9-nederlandse-designers-ontwerpen-custom-creaties-voor-queen-charlotte-sterren-india-en-corey-253987

Begin deze maand lanceerde Netflix zijn nieuwe hitserie Queen Charlotte: A Bridgerton Story. Hoofdrolspelers en rising stars India Amarteifio en Corey Mylchreest sieren deze maand de cover van Vogue’s nieuwe issue, en are having a ball. Ze werden gekleed door de top van de Nederlandse modewereld én nieuwkomers, die unieke stukken maakten speciaal voor Vogue. Dit zijn de Nederlandse ontwerpers die met naald en draad klaarstonden om een customized creatie voor de sterren van Queen Charlotte te ontwerpen. 

Nederlandse ontwerpers voor ‘Queen Charlotte’

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Tess van Zalinge

Tess van Zalinge (33) presenteert haar collectie volgend seizoen in Kopenhagen, waar ze zich zo snel mogelijk wil vestigen. Ook cureerde ze samen met modeontwerper Karim Adduchi de tentoonstelling Continue This Thread, nog tot en met 3 september te zien in het Amsterdam Museum. 

Wat heb je gemaakt?

“De look voor India uit mijn recentste collectie is samengesteld uit Italiaanse deadstockmaterialen van grote modehuizen. De gele rok is gemaakt van honderden reepjes vintage tule, met de hand geknipt, gesorteerd en aangerimpeld, en uiteindelijk geappliqueerd. Idem dito voor de grote strik. Drie mensen werkten er anderhalve maand aan. Het model links op de foto draagt een crinoline van oude hoepelrokken en een jurk van YSL-coated cotton deadstock. Corey draagt een korset van Gucci-stof, plus blouse en pantalon.”

Tess van Zalinge is een van de Nederlandse ontwerpers die voor Queen Charlotte hebben ontworpen
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
1/9
Native Share

Mohamed Benchellal

Hij leeft zijn droom, zegt Mohamed Benchellal (38). “Als ik maar met een naaimachine aan de gang kan, ben ik helemaal happy. Ik heb geen assistenten, er is een wachtlijst en soms moet ik daarom nee verkopen, maar zo hou ik het in de hand en word ik niet geleefd.”

Wat heb je gemaakt?

“Ik schets nooit, dus wilde ik eens een jurk maken die geschetst leek. Onbewust is het een soort streaming dress geworden, perfect voor Netflix dus. Een jurk ook die mede door haar kleur iets koninklijks oproept. Ze is gemaakt van deadstock airmesh, een materiaal dat ik heb geclaimd. Het wordt gebruikt voor autostoelen en de voering van backpacks, is heerlijk om mee te werken, ik kan er mijn volume in kwijt en er valt goed mee te mouleren.”

Mohamed Benchellal is een van de Nederlandse ontwerpers die voor Queen Charlotte hebben ontworpen
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
2/9
Native Share

Ninamounah Langestraat en Tim Christiani 

Ninamounah Langestraat (31) en Tim Christiani (22) zijn de ontwerpers (en het liefdeskoppel) achter het label Ninamounah. Ze bevragen het modesysteem, ontwerpen voor de kunst en het onderzoek, “niet alleen om spullen te maken”. 

Wat heb je gemaakt?

“Corey draagt een satijnzijden blazer van de herfst/winter 2022-show met zilveren borduursels en Ninamounah-logo. Daarbij de klassieke wollen Provoke Pants en Howler Boots. Model en onze muze Siddharta draagt een ivoorkleurige zijden Ninamounah-showpiece dat over een panier, een achttiende-eeuwse onderrokconstructie, is gedrapeerd en Howler Boots.”

Ninamounahs look voor Vogue's juninummer
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
3/9
Native Share

Iris van Herpen

Iris van Herpen (38) is druk met haar coutureshow die in juli in Parijs plaatsvindt. Haar retrospectief – het merk bestaat zestien jaar – opent in november in het Parijse Musée des Arts Décoratifs, onderdeel van het Louvre. Het zal later ook in Nederland te zien zijn. 

Wat heb je gemaakt?

“Ik heb de Seijaku-jurk uit de Seijaku-collectie (2016) gekozen: een archive piece van witte organza die geplisseerd is en bedrukt, en later gedrapeerd tot een zacht sculpturaal silhouet. De hele collectie draaide om cymatica, de visualisatie van geluidsgolven in geometrische dessins. Hoe hoger de frequentie van de golf, des te complexer het dessin.”

Iris van Herpen is een van de Nederlandse ontwerpers die voor Queen Charlotte hebben ontworpen
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
4/9
Native Share

Tim Dekkers

Tim Dekkers (30) werkt op het grensgebied van mode, kunst en design. In 2018 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met sculpturale mode, daarbij experimenteert hij met materialen die hij vindt in bouwmarkten, speelgoedwinkels of tuincentra. 

Wat heb je gemaakt?

“Het model draagt een rode lange rok met een uitsparing aan de zijkant en een top met grote schouderpartij. Een outfit geïnspireerd op de serie, gemaakt van luchtvarens, ook wel neptunusplant genoemd, een organisme dat leeft op de bodem van de Noord- Atlantische Oceaan. Het heeft een soort bonteffect, is waaierig, volumineus en vol. Het prijzige materiaal is op mijn pad gekomen via de bloemistengroothandel. Het is gekleurd en behandeld, waardoor het langer goed blijft.”

Tim Dekkers is een van de Nederlandse ontwerpers die voor Queen Charlotte hebben ontworpen
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
5/9
Native Share

Anbasja Blanken

Anbasja Blanken (36) maakt met haar label Ala Blanka luxe broeken op maat en weet ons daarnaast omver te blazen met waanzinnige ontwerpen: rijk en vol borduursels en draperieën. Ook werkt ze aan projecten, onder andere voor Vlisco en het Rijksmuseum. 

Wat heb je gemaakt?

“India draagt een romantisch korset en broek. Ik heb een vleugje van de serie en haar personage gemixt en verweven in een nieuw jasje. Het korset is gemaakt van gesmokt tule met borduursels en bedekt deels het gezicht. Het versterkt ook de broek, waarin haar perfecte rondingen worden benadrukt.”

Atelier Ala Blanka's look voor Vogue's juninummer
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
6/9
Native Share

Patrick Hiemstra

Patrick Hiemstra (26) studeerde in 2019 cum laude af aan de HKU en werkt als ontwerper, stylist en illustrator. Onder de naam Studio Hiem maakt kleding voor elke maat en gender en streeft ernaar dat mensen zich door zijn creaties gezien voelen. Hiemstra geeft ook les in mode en illustreren op de B Academy en het Rijn IJssel. 

Wat heb je gemaakt?

“Op de foto draagt niet India, maar een model mijn outfit, geïnspireerd op het korset dat de koningin droeg in seizoen 1 en 2. Dat idee heb ik verder uitgebouwd met het rijkostuum van een van de karakters uit seizoen 2, Kate Sharma, strakgesneden en slepen van vijf meter, ik maak graag grootse gebaren. Hoedje en korset erbij van skaileer met zilveren rijgveters en daaronder meters iriserende lichtblauwe stof, beeldschoon bij het pastelthema van Bridgerton, toch een soort Monet-schilderij.”

Studio Hiems look voor Vogue's juninummer
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
7/9
Native Share

Dylan Westerweel

Dylan Westerweel is het poëtische label van Dylan Westerweel (29) en Thijs van der Laan, dat zich focust op het vertellen van queerverhalen met rijke en gelaagde ontwerpen. In hun stukken zie je onder meer historische referenties, van grunge tot kostuums uit de rococo.

Wat heb je gemaakt?

“Het model draagt ‘m, een custom made floral jumpsuit gemaakt van deadstockmateriaal, met de hand geverfd, voorzien van diverse 3D-applicaties en borduurwerk, plus een bijpassende headpiece. Alles in mijn lievelingskleur lila.”

Dylan Westerweels look voor Vogue's juninummer
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
8/9
Native Share

Josephine Malcorps

Nadat Josephine Malcorps (27) cum laude afstudeerde aan het Amfi werkte ze onder meer voor sieradenmerk Tom Wood. Onlangs startte ze als creative pattern maker voor Botter. Daarnaast runt ze haar eigen label. Haar handschrift? “Grote, romantische silhouetten met froufrous, mijn persoonlijkheid is namelijk confetti.”

Wat heb je gemaakt?

“Ik heb ingezet op het huwelijk van Queen Charlotte met witten, crèmes, en champagnetinten. Voor het silhouet had ik het ritueel van ‘je klaarmaken voor het bal’ voor ogen. Dat resulteerde in deels exposed lingerie van jacquards uit kringloopwinkels, waarvoor ik inspiratie heb gehaald uit eind negentiende-eeuwse korsetten en de empirestijl, waarover ik een eigen saus heb gegooid. Daarbij een soort capribroek met gekke waistline tot laag op de buik gesneden, overal veel haken en oogjes, metalen trimmings en pipings en een gelaagd ‘kontje’ van hergebruikt kant. Het is echt carnaval deze looks, waaraan per stuk drie weken is gewerkt. De laarzen zijn gemaakt door Ryan Polgar, die op de dag van de shoot uit Boston arriveerde om ze persoonlijk, net op tijd, af te leveren.”

Josephine Malcorps is een van de Nederlandse ontwerpers die voor Queen Charlotte hebben ontworpen
©Jasper Abels, Vogue Nederland, juni 2023
9/9
Native Share

Lees de volledige interviews met de Nederlandse ontwerpers en bekijk exclusieve behind-the-scenes beelden van de shoot met Queen Charlotte’s India Amarteifio en Corey Mylchreestin in het nieuwe juninummer van Vogue Nederland, dat vanaf 18 mei in de winkel ligt en hier online te bestellen is.