italiaanse-modeontwerper-roberto-cavalli-83-is-overleden-293943

De Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli – bij het grote publiek vooral bekend om zijn liefde voor dierenprints en bedrukt leer – is op 83-jarige leeftijd overleden. Na een lang ziekbed stierf hij in zijn woning in Florence, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Roberto Cavalli overleden

Roberto Cavalli begon zijn eigen modelabel voor vrouwen in de jaren zestig. Flamboyante, kleurrijke mode met veel dierenprints. In eerste instantie kwam het wat langzaam van de grond. Zijn eerste boetiek opende hij namelijk in 1972 – in Saint Tropez. Daar stond Robert Cavalli al snel bekend als fervent gebruiker van bedrukt leer, niet in de laatste plaats doordat sterren als Sophia Loren en Brigitte Bardot zijn creaties droegen. Ook in de generaties daarna bleef Cavalli populair. Zo zijn onder anderen Kim Kardashian, Beyoncé, Victoria Beckham en Jennifer Lopez regelmatig gezien in ontwerpen van Robert Cavalli. Hij breidde zijn label later ook uit met mannenmode, een geliefde jeanslijn en parfum.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Wie Cavalli iets beter kent dan alleen van naam, zal hem waarschijnlijk beschrijven als een fanatiek sigarenroker, die vaak opengeknoopte overhemden droeg. Ook zijn paarse helikopter typeerde hem, evenals de Ferrari’s, zijn Toscaanse wijngaard en de dieren die hij naar verluidt in zijn bezit had; racepaarden, papegaaien, een aap en een tijger.

Afkeer van minimalisme

Duidelijk een man voor wie het niet uitbundig genoeg kon. “Ik begrijp niets van minimalisme”, is dan ook een van zijn beroemdste quotes. “Dat is zo saai. Als je wil dat niemand je opmerkt, moet je maar thuisblijven en je eigen groente verbouwen”, vulde hij zijn afkeer van minimalisme aan. En dat zag je terug in zijn collecties, vol uitbundige dierenprints, met glitterstenen beplakte spijkerbroeken en extravagante jurken.

Giorgio Armani – die qua ontwerpen overigens een totaal andere stijl heeft dan Cavalli – was een van de eersten die een statement uitbracht over het overlijden van Roberto Cavalli. “Roberto was een echte kunstenaar, wild en bewonderenswaardig in zijn gebruik van prints, met het talent om fantasie via kleding werkelijkheid te laten worden”, aldus Giorgio Armani.

roberto cavalli
©Arnaldo Magnani/Liaison