wat-je-hebt-gemist-van-de-saint-laurent-lente-zomer-2023-mannenmodeshow-217007
©Courtesy of Saint Laurent

Yves Saint Laurent, de ontwerper die in 1961 het gelijknamige merk oprichtte, heeft voor een repertoire aan iconische stukken gezorgd. Om er een paar te noemen: le smoking, het safari-jasje en de doorschijnende blouse. Anthony Vaccarello, de huidige creative director van Saint Laurent, liet tijdens zijn lente/zomer 2023 mannenmodeshow zien dat het modehuis decennia later nog altijd deze unieke stukken eert.

Saint Laurent lente/zomer 2023-mannenmodeshow

Vaccarello heeft op veel subtiele manieren raakvlakken gezocht met de beroemde oprichter. Hieronder vind je alles wat je wilt weten over de Saint Laurent lente/zomer 2023 mannenmodeshow.

Anthony Vaccarello’s beste mannencollectie tot nu toe

Als we het aanwezige publiek mogen geloven, is de mannenmodecollectie van Saint Laurent door Anthony Vaccarello zijn beste tot nu toe. Vogue’s modejournalist Mark Holgate schrijft over de show van Antony Vaccarello: “Hij wist wanneer hij de dingen moest opvoeren tot een hoog dramaniveau en wanneer hij ze moest afzwakken, zodat wat hij liet zien – zijn beste mannencollectie tot nu toe – intiem, echt en sterk aanvoelde.”

Een veelbetekenende locatie

De lente/zomer 2023 mannenmodeshow van Saint Laurent vond plaats in de woestijn van Agafay, een uur buiten de stad Marrakesh in Marokko. De locatie heeft een speciale betekenis voor founding father Yves Saint Laurent. Het is waar de oprichter een plek van comfort, rust en kalmte vond – ver van Parijs. Het is daarom, zei Vaccarello, dat hij Marrakesh had gekozen: het is een hommage aan het leven van Saint Laurent.

Een knipoog naar het verleden

Het item dat steeds terugkomt in de collectie is de iconische smoking. De nieuwe jasjes zijn gemaakt van YSL’s geliefde grain de poudre stof. Ook maakt Vaccarello gebruik van een glanzende satijnen stoffen. Zowel de stoffen als de manier waarop ze gedragen worden, komen voort uit het verleden van het modehuis. Het mannelijke decolleté, bijvoorbeeld, is geïnspireerd door de manier waarop model en mode-icoon Betty Catroux vroeger het liefst haar kleding droeg: zonder overhemd.

De iconische smoking in de lente/zomer 2023-collectie van Saint Laurent is (letterlijk) in een nieuw jasje gestoken door de verhoging in de schouders en het accent op de taille door de dubbele knopen of wikkels.

©Saint Laurent

Yves Saint Laurents blik op gender

Yves Saint Laurent was iemand die gendernormatieve mode ter discussie stelde. Vaccarello put daar inspiratie uit, wat terug te zien is in de recente collecties van Saint Laurent. Zo zien we elementen uit de typische vrouwenmode, zoals een doorschijnende blouse, terug laten komen in zijn collectie voor de mannen. Holgates vat de gemeenschappelijke visies van Yves Saint Laurent en Anthony Vaccarello prachtig samen: “Het gaat er niet om dat mannen zich als vrouwen kleden, of dat vrouwen zich als mannen kleden; het gaat erom dat geweldige kleding gewoon geweldige kleding is.” En zo is het.

Nederlands talent

Spotted: Nederlands modeltalent Mohamed Hassan loopt mee in de Saint Laurent lente/zomer 2023 mannenmodeshow. Op Instagram deelt Hassan behind-the-scenes-beelden van de show, waaronder het moment waarop zijn weelderige krullen worden afgeschoren.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Mohamed Hassan (@mohamedh_ssan)