de Van Swindenstraat, Javastraat en het Javaplein. Het doel van de walk is laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn en dat je als trans persoon veilig bent als trans in Amsterdam-Oost.

Queer speeddating in de Hortus – 2 augustus van 19:00 tot 21:30 uur

Flirten tussen de planten? Het kan op woensdag 2 augustus tijdens dit queer speeddating-event in de Hortus Botanicus. Alle deelnemers worden welkom geheten door host Safiya in de prachtige Palmenkas. Na de speeddates kun je met je match nog een speurtocht doen door de tuin en de kassen – een originelere eerste date krijg je bijna niet.

House of Vineyard Dance Workshops – 2 augustus van 16:30 tot 23:59 uur

Voor wie altijd al heeft willen leren voguen, kan dat leren tijdens de workshop van House of Vineyard, het eerste en baanbrekende huis van de Nederlandse ballroom scene. Oprichter Amber ‘Ambiance’ Vineyard heeft een speciaal programma samengesteld voor iedereen die kennis wil maken met ballroom culture.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Vineyard World 🪐 (@vineyard.world)

Open Air Cinema – 2 en 3 augustus van 20:00 tot 00:00 uur

Ook dit jaar vind je meerdere openluchtbioscopen door de stad. De bekendste is op het Mercatorplein, waar je op 2 en 3 augustus kunt genieten van een queer filmavond. Toegang is gratis en hapjes en drankjes moet je zelf meenemen. Note: er zijn slechts 400 stoelen, dus wees op tijd. Wat er op de planning staat? Onder meer de documentaire Welcome to Chechnya over homo’s en transgenders in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië.

Drag Queen Karaoke op het Zomerdak van Nemo – 3 augustus van 17:30 tot 21:00 uur

Miss Multiple Joyce en Lucinda St. John vormen samen The Beaver Sisters. Op de Pride-editie van het Zomerdak delen ze het podium met het publiek voor een heuse dragqueenkaraoke. Wat je kunt verwachten? Een vrolijk programma met een goed gevulde karaokebox waarbij alles mag en niets te gek is.

McDressing Room – 5 augustus van 10:30 tot 14:30 uur

De ultieme pre-party voor de Canal Parade vind plaats op de Rozenstraat 59, om de hoek van de Prinsengracht. Daar vind je de zogeheten McDressing Room van McDonald’s: een feestelijke ruimte met kleedhokjes en kluisjes waar mensen zich veilig kunnen omkleden en uitdossen. Voor iedereen die zich om welke reden dan ook niet prettig voelt om in hun Pride-outfit naar Amsterdam te reizen. Ook krijgen bezoekers de mogelijkheid om hun Pride-look een extra touch-up te geven met behulp van een glitterartist. Inclusief tunes van dj-duo The Heartbreaks en snacks van McDonald’s.

Pride by day… IsBurning – 5 augustus van 13:00 tot 23:00 uur

Het populaire LGBTQ+-feest IsBurning komt terug tijdens Pride Amsterdam. Tijdens deze outdooreditie op het terrein van Thuishaven kun je de hele middag en avond dansen met een cocktail in je hand. Liever een avondfeestje? Voor drie avonden lang – 4, 5 en 6 augustus – slaan IsBurning en Dekmantel de handen ineen voor een club night in Lofi Amsterdam.

Canal Parade – 5 augustus van 12:00 tot 18:00 uur

The main event! De wereldberoemde botenparade start om 12:00 uur bij Oosterdok en gaat via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Prinsengracht naar Westerdok. Verwacht opnieuw veel verschillende boten, van lokale LGBTQ+-stichtingen tot gay horeca en politieke partijen. Claim op tijd je plekje, want de Canal Parade wordt weer een gigantisch festijn.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pride Amsterdam (@prideamsterdam)

Sweetie Darling – 5 augustus van 20:00 tot 02:00 uur

Alle genders worden gevierd tijdens Sweetie Darling, een queer feest georganiseerd in het W Hotel. Verwacht tunes van dj’s Darling Peter, D-Jaye en Josh Harrison. Een van de hosts van de avond is dragqueen Envy Peru.

Pllek Pride – 5 augustus van 19:00 tot 03:00 uur

Na de Canal Parade kun je neerstrijken bij Pllek op de NDSM-werf voor een feestelijke afsluiter van de dag. Dragqueen Nickie Nicole is de host van de avond, die gevuld is met muziek van elektrische violist Katya Gabeli, dj Lady Deep, dj Benjamin en dj M4gik. Het belooft een extravagante zomeravond te worden waar je bij wil zijn. Gratis entree.

Closing Party – 6 augustus van 14:00 tot 23:00 uur

Pride begint en eindigt op de Dam, waar op 6 augustus traditiegetrouw de Closing Party plaatsvindt. Op deze ‘mainstage’ zullen verschillende artiesten zorgen voor een spetterende afsluiter van Pride Amsterdam 2023. De line-up is nog onbekend, maar het zal niet lang meer duren voordat de eerste artiesten worden aangekondigd.