een-jurk-met-de-geborgenheid-van-een-hoodie-saint-laurent-brengt-de-capuchon-jurk-terug-225188
©Gorunway.com

Paris Fashion Week is in volle gang. Na een indrukwekkende show van Dior met een Nederlands tintje, was het dinsdagavond de beurt aan Saint Laurent. Het Franse modehuis onder creatieve leiding van Anthony Vaccarello weet elk seizoen een waar spektakel neer te zetten. Ook dit seizoen weer. Naast ruige bomberjacks en transparante silhouetten werd er een iconische jurk gepresenteerd, ontwikkeld door Saint Laurent himself in de jaren 80. Het ontwerp blijkt de ideale combinatie tussen een hoodie en een jurk. Meet: de capuchon-jurk. Klinkt misschien oubollig, maar het blijkt juist een van de chiqueste kledingstukken ooit.

Saint Laurent brengt de ‘capuchon-jurk’ terug

Met de fonkelende Eiffeltoren tegen een donkere hemel presenteerde de Italiaanse ontwerper rond de fontein op de Champ de Mars de Saint Laurent-collectie. Het nalatenschap van Yves Saint Laurent en de visie van Anthony Vaccarello zijn op verrassende wijze met elkaar verweven. De collectie bevat de kenmerkende androgyne look waar het label om bekendstaat, geïnspireerd op ontwerpen uit de archieven van het modehuis.

Voor de lente/zomer 2023-collectie brengt Vaccarello een kenmerkend ontwerp terug dat door Yves Saint Laurent zelf werd ontworpen in de jaren 60 en later opnieuw in de jaren 80; de zogeheten ‘capuche’ dress domineerde de catwalk. Letterlijk vertaald als ‘capuchon-jurk’ bevat het ontwerp in kwestie een lange, dunne capuchon. Een van Saint Laurents meest signature ontwerpen krijgt een nieuwe vorm in Vaccarello’s collectie: Vaccarello liet zich inspireren door de aansluitende jurken die de Amerikaanse danseres Martha Graham droeg in haar bekende choreografie Lamentation uit 1930.

‘Capuche’ dress

De ‘capuchon-jurk’ kwam vaak terug in de collecties van de oprichter van het modehuis. Neem zijn chiffon jurken met capuchon, gemaakt in samenwerking met Claude Lalanne in 1969. Maar we zagen de capuche dress ook in zijn haute couturecollectie in 1985 en in zijn laatste haute couturecollectie in 2002 terugkomen. Door het gedrapeerde ontwerp op de voorgrond van de collectie te plaatsen, brengt Vaccarello een eerbetoon aan het erfgoed van het Franse modehuis.

De capuchon-look heeft zich door de jaren heen ontpopt tot een iconische look die de popcultuur heeft doordrongen. Stijliconen als Grace Jones werden vaak in het ontwerp gespot. De zachte, slouchy stijl verscheen in sprekende tinten die ons doen terugdenken aan de jaren 80. Vooral wanneer gecombineerd met sculpturale houten armbanden, gouden oorbellen en reflecterende zwarte zonnebrillen. Gemaakt van zachte zijden jersey zijn het allesbehalve ‘oubollige’ ontwerpen: de jurken bewegen elegant mee met het lichaam. De ultieme combinatie tussen stijlvol en casual, à la Saint Laurent.