deze-7-duurzame-tassenmerken-wil-je-kennen-262698
©Kaai

Tassenmerken zijn er natuurlijk genoeg. Als je op zoek bent naar een duurzamer exemplaar, kan dit nog best lastig zijn. Wij verzamelden zeven duurzame tassenmerken die elk op een andere manier bewust produceren. Ook leuk: het zijn allemaal Nederlandse en Belgische merken. Daarnaast zijn het onafhankelijke merken die (behoorlijk) kleinschalig hun tassen maken, en/of on demand. Komen ze aan.

Duurzame tassenmerken

Tassen, we zijn er dol op. Eerder maakten we al een lijst met werktassen die zowel chic als praktisch zijn. We verzamelden tassen passend bij je sterrenbeeld en tassen voor als je naar een bruiloft gaat. In al onze selecties zorgen we er altijd voor dat er duurzame opties bij zijn. En alhoewel duurzaamheid wat ons betreft een vast focuspunt van elk merk zou moeten zijn, is het ook mooi merken uit te lichten die hier extra mee bezig zijn.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

In onze rubriek Daadwerkelijk duurzaam benoemden we al dat duurzaamheid er vooral omdat draait dat je rekening houdt met de impact van je productie op de omgeving. Zowel op de korte als lange termijn. Het is mooi als je als bedrijf een positieve impact kan maken, of anders zo min mogelijk negatief. Dus: schaden je gekozen materialen, productiemethode en logistiek zo min mogelijk mens, dier en milieu? En gaan de producten vervolgens lang mee? Er is zo veel om rekening mee te houden – van grondstoffen tot verpakking en levering – en er zijn dus ook zo veel stappen in de keten waar een ‘juiste’ keuze kan worden gemaakt.

Onderstaande merken doen elk op hun eigen manier, hun best. En de tassen die ze produceren zijn ook nog eens prachtig.

Zarina Rouge

De handtassen van de Belgische Zarina Rouge zijn, zoals ze zelf aangeeft, seizoenen overstijgend. Dit als tegenwicht aan de snelle mode-industrie. Vanuit duurzame overwegingen, maar ook omdat je een tas gewoon elk seizoen anders kan stylen. Sommige modellen zijn dan ook zowel als heup- en schoudertas te dragen. Daarnaast wordt elk model eerst in kleine oplage gemaakt. Zodra het populair is, worden er meer bijgemaakt – dit om onnodig afval te voorkomen. Daarbij weet je ook dat niet veel andere mensen met jouw tas lopen.

Lisa Marin

Het Amsterdamse tassenmerk Lisa Marin, van Lisa Marijn Eggen, biedt in Italië handgemaakte tassen van vegan materialen. Zoals op de site staat: ‘Lisa’s liefde voor design en zorg voor de planeet, zijn de basis van het merk.’ En dus gaan een mooi ontwerp en duurzame productie hand in hand bij dit tassenmerk. Voor het vegan leer worden appel- en druivenschillen gebruikt. Ook fijn: de maanvormige Luna bag heeft een verwisselbare band, waardoor je ook voor het golvende bandje hieronder kunt kiezen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door High-end vegan (@lisamarin.bags)

Susan Bijl

De Rotterdamse ontwerper Susan Bijl is inmiddels wereldwijd een fenomeen. Loop je in Engeland of Japan op straat met zo’n herkenbaar design met streep, zoals deze shopper, krijg je geheid een knikje van een mede-fan. De al meer dan 20 jaar bestaande tassen, verkrijgbaar in allerlei modellen, maten en kleuren, zijn gemaakt van gereycled ripstop-nylon. Dit is lichtgewicht, bijna onverwoestbaar materiaal – bekend van vliegers – dat als er een gaatje in komt niet verder uitscheurt (‘rip’ en ‘stop’, zegt het al). Ook kunnen de tassen gewoon gewassen worden.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door SUSAN BIJL (@susanbijl)

Perzia

Perzia produceert op aanvraag. Haar leren handtassen zijn vooralsnog verkrijgbaar in één vorm, namelijk een pyramide-vormige tas, maar wel in meerdere kleuren. Ze worden duurzaam geproduceerd in Nederland van upcycled leer. Ontwerper Perzia (what’s in a name) wordt voor haar merk geïnspireerd door haar Perzische achtergrond.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Perzia (@perzia)

Kaai

Het Belgische tassenmerk Kaai maakt zowel mooie als praktische tassen. De Antwerpse Ine Verhaert en Helga Meersmans startten hun merk dan ook in eerste instantie voor de drukke (werkende) vrouw. Vooral deze Pyramid schoudertas is een enorme aanrader als je een tas zoekt met veel vakjes, bijvoorbeeld voor een laptop en waterflesje. Inmiddels biedt Kaai ook veel mooie, kleine tassen en clutches. Het duurzame aspect zit hem hier vooral in de levenscyclus van de tassen. De krasvrije, waterproof, uv-weerende materialen zorgen ervoor dat ze jarenlang mooi blijven, ook bij intensief gebruik. In Nederland ook te koop via de Bijenkorf.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door KAAI (@kaaibags)

O My Bag

O My Bag Amsterdam is B-Corp gecertificeerd. Dat betekent, zoals we hier ook uitlegden, dat het van B Lab een certificaat heeft dat het merk zich genoeg inzet voor duurzaamheid en positieve verandering. Dit gaat dan zowel om het bestuur, milieu, de werknemers, gemeenschap en consumenten. O My Bag produceert namelijk al jaren in India, waar het ook zijn best doet voor een sociale impact én het reduceren van de ecologische voetafdruk.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door O My Bag (@omybagamsterdam)

Pien Studios

Pien Barendregt is een slow knitter. Oftewel, een bewuste breier – want het tempo van de snelle mode-industrie is niks voor haar. Pien maakt made to order tassen en accessoires, met de hand gefabriceerd door een klein team. Van geknoopte tassen tot onderzetters en mutsen, alles is even mooi. Te koop via haar eigen website Pien Studios of bijvoorbeeld bij de fijne winkels Carmen Amsterdam, Misia Madrid en Graanmarkt13 in Antwerpen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MISIA (@misiamadrid)

Vogue.nl ontvangt een commissie wanneer je iets aanschaft via een affiliatelink op onze site.