emily-ratajkowski-zit-midden-in-haar-vintage-style-renaissance-224308
©Getty Images

Emily Ratajkowski kiest steeds vaker voor vintage. De afgelopen maand is haar stijl volwassener geworden, weg van de laat-alles-zien-esthetiek die we van haar gewend zijn. Zo droeg het model onlangs een heleboel archiefstukken. Een van de meest sprekende looks was haar ensemble voor het verjaardagsfeestje van Kendall Jenner: een Celine-jurk met bloemenprint uit het Michael Kors-tijdperk met een Christian Dior Saddle-tas. De jurk was nog steeds sexy, maar niet over-de-top femme fatale.

Vintage looks van Emily Ratajkowski

Terwijl veel beroemdheden naar de archieven van ontwerpers kijken, grijpt Ratajkowski naar labels die niet bijzonder gewild zijn en de markt niet hebben verzadigd. Afgezien van een jurk met krantenprint van John Galliano die ze koos voor een evenement tijdens New York Fashion Week – een look die ook door Carrie Bradshaw werd gedragen – zijn de vintage keuzes van Emily Ratajkowski meer ingetogen. Bijvoorbeeld toen ze vorige week naar buiten stapte in een zeldzame gele blouse met fruitprint van Tom Fords Gucci lente/zomer 1996. Ze combineerde de blouse met een zwarte broek en een dunne riem.

Ook lijkt Ratajkowski te vertrouwen op volwassen vintage tassen. Ze wisselt tussen een zwarte Gucci-schoudertas, een zwarte Christian Dior Saddle-tas, een Louis Vuitton-tas met monogramprint en een enorme Hermès Birkin-tas die ze meenam naar de Proenza Schouler lente/zomer 2023-show. Daarbij droeg ze een witte jas en een bijpassende pantalon. Het hele ensemble was letterlijk een schone lei – een dure bovendien, dankzij gelikt kleermakerswerk en scherpe accessoires.

Stijltransformatie

EmRata’s nieuwe vintage fase is vergelijkbaar met de stijltransformatie die Kim Kardashian afgelopen december doormaakte. Toen Kardashian net 41 was geworden en in scheiding lag met Kanye West, begon ze van top tot teen Balenciaga-zwart te dragen, waarbij ze zelfs haar gezicht bedekte. Het was alsof ze zichzelf losmaakte van haar vroegere garderobe en in de publieke belangstelling sprong met een nieuwe look om een nieuw begin te markeren.

Ook Ratajkowski’s stijlverandering komt op het moment dat ze in scheiding ligt en bezig is haar boek te promoten. De stukken passen nog steeds bij haar, maar zijn meer verfijnd. Celine uit het Michael Kors-tijdperk zal nooit dezelfde paparazzi-aantrekkingskracht hebben als een korset van Vivienne Westwood, en een Gucci-blouse uit het Tom Ford-tijdperk is niet per se herkenbaar voor het grote publiek (in tegenstelling tot ander werk van de ontwerper voor het modehuis). Ratajkowski komt zakelijk over, maar is nog steeds haar pittige zelf.

In zekere zin is ze verleidelijker dan ooit tevoren. Ze gaat ergens heen! Ze heeft dingen te doen! Wat is er sexyer dan je doelgericht te kleden en jezelf volledig te kennen?

Emily Ratajkowski in vintage John Galliano
©Getty Images
Ratajkowski draagt een John Galliano jurk met krantenprint.
Emily Ratajkowski in vintage Proenza Schouler
©Getty Images
Ratajkowski in Proenza Schouler met een vintage Hermès Birkin tas.
Emily Ratajkowski in vintage Celine
©Getty Images
Ratajkowski in Celine uit het Michael Kors-tijdperk.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue US.