dit-is-de-nieuwe-pirelli-kalender-met-muzes-als-bella-hadid-emrata-en-precious-lee-232028
©Emma Summerton

Wijlen modefotograaf Patrick Demarchelier noemde de Pirelli-kalender (de jaarlijkse visuele ode van de Italiaanse bandenfabrikant op de vrouwelijke vorm) ooit “de meest prestigieuze ter wereld”. Demarchelier schoot de kalender van 2005, maar zeventien jaar later staat zijn stelling nog altijd overeind. Voor de 2023-editie sloeg Pirelli de handen ineen met de gevierde fotografe Emma Summerton – met als resultaat Love Letters to the Muse. De muzes in kwestie? Onder anderen Bella Hadid, Emily Ratajkowski en Precious Lee.

Pirelli-kalender 2023

Summerton is de vijfde vrouwelijke fotograaf die de opdracht kreeg sinds de kalender in 1964 voor het eerst verscheen. Tot haar voorgangers behoren Annie Leibovitz, die de kalender in 2016 en 2000 vastlegde, Inez Lamsweerde (naast haar artistieke partner en echtgenoot Vinoodh Matadin) in 2007, Joyce Tenneson in 1989 en de eerste vrouwelijke Pirelli-fotgraaf, Sarah Moon, in 1972.

Voor de Pirelli-kalender van 2023 haalde Summerton inspiratie uit de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘muze’: vrouwen die niet alleen een inspiratiebron vormen, maar ook bezitters zijn van talenten in literatuur, wetenschap en kunst. Het werd een serie weelderige portretten ter ere van de vrouwen die de Australische fotograaf hebben geïnspireerd. De kalender bevat 28 beelden, allemaal in de dromerige, magisch-realistische stijl die zo kenmerkend is voor Summerton.

Love Letters to the Muse

De gerenommeerde fotograaf koos haar modellen om wat ze volgens haar vertegenwoordigen. Zo is Ashley Graham The Activist, wegens de impact die het model heeft voortgebracht op het gebied van body positivity. Lauren Wasser, die ook in het nieuwe decembernummer van Vogue Nederland prijkt, is The Athlete, omdat zij met haar blades een krachtig rolmodel is voor mensen met een fysieke handicap. Daarnaast schittert Adwoa Aboah als The Queen, aangezien het model – die ooit zelf kampte met verslavingsproblemen – allerlei taboes bespreekbaar maakt in haar podcast Gurls Talk.

In totaal stonden veertien modellen voor de lens van Summerton, ieder als vertegenwoordiger van haar ‘persoonlijkheid’. We zien Bella Hadid als The Sprite, Karlie Kloss als The Tech Savant, Guinevere Van Seenus als The Photographer, Emily Ratajkowski als The Writer, Kaya Wilkins als The Musician, Sasha Pivovarova als The Painter, Precious Lee als The Storyteller, Adut Akech als The Dream Catcher, Lila Moss als The Seer, Cara Delevingne als The Performer en He Cong als The Sage.

“In mijn foto’s is de grens tussen de rol die de modellen spelen en wat ze werkelijk zijn niet duidelijk gedefinieerd en vloeit alles samen tot een magisch realisme”, aldus de fotograaf over de kalender. Bekijk hieronder een aantal van de sprookjesachtige beelden. Meer ontdekken doe je op de website van Pirelli.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pirelli (@pirelli)